De Nederlandsche Bank keurt eerste cryptodienst onder AMLD5-regelgeving goed

De Nederlandse centrale bank, De Nederlandsche Bank NV (DNB), heeft AMDAX BV de bevoegdheid verleend om onder haar jurisdictie te opereren.

Dit is de eerste keer dat een digitaal activabedrijf in het land is goedgekeurd na de introductie van strikte nieuwe regelgeving waardoor veel crypto gerelateerde bedrijven zijn gesloten of Nederland hebben verlaten.

Het ontvangen van officiële registratie van het bestuursorgaan betekent dat AMDAX BV, een in Amsterdam gevestigd bedrijf voor digitale activadiensten, nu Nederlandse inwoners toegang kan geven tot zijn aanbod volgens een brief van 7 oktober van Finextra.

Het bedrijf vertelde Cointelegraph in een verklaring:

“AMDAX B.V. is door De Nederlandsche Bank (DNB) geregistreerd als de eerste aanbieder van cryptodiensten in Nederland. Hierdoor kan AMDAX cryptotransacties verwerken en cryptovaluta’s opslaan.”

Fintech-bedrijven in Nederland moeten zich houden aan de regelgeving van de Europese Unie, die de afgelopen jaren aanzienlijk is aangescherpt, waaronder de geactualiseerde antiwitwaswetgeving, bekend als de 5e anti witwas richtlijn, ook wel afgekort als AMLD5.

In september 2019 heeft DNB alle crypto-betrokken entiteiten opdracht gegeven zich bij de bank te registreren, waarbij januari 2020 als uitgangspunt voor eventuele goedkeuringsverzoeken wordt aangemerkt.

Voor zowel instellingen als particulieren, begon AMDAX BV zijn reis naar AMLD5-goedkeuring in mei, meldde Finextra. Hoewel andere cryptobedrijven eerder in het land actief waren, zorgden de nieuwe AMLD5-wetten ervoor dat dergelijke entiteiten werden gesloten of verplaatst. Het populaire cryptoderivatenplatform Deribit verliet Nederland in januari 2020.

AMDAX BV is naar verluidt het eerste digitale activabedrijf geregistreerd onder de nieuwe regelgevende structuur. “DNB hanteert terecht hoge standaarden voor deze registratie”, zegt AMDAX BV medeoprichter Valentino Cremona.

“De markt heeft behoefte aan duidelijke juridische kaders, zoals het eisenpakket van DNB”, voegde hij eraan toe. “Deze registratie laat beleggers zien dat crypto een volwassen beleggingscategorie is, niet voor criminelen, maar voor slimme beleggers.”

AMDAX BV merkte verder op in haar verklaring dat: “Alle cryptobedrijven deze registratie nodig hebben. Zonder deze kunnen ze niet in Nederland opereren. De andere Nederlandse cryptobedrijven hebben tot 21 november de tijd om zich te registreren.”

Regelgevend toezicht is ook aangescherpt in andere regio’s met toezichthouders in de VS die onlangs de cryptoderivatenbeurs BitMEX hebben gevolgd.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.