Crypto staken, gebaseerd op het ‘Proof-of-Stake mechanisme’, is een consensusalgoritme in blockchain dat voor het eerst in 2011 op het toneel verscheen, als reactie op het energie-intensieve ‘Proof-of-Work’ (PoW). Bij PoW, dat o.a. door Bitcoin wordt gebruikt, zijn namelijk grote hoeveelheden energie nodig om nieuwe coins te minen. Daardoor kregen miners met grote middelen na verloop van tijd een voordeel en PoW bleek geen eerlijk model meer te zijn.
Enter ‘Proof-of-Stake’. PoS is in tegenstelling tot PoW niet gebaseerd op de hoeveelheid energie die je levert, maar op het aantal munten dat je in bewaring houdt. PoS is dus een consensusalgoritme dat niet alleen toegankelijker is voor gebruikers, maar dat blockchains ook toelaat energie-efficiënter werken.
Het beste platform om meer rente te ontvangen op je crypto is Coinloan.io. CoinLoan werkt niet met een minimuminzet en je kan je munten ‘unstaken’ op elk moment. CoinLoan werkt met een soort van staffelsysteem: je interest stijgt met een vast percentage telkens je een bepaald bedrag stort. Als je bijvoorbeeld CLT staket, stijgt je interest met 0.1% per 125 CLT. Bij sommige munten kan dit zelfs oplopen tot meer dan 10%.
Bij PoW nemen miners als het ware tegen elkaar op om nieuwe blocks te valideren door complexe ‘puzzels’ op te lossen. De gebruiker die als eerste de puzzel oplost, ontvangt de beloning. Bij PoS daarentegen wordt d.m.v. een willekeurige selectie één gebruiker (in dit geval ‘validator’ genoemd) gekozen die de nieuwe block, mag valideren. Wanneer de nieuwe block gevalideerd is, wordt die toegevoegd aan de blockchain en de validator in kwestie ontvangt hiervoor een beloning.
‘Stake’ betekent letterlijk vertaald ‘inzet’ of ‘aandeel’. Om een validator te worden, moet je als gebruiker dus eerst een bepaald bedrag van een cryptovaluta inzetten (de ‘stake’) en in bewaring houden in een cryptowallet. Zo help je om het blockchain network te beveiligen en ondersteunen en in ruil daarvoor maak je kans om een nieuwe block aan de blockchain te kunnen toevoegen.
De grootte van het bedrag dat je in bewaring neemt, bepaalt hoe groot de kans is om geselecteerd te worden als de validator die uiteindelijk de block mag valideren.
De duurtijd waarin je jouw munten in bewaring moet houden, kan variëren per platform en per cryptomunt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je munten te bewaren gedurende 1 maand, 6 maanden, of zelfs langer. Respectievelijk is je beloning ook groter, en die kan verschillen van gemiddeld 5% tot zelfs 20% van je inzet.
Bekijk exchanges waar je allemaal crypto kunt staken!
Meer informatie | Voordelen | Rating | Staking-percentage | Aanbieder |
---|---|---|---|---|
![]() |
9.5 | 0,77% |
![]() |
|
![]() |
9.2 | 0,80% |
![]() |
|
![]() |
9.5 | 2,00% |
![]() |
Er zijn enkele aardige voordelen als het aankomt op staking van cryptocurrency:
Je kan ervoor kiezen om de munten te bewaren in je eigen crypto wallet, maar er zijn ook platformen die staking als een dienst aanbieden. Hierdoor ontvang je niet alleen van het gemak dat deze crypto exchanges bieden door alle technische details voor jou af te handelen, maar kan je ook genieten van alle andere voordelen die deze externe platforms bieden.
Dit zijn enkele van de beste staking platformen op de markt:
Crypto Staken is ongelofelijk eenvoudig bij Coinmerce. Met 13 verschillende Proof-of-Stake (PoS) munten op het handelsplatform van Coinmerce kun je makkelijk een rendement behalen. Door flexibel Algorand (ALGO), Cardano (ADA), Cosmos (ATOM), Flow (FLOW), Kava (KAVA), Kusama (KSM), Mina Protocol (MINA), Polkadot (DOT), Secret (SCRT), Solana (SOL), Terra (LUNA), Tezos (XTZ) en Tron (TRX) te staken, kun je jaarlijks van 3,50% tot maar liefst 10,00% ‘rente’ aan rente ontvangen. De beloningen worden op wekelijkse basis uitbetaald.
