Daytraden met crypto (Tips 2023)

Als handelaar kunt je kiezen tussen verschillende  handelsstrategieën. Terwijl sommige geschikt zijn voor kortetermijnwinsten, bieden andere betere langetermijninvesteringen. Als je echter geïnteresseerd bent in minimale investeringen en kortetermijnresultaten, moet je daytraden overwegen. Daytraden is niet per se een nieuw concept. Het bestaat al tientallen jaren op de financiële markten.

Wat nog belangrijker is, daytraden is breed omdat je te maken krijgt met verschillende activa, inclusief maar niet beperkt tot aandelen, forex en cryptocurrencies. Crypto traden is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is het beste om een ​​paar aspecten in overweging te nemen voordat je aan je hobby of carrière voor crypto trading begint.

Wat is crypto daytrading (daghandelen)?

Daytraden crypto is bijna vergelijkbaar met traditionele daytraden. Echter, intraday handel moet zich ook aanpassen omdat het gebeurt in het crypto-ecosysteem. Hoewel je zich bijvoorbeeld kunt concentreren op de minieme veranderingen in de waarde van een activum, beperken de kantooruren je acties niet. Je kunt op elk moment eenvoudig crypto activa verhandelen.

Het kan echter zijn dat je de bijbehorende netwerk en transactiekosten wilt betalen. Het wordt dus absoluut noodzakelijk dat je een compatibel crypto handelsplatform kiest. Als je transactiekosten moet betalen die hoger zijn dan de totale winst die je behaalt uit de volatiliteit van de munt, heeft je in de eerste plaats geen reden om crypto activa te verhandelen.

Hoe werkt het?

We hebben vermeld dat liquiditeit en volatiliteit het belangrijkst zijn met betrekking tot crypto daytraden. Deze factoren zijn vanaf het begin handelsmerk-kenmerken van cryptocurrencies geweest. De verandering in de waarde van cryptocurrencies is zo groot dat zelfs binnen 24 uur de waarde van een crypto token erg varieert.

Hoewel deze trends niet zo voorspelbaar zijn als traditionele handelstrends, kan een strategische intraday handelaar aanzienlijke winst behalen door zich te concentreren op deze waardeverandering. Wat betreft liquiditeit, er zijn meerdere manieren om cryptocurrency activa te verzilveren. Als het gaat om het dagelijks verhandelen van cryptocurrencies, heeft je enkele eenvoudige opties om na te streven. De handigste optie is om een betrouwbaar cryptohandelsplatform te kiezen, waarmee je verschillende crypto activa kunt kopen en op je gemak voor geld kunt verkopen.

Bijkomend voordeel hierbij is dat je verschillende betaalmethodes kunt gebruiken om deze taken uit te voeren. Sommige handelsplatforms bieden ook opties voor margehandel, wat betekent dat je crypto activa kunt kopen door geld te lenen om de winst te vergroten. Day trading crypto is geen uitdagend concept. Het is precies wat je zou raden aan de naam. Het is het type handel dat overdag en alleen binnen een dag plaatsvindt. Dat wil zeggen, je zou de activa (voor winst) binnen een dag moeten verwerven en verkopen. Vanwege deze eigenschap wordt daytraden ook wel intraday handel genoemd.

In vergelijking met langetermijnhandel wil daytraden dat de handelaar zich richt op kleine waardebewegingen. Je kunt het activum niet van de ene op de andere dag bewaren en wachten tot het de volgende dag in waarde stijgt. Evenzo werkt daytraden alleen op werkdagen van de week. Net als andere soorten handel vereist intraday handel echter ook een goed begrip van de markt. En het is een vaardigheid die je kunt verfijnen door te oefenen.

Beginnen met crypto daytraden? Dit kan bij onderstaande crypto platformen!

Meer informatie Voordelen Rating Aantal cryptocurrencies Aanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf 9.5 211 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023. 9.2 43 Finst Finst
Coinmerce Coinmerce Open website Ontvang €10 aan Bitcoin! Hoogste staking opbrengsten van Nederland 9.2 180 Coinmerce Coinmerce
Kucoin Kucoin Open website Veel gebruikte exchange wereldwijd. 8,7 715 Kucoin Kucoin

 

Belangrijke factoren

Afhankelijk van de markt en het actief waarmee ze te maken hebben, houden daytraders rekening met veel factoren.

Liquiditeit

De liquiditeit van een actief verwijst naar hoe moeiteloos je het actief kunt verzilveren of omgekeerd. In het geval van daytraden verwijst het naar hoe gemakkelijk je de aandelen kunt verkopen en er geld voor terugkrijgt. Als het aandeel gemakkelijk verkoopbaar is, is het zeer liquide. Als dat niet het geval is, is het aandeel niet erg liquide.

Volatiliteit

Volatiliteit verwijst naar de frequentie en omvang van de prijs van een actief. Als de waarde van het actief zeer vaak verandert, wordt het als zeer volatiel beschouwd. Aan de andere kant, als het zijn waarde voor een langere periode behoudt, wordt het als niet vluchtig beschouwd.

Naast deze twee factoren gebruiken verschillende handelaren verschillende methoden. Sommige handelaren kunnen bijvoorbeeld een fundamentele analyse uitvoeren om een ​​uitgebreid idee te krijgen van het actief waarmee ze te maken hebben. Sommige handelaren houden zich echter aan technische analyse en analyseren historische gegevens en patronen om te berekenen hoe het actief in de toekomst zou presteren.

Populaire tradingstrategieën: 3 tips

1. Scalping

Deze handelsstijl zal zich richten op de kleine prijsveranderingen van een actief op de markt. Als gevolg hiervan vereist scalperen dat de handelaar de aandelen zo snel mogelijk verkoopt. Het is onmogelijk om de scalping handelsstrategie toe te passen als je niet over de juiste toegang tot live informatie van de markt beschikt. Omdat scalperen sterk afhankelijk is van het totale volume, moeten handelaren mogelijk margehandelen om de winst te vergroten.

2. Range trading

Deze actieve investeringsstrategie vereist dat de handelaar een prijsbereik in de marktstructuur definieert. De handel vindt alleen binnen dit bereik plaats en de handelaar moet het proces voortzetten totdat het activum buiten dat bereik is. De handelaar moet kandelaargrafieken en momentumindicatoren goed begrijpen om de beste resultaten te behalen met bereikhandel.

3. Hoogfrequente handel

Hoogfrequente handel, beter bekend als HFT, is een handelsstrategie die gebruik maakt van algoritmen. Handelaren die van HFT houden, zullen algoritmen en handelsbots ontwikkelen om de markt te bekijken en activa te kopen/verkopen. Aangezien de transacties binnen milliseconden plaatsvinden, stelt HFT een verhoogde winstkans voor. Desalniettemin vereist het bouwen van handelsbots en algoritmen codeerkennis en marktexpertise.

De kost verdienen met daytraden?

Het is zeker mogelijk de kost te verdienen met handelen in cryptocurrency. Vanwege de relatief hogere volatiliteit van crypto activa, moet je echter meer tijd besteden aan het kijken naar de marktactiviteit. In tegenstelling tot traditionele aandelen, kunnen crypto activa binnen enkele minuten of zelfs enkele seconden een prijsverandering ondergaan.

Zo kan de waarde van Bitcoin binnen enkele seconden dalen als een land het gebruik ervan verbiedt. Evenzo kunnen zelfs minieme veranderingen in de markt enorme gevolgen hebben voor de waarde van je activa. Als je klaar bent om met deze volatiliteit en instabiliteit om te gaan, kunt je daytraden in cryptocurrency beschouwen als een voltijds beroep.

Crypto daytrading: 3 belangrijke tips

Veel professionele cryptohandelaren volgen de daytradenstrategie omdat het hen meer flexibiliteit biedt in een volatiele cryptomarkt. Dit heeft echter ook een mogelijke wisselwerking, omdat het soms kan betekenen dat je potentiële winst moet missen als een financiële positie voor de langere termijn zou blijven bestaan.

Hoewel doorgewinterde daytraders altijd zowel technische als fundamentele analyses uitvoeren voordat ze een kortetermijninvestering doen die hun rendement maximaliseert, zijn hier enkele tips die nieuwkomers die aan hun daytradenreis beginnen, kunnen volgen!

Tip 1: Blijf objectief

Bij daytraden draait alles om tijd besparen en geld verdienen. Er is geen reden om gehecht te raken aan een bepaalde munt of token. Er is ook geen ruimte voor verankeringsbias. Objectiviteit is dus wat je moet ontwikkelen. Het loont altijd als je oog heeft voor potentiële winstgevendheid en het verlagen van je risico!

Tip 2: Timen

Vergeet niet je vertrek te timen. Een winstgevende investering doen is een half verhaal. Het timen van de markt is de ultieme plottwist. Daytraders dragen hun positie niet over naar een nieuwe dag. Het is dus essentieel om duidelijke basisregels op te stellen over hoe je je positie gaat schalen. Bepaal vooraf welke winst je claimt en welke verliezen je kunt dragen. Het vooraf bepalen van deze criteria moet individuen altijd in staat stellen hun verliezen te beperken en over te gaan naar nieuwe handel.

