Search
Close this search box.

Wat is daytraden?

De betekenis van daytraden zit eigenlijk al in de naam: handelen per dag. Wanneer we het vertalen krijg je dan ook: daghandelen. Het is een vorm van handelen in crypto waarvoor je kunt kiezen als je in staat bent om actief te handelen. Daarmee bedoelen we dat je veel tijd moet hebben per dag om je te focussen op de veranderingen in de crypto koers gedurende die dag. Aangezien de koers van de dag jouw koop en verkoop bepaalt, moet je proberen te profiteren van kleine koersbewegingen. Je handelt in praktijk dus per uur, minuut of zelfs per seconden. Daytraden staat ook wel bekend als intraday trading.

Daytrading crypto | Aan de slag

Voor daytraders is het van belang dat je in staat bent om snel beslissingen te nemen. Je gaat te werk met een groot aantal transacties, waarbij je telkens een kleine winst probeert te pakken. Aan het eind van de dag bouwt deze winst zich idealiter op tot een gezamenlijk mooi bedrag. Wanneer je kiest voor daytraden, is het aan te raden om je te richten op een crypto die veel van prijs schommelt. Daar valt immers de meeste winst te behalen. Dit wordt ook wel volatiliteit genoemd. Daarnaast moet je rekening houden met liquiditeit en volume om je strategie te bepalen. 

Liquiditeit

Liquiditeit houdt in dat er veel handelaren zich in de markt begeven en ten alle tijden in- of uit een bepaalde crypto kunnen stappen. Hierdoor is het in eerste instantie mogelijk om te daghandelen, want je kunt hierdoor immers altijd kopen en verkopen.

Volatiliteit

Volatiliteit hebben we al kort in de inleiding benoemd en staat voor de schommeling in prijs van de crypto. De prijs van de crypto moet schommelen om er geld mee te verdienen.

Volume

Het volume staat voor de hoeveelheid crypto die wordt verhandeld in de markt binnen een bepaalde periode. Als er veel volume is, is er ook voldoende liquiditeit. Een groot volume is dus positief voor je handelspositie.

Om je day trading strategie te bepalen, kun je een technische analyse uitvoeren. Dit doe je door de crypto grafieken en prijsfluctuatie van een bepaalde crypto te bestuderen, zodat je het moment van instappen en uitstappen kunt bepalen. Een goede tool hiervoor is Tradingview. Je kunt ook een moment instellen waar je automatisch uitstapt, zodat je jouw risico’s beheert. Dit kan zowel bij winst als verlies en wordt respectievelijk Take-Profit en Stop-Loss genoemd. Dit is allemaal onderdeel van de strategie die je gaat kiezen. Elke strategie heeft weer andere in en uitstapmomenten. Weet jij al welke strategie jij gaat gebruiken, dan kun je via onderstaande platformen al aan de slag. Meer informatie nodig over verschillende strategieën? We behandelen er drie onder de tabel.

Beginnen met crypto daytraden? Dit kan bij onderstaande crypto platformen!

AanbiederVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><br />
<p class=
Bitvavo

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9,6

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBitvavo

 /></a><a><p class=
Finst

Geschikt voor beginners

Rating

9,4

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkFinst
 /></a><a><p class=
Coinmerce

Eenvoudig en veilig

Rating

8,9

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkCoinmerce

Populaire tradingstrategieën 2024

1. Range trading

Met de range-trading stel je als handelaar duidelijke in- en uitstapmomenten, waardoor je verliezen kunt minimaliseren en kleine winsten binnen een kort tijdsbestek kunt veiligstellen. Deze strategie is goed voor het verhandelen van crypto met een hoge liquiditeit die tussen twee stabiele prijsniveaus schommelen. Daghandelaren gebruiken deze strategie om crypto te kopen wanneer ze veel verkocht worden, dus tegen lagere prijzen en verkopen ze voor hogere prijzen wanneer ze veel gekocht worden.

2. High-Frequency Trading (HFT)

HFT is een strategie die afhankelijk is van algoritmen en handelsbots om transacties uit te voeren. Op deze manier ben je in staat om honderden transacties per seconde te verwerken en kun je binnen een korte tijd profiteren van kleine prijsfluctuaties. Deze strategie is wellicht niet de beste om mee te beginnen door de steile leercurve, maar platforms zoals Binance kunnen je voorzien van vereenvoudigde handelsbots om het makkelijker te maken.

3. Scalping

De scalping strategie is erop gericht om te profiteren van kleine prijsfluctuaties. Daghandelaren die deze strategie gebruiken kopen en verkopen crypto binnen korte termijnen, van minuten tot hooguit een paar uur. Scalping vereist een hoge liquiditeit en lage spreads. De spread is het verschil tussen de prijs waarvoor je crypto koopt en de prijs waarvoor je wilt kopen. Om relatief veel winst te pakken met deze strategie, is het daarom wel nodig om een grote hoeveelheid aan crypto te kopen. Deze strategie wordt vooral gebruikt door traders die al de nodige ervaring hebben.

Er is geen limiet aan strategieën die je kunt gebruiken voor het daytraden. Als je eenmaal een strategie voor jezelf hebt bepaald, zul je deze verfijnen door er veel mee bezig te zijn en ervaring op te doen. Je kunt uiteraard je eigen strategie bepalen. Factoren zoals risico’s, hoeveel je te besteden hebt, de hoeveelheid tijd die je hebt en je persoonlijkheid hebben allemaal invloed op welke strategie bij je past. Het bepalen van je eigen strategie kost simpelweg tijd door ervaring op te doen. Geduld is dus een schone zaak, waar je op langere termijn je winst mee kunt halen.

Geld verdienen met daytraden?

Het is zeker mogelijk de kost te verdienen met handelen in cryptocurrency. Vanwege de relatief hogere volatiliteit van crypto activa, moet je echter meer tijd besteden aan het kijken naar de marktactiviteit. In tegenstelling tot traditionele aandelen, kunnen crypto activa binnen enkele minuten of zelfs enkele seconden een prijsverandering ondergaan.

Zo kan de waarde van Bitcoin binnen enkele seconden dalen als bijvoorbeeld een land het gebruik ervan verbiedt. Evenzo kunnen zelfs minieme veranderingen in de markt enorme gevolgen hebben voor de BTC koers. Als je in staat bent om met deze volatiliteit en instabiliteit om te gaan, kunt je daytraden in cryptocurrency laten uitgroeien tot een voltijds beroep.

Crypto daytrading: 3 belangrijke tips

Veel professionele cryptohandelaren kiezen voor daytraden omdat het hen meer flexibiliteit biedt in een volatiele cryptomarkt. Dit heeft echter ook een mogelijke wisselwerking, omdat het soms kan betekenen dat je potentiële winst moet missen als een financiële positie voor de langere termijn zou blijven bestaan.

Hoewel doorgewinterde daytraders altijd zowel technische als fundamentele analyses uitvoeren voordat ze op een korte termijn investeren in crypto, zijn hier enkele tips voor nieuwkomers die daytraden overwegen.

Tip 1: Blijf objectief

Bij daytraden draait alles om tijd te besparen en geld te verdienen. Er is geen bepaalde cryptomunt waar je loyaal aan moet zijn.  Objectiviteit is dus wat je moet nastreven. Het loont altijd als je oog hebt voor potentiële winst en het verlagen van je risico.

Tip 2: Timen

Vergeet je uitstapmoment niet te timen. Een winstgevende investering doen is het halve werk, maar goed timen zorgt voor de rest. Als daytrader draag je jouw positie niet over naar een nieuwe dag. Het is dus essentieel om een duidelijke basisregel voor jezelf te stellen die aangeeft hoe je jouw positie gaat inschalen. Bepaal vooraf welke winst je claimt en welke verliezen je kunt dragen. Zodoende stel je jezelf in staat stellen om verliezen te beperken.

Tip 3: Volg het nieuws

Volg het nieuws en houd de tijdzones bij. Cryptocurrency is zeer gevoelig voor nieuws over de markt. Traders of investeerders kunnen zich in grote getalen uit een crypto treugtrekken, waardoor de waarde ineens enorm daalt. Blijf dus op de hoogte van wat er in de markt gebeurt, want de markt kan al sterk reageren op één ongemakkelijke Tweet. Ten tweede is de cryptocurrency markt, in tegenstelling tot de traditionele financiële markt, 24/7 geopend. Weten wanneer je actief moet zijn wanneer de meeste marktdeelnemers actief zijn, kan je als daytrader helpen om proactief te reageren op marktsentimenten. 

Daytraden met crypto | Laatste woord

Ben je aan het overwegen om daytrader te worden? Door onze tips te volgen vergroot jij de kans op een duurzame carrière in de daghandel. Zorg er dan voor dat je begint met enige kennis van de crypto handelswereld, zodat je al een goed idee hebt over het risico dat je wilt nemen, de doelstellingen die je wilt behalen en het kapitaal dat je wilt inzetten. Hoe meer tijd je neemt om je goed voor te bereiden, de beter je in staat bent om een goede strategie voor jezelf te bepalen.

Als je nog weinig ervaring hebt met handelen, is het verstandig om klein te beginnen. Zet dus een relatief klein bedrag in en spreid nog niet te veel op verschillende crypto, maar focus in eerste instantie op een paar crypto om er bekend mee te geraken. De beste handelaren zitten er zonder emotie in. Door geld in te zetten dat je kunt missen, blijf je jouw emotie de baas. Wanneer je je laat leiden door je emoties ga je geheid de mist in en leid je verlies. Als laatste is het aan te raden om bij je plan te blijven. Een goed plan komt niet altijd meteen tot uiting, maar kan je op langere termijn helpen. Je plan steeds laten doen veranderen betekent in feite dat je steeds weer opnieuw begint.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.