Eenvoud troef bij Binance. Wat staking bij Binance uniek maakt, is de simpele keuze tussen flexibel of vast staken. Dankzij het uitgebreide aanbod aan munten en relatief lage minimuminzet, vind je ongetwijfeld in één van deze categorieën een optie die bij je past. Bij vast staken kan je zelfs al staken vanaf enkele dagen!
Bitvavo is Nederlands grootste exchange en platform en ook zij hebben staking geïntroduceerd in 2020. Zij bieden het voordeel alles in één te bieden op het platform: namelijk traden, je cryptocurrencies bewaren en er tegelijk nog op te verdienen door het staken. Hiervoor hoef je bovendien niks te doen, behalve het in de wallet te houden.
Blockfi is een snel groeiende, internationale speler die een vergelijkbaar spaarmodel toepast als Celsius, waarbij de rente aan het begin van elke maand wordt uitbetaald.
Interessant is dat je hier je rente kan laten uitbetalen in een andere cryptomunt, waardoor je kan profiteren van verschillen in koersen om winst te maximaliseren. Blockfi biedt een rente van 6% op BTC.
Bij Celsius Network kan je staking in feite beschouwen als een spaarrekening. Wanneer je een rekening opent en je coins in bewaring geeft, ontvang je een rente die wekelijks uitbetaald wordt.
De rente op Bitcoin is 8.43%, op altcoins gemiddeld 4% en op stabelcoins zelfs 10%. Celsius staat vooral bekend om hun focus op altcoins. Als je om het principe van staking kiest voor Celsius, is het vermoedelijk een goed idee om dat mee in het achterhoofd te houden.
Misschien wel een van de grootste spelers, waardoor hun aanbod aan cryptomunten heel uitgebreid is. Crypto.com biedt bijzonder interessante interest rates en heel flexibele staking opties, zodat je zelf de controle hebt over de duurtijd. Dankzij een eenvoudig en transparant overzicht van de toegekende rente per munt en duurtijd, weet je perfect waar je aan toe bent.
CoinLoan werkt met een soort van staffelsysteem: je interest stijgt met een vast percentage telkens je een bepaald bedrag stort. Als je bijvoorbeeld CLT staket, stijgt je interest met 0.1% per 125 CLT. Bij sommige munten kan dit zelfs oplopen tot meer dan 10%. CoinLoan werkt niet met een minimuminzet en je kan je munten ‘unstaken’ op elk moment.
Als je crypto staking overweegt, houd dan rekening met deze zaken:
In principe is het risico van staking nihil. Immers, je verdient op de juiste beurzen zolang je een munt hebt en als je deze verkoopt, wordt er pro-rata afgerekend voor de periode dat je de munt hebt.
Het risico vergroot iets wanneer je om een staking reward te ontvangen de munten een bepaalde tijd aan moet houden. Ook geldt dit wanneer je gebruik maakt van het aanbod van sommige beurzen. Zij bieden hogere vergoedingen als je jouw munten voor een bepaalde periode vastzet. Immers, in die periode kun je jouw munten dan niet vrijelijk verkopen en profiteren van eventuele koerswinsten of koersverliezen stoppen.
Veel beurzen stellen als voorwaarde dat je de munten op hun beurs moet houden om de staking reward te mogen ontvangen. Hieraan zijn, zoals we eerder beschreven, risico’s verbonden. Aangezien gebruikers zich dit realiseren is er een toenemend aantal partijen dat cold staking aanbiedt. Hiermee kun je aan staking doen terwijl jouw cryptomunten veilig in een cold wallet zijn opgeslagen.
Tot slot is er een risico dat meer met de structuur te maken heeft met de beslisstructuur. Immers, in een staking pool geef je de macht om blockchains van de cryptomunten waarin je belegt uit handen. Daardoor ben je afhankelijk van de beslissingen die de beheerder van de pool neemt. Wanneer deze, zoals in het geval van een cryptobeurs, een eigen belang heeft of wanneer de beheerder goede vriendjes is met iemand met een eigen wil kun je voor verrassingen komen te staan.
Al met al zijn wij van mening dat je, als je jouw eigen onderzoek gedaan hebt en beleggen in PoS-cryptomunten in jouw profiel past, redelijk risicoloos de juiste methode kunt kiezen om met staking extra rendement te maken.
Gebruik onze staking calculator om stakingrewards te berekenen voor verschillende cryptocurrencies!
Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden.