Bitcoin shorten

Binance heeft in juni 2023 aangekondigd dat het Nederland verlaat, omdat het geen licentie heeft kunnen verkrijgen bij de DNB. Wij raden daarom aan om een account te maken bij Bitvavo of bij Finst, deze partijen hebben een vergunning in Nederland om te opereren en bieden tientallen cryptocurrencies aan.


 

De koers van Bitcoin is de laatste twee weken met zo’n 15 procent gestegen. Deze stijging vormt onderdeel van de stijgende trend die al sinds half maart van dit jaar zichtbaar is. Veel crypto-investeerders vragen zich af of de koers van Bitcoin dit jaar nog verder zal stijgen, of dat er een correctie plaats zal vinden. Door een dergelijke correctie zou de koers van Bitcoin dalen. 

Je kunt inzetten op een dalende koers, dit is een gangbare handelsstrategie. Inzetten op een koersdaling heet shorten, of short selling. Crypto short selling, en specifiek het shorten van Bitcoin, is onderwerp van dit artikel. Besproken zal worden welke mogelijkheden tot Bitcoin shorts het bedrijf Binance biedt. Het zijn er 3: Margin trading, Bitcoin Futures, en Bitcoin put-opties. Hieronder zal per mogelijkheid uitgelegd worden hoe het in zijn werk gaat, en wat de voor-, en nadelen van de verschillende opties zijn. 

Binance short selling, Margin trading

Als je aan Margin trading via Binance doet maak je gebruik van een hefboomproduct. De logica achter het gebruiken van hefboomproducten is alsvolgt. Met het bedrag dat je inlegt leen je een bedrag van Binance, het bedrag wat je zelf inlegt kan als onderpand gezien worden voor het te lenen bedrag. Door deze constructie heb je de mogelijkheid om voor een hoger bedrag te handelen dan als je alleen met je eigen inleg zou handelen. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het bedrag waarmee je kunt traden. Bij een hefboom van 5, en eigen inleg van Euro 100 bijvoorbeeld, biedt Binance je de mogelijkheid om met Euro 500 te handelen. 

Voordeel van het gebruikmaken van hefboomproducten is dat je meer kunt verdienen, doordat je met een hoger bedrag handelt. Nadeel is dat je je volledige inleg kwijt kunt raken als de ontwikkeling van de koers afwijkt van de ontwikkeling die jij voorspeld hebt. Hoe dit laatste werkt is waarschijnlijk het best uit te leggen met een voorbeeld.

Stel, je legt zelf Euro 100 in, en de hefboom is 5, waardoor je gaat handelen met Euro 500. Je zet in op een daling van de koers van Bitcoin, je short Bitcoin dus. Maar je inschatting is verkeerd, en de koers van Bitcoin gaat omhoog. Om je short-positie open te houden mag de koers van Bitcoin niet boven een vooraf bepaald bedrag komen, anders wordt je positie gesloten, en ben je je volledige eigen inleg kwijt. En omdat je voor een hoger bedrag handelt dan het bedrag wat je daadwerkelijk zelf ingelegd hebt hoeft de koersstijging niet altijd heel wezenlijk te zijn om je volledige inleg te verliezen. 

Op de Binance Margin Trading Guide-pagina vind je meer informatie over Margin traden via Binance. 

Binance short selling, Futures

Een tweede mogelijkheid tot short selling Bitcoin via Binance is de mogelijkheid tot het aanschaffen van Bitcoin-futures. Een Bitcoin-future is een afgeleide van de koers van Bitcoin. Als je Bitcoin-futures koopt zet je in op een voorspelling van de ontwikkeling van de Bitcoin-koers. Je koopt dus niet daadwerkelijk Bitcoin, maar zet slechts in op een bepaalde ontwikkeling van de Bitcoin-koers. Aan een Future is een expiratiedatum verbonden. De Future verloopt dus op een vooraf vastgestelde dag. Als je de koers goed voorspelt maak je winst, als je de koers niet goed voorspelt maak je verlies.

Ook voor Futures biedt Binance de mogelijkheid tot het gebruikmaken van een hefboom. Dit kan als voordeel, maar tegelijkertijd als nadeel gezien worden. Als je de ontwikkeling van de koers juist voorspelt maak je wezenlijk meer winst dan als je slechts met je eigen inleg gehandeld zou hebben, maar als je de ontwikkeling van de koers niet juist voorspelt kun je je volledige inleg bij een relatief geringe koerswijziging kwijt zijn. 

Interesse in het kopen van Bitcoin-Futures via Binance? Lees op deze pagina van Binance meer over de mogelijkheden. 

Binance short selling, Put options

Met het kopen van een put-optie op Bitcoin koop je de mogelijkheid om deze put-optie te lichten als de koers van Bitcoin-koers inderdaad daalt. Belangrijk om te vermelden is dat er een einddatum is verbonden aan de put-optie. Na het verstrijken van deze datum verloopt de mogelijkheid de optie te lichten. Verder is in het optie-contract de koers van Bitcoin vastgesteld waartegen de put-optie gelicht kan worden. Met het afsluiten van een put-contract zijn vanzelfsprekend kosten gemoeid. Dit is de zogenaamde Premium. Als je geen gebruik maakt van je put-optie, ben je alleen de Premium kwijt. 

Op de What are Options Contracts-pagina van Binance vind je informatie over put-opties nemen op Bitcoin.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.