Search
Close this search box.

Crypto staken in 2024

Wanneer je aan het oriënteren bent in de crypto handel, kom je geheid de term crypto staking tegen. Maar wat betekent dit precies? Staken betekent dat investeerders cryptocurrencies vastleggen in een bepaald contract of op een exchange en hiervoor regelmatig worden uitbetaald. Niet elke cryptocurrency kan gebruikt worden om te staken. Alleen cryptocurrency die draaien op een zogenaamd Proof-of-Stake (POS) consensus model, kunnen worden vastgelegd om rendement te vergaren. Proof-of-Stake is het valideren van transacties en het creëren van blokken op de blockchain door middel van het inzetten (staken) van cryptomunten. Dit in tegenstelling tot Proof-of-Work (POW), waar transacties worden gevalideerd door middel van een computer.

Meer en meer cryptomunten kunnen vastgelegd worden volgens het het Proof-of-Stake model. Het staken van cryptocurrencies werkt passief. Dat wil zegge dat je hier niet actief moeite in hoeft te steken. Als investeerder zet je jouw crypto bezittingen vast en in bepaalde gevallen hoef je de cryptomunten niet eens uit je wallet te halen. Crypto staking vergelijkbaar met het storten van fiat valuta op een spaarrekening. Op deze manier krijg je jaarlijks een bepaalde rente over je spaarrekening en de bank kan het geld gebruiken eigen investeringen. De bekendste crypto exchanges bieden stakingsmogelijkheden aan hun klanten voor hun cryptocurrency’s.

Waar je crypto kunt staken

Als je nieuw bent in staking, is het aan te raden om dit te doen via een gerenommeerde exchange zoals een van de exchange platforms hieronder op onze pagina. Deze zijn het meest toegankelijk en hier komen geen ingewikkeld transacties bij kijken. Dit is wel het geval bij zogenaamde staking pools. Dit zijn groepen die worden opgezet door een decentrale exchange waar stakers hun inleg combineren. Dit is vooral aan te raden voor meer ervaren gebruikers.

Zodra je eenmaal bezig bent met staken, zul je al snel merken dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als het klinkt en biedt het de mogelijkheid om er een leuk bedrag mee te verdienen. Het gemiddelde rendement van crypto staking ligt een stuk hoger dan de rentes die je kunt behalen bij een spaarrekening van een bank. Het is daarmee een aantrekkelijke optie voor investeerders om op lange termijn hun cryptomunten in te leggen en regelmatig een passief inkomen te ontvangen. Per crypto verschilt het rendement, aangezien elke crypto weer andere stakingsbeloningen aanhoudt.

Bekijk exchanges waar je allemaal crypto kunt staken!

AanbiederVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><br />
<p class=
Bitvavo

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9,6

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBitvavo

 /></a><a><p class=
Finst

Geschikt voor beginners

Rating

9,4

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkFinst
 /></a><a><p class=
Coinmerce

Eenvoudig en veilig

Rating

8,9

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkCoinmerce

Voordelen

Er zijn enkele aardige voordelen als het aankomt op staking van cryptocurrency:

  • Milieuvriendelijk: PoS is energiezuiniger dan PoW
  • Toegankelijk: Je hebt geen zware apparatuur nodig zoals bij mining, waardoor staking toegankelijker is
  • Je kan profiteren van de koers: Als de waarde van je cryptovaluta stijgt tijdens het staken, stijgt dus de waarde van de munten die je in bewaring hebt (hoewel dit ook een nadeel kan zijn)
  • Geen technische kennis nodig: Indien je aan staking doet via een extern platform, kan je ook met beperkte technische kennis starten
  • Passief inkomen: Je hoeft tijdens het proces zelf niets te doen, dus met voldoende inzet kan je het zien als een vorm van passief inkomen

Platformen om te staken

Je kan ervoor kiezen om de munten te bewaren in je eigen crypto wallet, maar er zijn ook platformen die staking als een dienst aanbieden. Hierdoor ontvang je niet alleen van het gemak dat deze crypto exchanges bieden door alle technische details voor jou af te handelen, maar kan je ook genieten van alle andere voordelen die deze externe platforms bieden.

Dit zijn enkele van de beste staking platformen op de markt:

Coinmerce

Crypto Staken is ongelofelijk eenvoudig bij Coinmerce. Met 13 verschillende Proof-of-Stake (PoS) munten op het handelsplatform van Coinmerce kun je makkelijk een rendement behalen. Door flexibel Algorand (ALGO), Cardano (ADA), Cosmos (ATOM), Flow (FLOW), Kava (KAVA), Kusama (KSM), Mina Protocol (MINA), Polkadot (DOT), Secret (SCRT), Solana (SOL), Terra (LUNA), Tezos (XTZ) en Tron (TRX) te staken, kun je jaarlijks van 3,50% tot maar liefst 10,00% ‘rente’ aan rente ontvangen. De beloningen worden op wekelijkse basis uitbetaald.

Bitvavo

Bitvavo is Nederlands grootste exchange en platform en ook zij hebben staking geïntroduceerd in 2020. Zij bieden het voordeel alles in één te bieden op het platform: namelijk traden, je cryptocurrencies bewaren en er tegelijk nog op te verdienen door het staken. Hiervoor hoef je bovendien niks te doen, behalve het in de wallet te houden. Bij aanmaken van een Bitvavo account krijg je tevens een Bitvavo affiliate code.

Blockfi

Blockfi is een snel groeiende, internationale speler die een vergelijkbaar spaarmodel toepast als Celsius, waarbij de rente aan het begin van elke maand wordt uitbetaald.  

Interessant is dat je hier je rente kan laten uitbetalen in een andere cryptomunt, waardoor je kan profiteren van verschillen in koersen om winst te maximaliseren. Blockfi biedt een rente van 6% op BTC.

Celsius Network

Bij Celsius Network kan je staking in feite beschouwen als een spaarrekening. Wanneer je een rekening opent en je coins in bewaring geeft, ontvang je een rente die wekelijks uitbetaald wordt.

De rente op Bitcoin is 8.43%, op altcoins gemiddeld 4% en op stabelcoins zelfs 10%. Celsius staat vooral bekend om hun focus op altcoins. Als je om het principe van staking kiest voor Celsius, is het vermoedelijk een goed idee om dat mee in het achterhoofd te houden.

Crypto.com

Misschien wel een van de grootste spelers, waardoor hun aanbod aan cryptomunten heel uitgebreid is. Crypto.com biedt bijzonder interessante interest rates en heel flexibele staking opties, zodat je zelf de controle hebt over de duurtijd. Dankzij een eenvoudig en transparant overzicht van de toegekende rente per munt en duurtijd, weet je perfect waar je aan toe bent.

CoinLoan.io

CoinLoan werkt met een soort van staffelsysteem: je interest stijgt met een vast percentage telkens je een bepaald bedrag stort. Als je bijvoorbeeld CLT staket, stijgt je interest met 0.1% per 125 CLT. Bij sommige munten kan dit zelfs oplopen tot meer dan 10%. CoinLoan werkt niet met een minimuminzet en je kan je munten ‘unstaken’ op elk moment.

Crypto staking - Houd rekening met het volgende:

Als je crypto staking overweegt, houd dan rekening met deze zaken:

  • Niet alle cryptovaluta ondersteunen staking
  • Je wallet moet staking ondersteunen
  • De voorwaarden voor staking kunnen per blockchain verschillen
  • De beloning wordt door elke blockchain anders bepaald

Risico's

Er zijn een heleboel cryptocurrencies die je kunt staken, maar dat betekent niet dat het de moeite waard is om in elke cryptomunt te staken. De rendementen van verschillende crypto’s kunnen namelijk enorm van elkaar verschillen. Bedenk ook goed welke crypto je aankoopt om te staken, niet elke crypto is de moeite waard om te kopen.

Daarnaast komen er bij staken ook de nodige risico’s kijken. Als je jouw crypto bijvoorbeeld op een platformen vast zet voor een bepaalde periode om te staken, kun je deze niet verkopen tijdens deze periode.

Daarnaast is het zo dat cryptocurrencies met een hoog staking rendement ook vaak een hogere volatiliteit hebben. Als de achterliggende crypto tijdens het stakingsproces bijvoorbeeld drastisch zakt in waarde, kunnen de beleggers alsnog met lege handen eindigen. De meest vertrouwde cryptocurrencies bieden daarom ook een aanzienlijk lager rendement als veiligheid in het geval dat de koersen flink naar beneden duiken.

Tot slot bestaat het risico dat wanneer je via een staking pool staakt, je afhankelijk bent van de beslissingen van de beheerder van de pool. Je geeft de macht om blockchains van de cryptomunten waarin je belegt namelijk uit handen. De belangen van jou en de beheerder kunnen van elkaar verschillen.

Welke cryptocurrencies je zou moeten staken, is volledig afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur. De ene belegger heeft een hogere tolerantie voor risico dan de ander. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze en let ook vooral op bij het vastzetten van volatiele cryptocurrencies voor een langere periode, zodat jij op termijn hopelijk een groot crypto bedrag kunt uitkeren.

Staking calculator

Gebruik onze staking calculator om stakingrewards te berekenen voor verschillende cryptocurrencies!

Valuta
Exchange
Amount
Tijdsduur

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.