Tip 3: Volg het nieuws

Volg het nieuws en houd de tijdzones bij. Vastgesteld is dat cryptocurrency zeer gevoelig is voor marktnieuws. Blijf op de hoogte van wat er in de markt gebeurt, want de markt kan sterk reageren op één ongemakkelijke Tweet. Ten tweede is de cryptocurrency markt, in tegenstelling tot de traditionele financiële markt, 24*7 actief. Actief zijn wanneer de meeste marktdeelnemers actief zijn, kan daytraders helpen proactief te reageren op marktsentimenten. De meeste grotere marktbewegingen vinden plaats met het begin van een nieuwe dag in Noord-Amerika en Azië. Door in deze tijdvakken te handelen, kunnen deelnemers de marktsentimenten nauwkeuriger vastleggen en erop reageren.

Daytrading VS Swing trading

Het uiteindelijke einddoel voor zowel daytraders als swingtraders is hetzelfde; namelijk winst maken. De bewaartermijnen – en dus de technische hulpmiddelen die worden gebruikt – maken het verschil.

Daytraden houdt in dat je dagelijks meerdere transacties doet, zoals de naam al doet vermoeden. Volgens de patroondaytradenaar (PDT) regel die is vastgesteld door de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), worden beleggers die binnen vijf dagen tenminste vier “round trip” transacties doen, als daytraders beschouwd. Daytraders proberen te profiteren van prijsverschillen. Ze kunnen posities innemen op basis van technische, fundamentele of kwantitatieve redenen. Daytraders proberen hun brood te verdienen met het verhandelen van effecten en houden doorgaans niet van de ene op de andere dag posities aan.

Ter vergelijking, swing trading crypto omvat het kopen of shorten van effecten en deze meerdere dagen tot weken aan te houden. Swingtraders begrijpen dat het zo lang kan duren voordat een transactie werkt. In tegenstelling tot daytraders, proberen swingtraders over het algemeen niet om van handelen een fulltime baan te maken.

Bovendien kunt je met een klein kapitaal beginnen met swing trading, terwijl een daytradenaar onderworpen is aan de “patroondaytradenaarregel”.

Deze regel markeert iedereen die gedurende vijf werkdagen meer dan vier dagen in dezelfde beveiliging handelt als een ‘patroondaytradenaar’. Dit op voorwaarde dat de transacties meer dan 6 procent van de activiteit van de handelaar in dat traject vertegenwoordigen. Patroondaytraders moeten een minimaal eigen vermogen van $ 25.000 op hun rekening houden op elke dag dat ze van plan zijn te handelen (en moeten aan die limiet voldoen voordat ze voor de dag beginnen te handelen).

Beginnen met crypto daytraden? Dit kan bij onderstaande crypto platformen!

Meer informatie Voordelen Rating Aantal cryptocurrencies Aanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf 9.5 211 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023. 9.2 43 Finst Finst
Coinmerce Coinmerce Open website Ontvang €10 aan Bitcoin! Hoogste staking opbrengsten van Nederland 9.2 180 Coinmerce Coinmerce
Kucoin Kucoin Open website Veel gebruikte exchange wereldwijd. 8,7 715 Kucoin Kucoin

Risico's daytraden

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan daytraden waar je je op moet voorbereiden. Bekijk ze hieronder.

Marktrisico

Je hebt altijd het risico dat de marktprijs van een bepaalde activa of de gehele cryptomarkt onverwachts schommelt en de positie of de markt negatief wordt beïnvloed. 

Risico in het systeem

Verwijst naar een verlies opgelopen als gevolg van een storing in het handelssysteem. Dit is ernstiger aangezien het niet alleen wordt veroorzaakt door een neerwaartse markt, maar ook door de ineenstorting van belangrijke marktsystemen. Een financiële crisis bv.

Liquiditeitsrisico

Je kunt in een situatie belanden waarin je een positie niet kunt verlaten. Dit gebeurt meestal wanneer je geen koper voor je crypto kunt vinden.

Juridisch risico

Een situatie waarin een overheidsregelgeving of beleid een negatief effect heeft op een handelsplatform. Dit zou kunnen leiden tot problemen met liquiditeit omdat de beoogde kopers voor je activa het dan misschien niet meer kunnen kopen.

Operationeel risico

Dit ontstaat bijvoorbeeld door het falen van een handelsplatform of een storing van een handelsapplicatie enz. 

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce