Cryptotaal: ken jij deze termen al? Vandaag: beren en stieren

Ieder vakgebied en iedere branche heeft zijn eigen jargon. In onze rubriek cryptotaal bespreken we steeds een aantal termen. We leggen ze uit en laten zien wanneer ze gebruikt worden. Zo spreek jij binnenkort crypojaans of cryptolands als geen ander. Vandaag deel 1: bear hunting; begrippen over de dalende markt.

Waar komen begrippen ‘bull’ en ‘bear’ vandaan?

In de wereld van de aandelenhandel ontstond al de gewoonte om over bears en bulls te spreken als de markt daalt of stijgt. De benaming stamt letterlijk af van de dieren. Een beer duikt namelijk omlaag als hij aan wil vallen, terwijl een stier zich zo hoog mogelijk opricht en het liefst ook zijn horens nog opricht. Vanwege deze natuurlijke reflexen worden deze dieren als elkaars tegenpolen gebruikt om het koersverloop aan te duiden.

Wat betekenen bull en bear?

Bear: de bear ofwel beer is een cryptobelegger met een negatieve beleggingsinstelling. Dat betekent dat hij ervan uitgaat dat de markt gaat dalen en daar ook op inzet. Het tegenovergestelde van een beer is een bull, ofwel een stier.

Van deze term zijn diverse andere begrippen afgeleid.

  • Bear flag of bearish flag: deze berenvlag plant men bij een technische analyse zodra men ziet dat koers een neerwaartse beweging tegemoet gaat.
  • Bearish: deze term gebruikt men om aan te geven dat de koers een neerwaartse beweging gaat maken of aanhouden. Vaak gebruikt in zinsverband, zoals bijvoorbeeld: I’m feeling bearish (ik voel dat de koers negatief gaat worden) of ‘despite the good result I think the market is still bearish’ (ondanks de goede resultaten denk ik dat de cryptokoersen zullen dalen).
  • Bearish chart pattern: deze term wordt vaak gebruikt in analyses. Wanneer men het verloop van grafieken volgt en men ziet een beeld dat de koersen zakken.
  • Bearish triangle: ook deze term komt voor in cijfermatige analyses. De koersen vormen dan in een grafiek een driehoekig patroon met dalende tendens.
  • Bear market: er is sprake van een bear market als één of meerdere koersen lange tijd negatief zijn. In een dergelijke markt is men pessimistisch, redelijk paniekerig en wantrouwen de handelaren elkaar snel.
  • Bear run: deze term betekent in principe hetzelfde als bear market. In de praktijk zien we dat de term bear run vaker voorkomt als men een korte periode van scherpere koersdaling ziet. De bear market wijst op een meer langdurige trend.
  • Bear trap: letterlijk, een berenval. In deze context is er sprake van een berenval als de koers van een munt of de markt daalt en snel herstelt. Door de daling komen de beren in beweging en bij herstel van de markt zitten zij gevangen omdat zij op een dalende markt speculeren.
  • Bear trend: wanneer de markt daalt en blijft dalen is sprake van een berentrend. Ook hier is de betekenis technisch gelijk aan die van de Bear market. In de praktijk zie je dat er vaak over een Bear trend wordt gesproken als men aan het begin, net voor of na een omslagpunt van een bull-trend, zit.
  • Bear whale: de berenwalvis zal je niet snel in een biologieboek terug vinden. Toch bestaat dit beest echt. Hij leeft in de zee van cryptovaluta en komt tot leven als de koersen dalen. De whale is namelijk synoniem voor iemand die zoveel cryptovaluta heeft dat hij de markt daarmee kan domineren. Als een whale ineens heel veel cryptovaluta verkoopt stort de koers in omdat er veel meer aanbod dan vraag is.
  • Permabear: de permabear is een belegger in cryptovaluta die de zaken steeds, ongeacht de koersen, vanuit een pessimistisch oogpunt (de verwachting dat de koersen zullen dalen) bekijkt.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

De bull uitgelegd

Waar de bear steeds uitgaat van en speculeert op een dalende koers is de bull tegenovergesteld. Deze gaat steeds uit van een stijgende koers en zal daar ook naar handelen. De termen ‘bull flag’, ‘bullish’, ‘bullish chart pattern’, ‘bullish triangle’, ‘bull market’, ‘bull run’, ‘bull trap’, ‘bull trend’, ‘bull whale’ en ‘permabear’ bestaan dan ook en zijn qua betekenis exact tegengesteld aan de bear.

Nog meer cryptotaal?

Naast spelling hoort begrijpend lezen ook bij cryptotaal. Daarom hebben we in dit artikel uitgelegd wat Bitcoin, Altcoins en tokens zijn en welke varianten er bestaan. Veel leesplezier!

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.