Search
Close this search box.

DCA crypto (dollar cost average)

Steeds meer mensen willen een graantje meepikken van handelen in crypto. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om in één keer een groot bedrag neer te leggen om te investeren. Maar ook voor die mensen is het mogelijk om te investeren, een goede beleggingsmethode is dollar cost averaging (DCA). Hoe dat precies zit, wat voor voordelen het heeft en hoe je DCA crypto kunt toepassen lees je hier.

Wat betekent DCA crypto?

DCA staat voor Dollar Costa Averaging. Het is een beleggingsstrategie waarbij je periodiek een vast bedrag investeert. In het geval van DCA crypto investeer je periodiek in crypto. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand 200 euro te investeren. Dit doe je op een vaste dag en op een vaste cryptomunt. 

Het doel van DCA crypto is om uiteindelijk groot rendement te behalen zonder je te laten beïnvloeden door trends of emoties. Het is een methode die geschikt is voor mensen die ervoor kiezen om een langetermijn investering te doen. Je moet er rekening mee houden dat je pas over een paar jaar je cryptomunten weer verkoopt. 

Doordat je elke maand slechts een relatief klein bedrag te investeren zul je het geld waarschijnlijk niet missen. En ondertussen wordt je kapitaal langzaam opgebouwd. Dit is ideaal als appeltje voor de dorst voor later, je pensioen, of voor de aanschaf van een huis.

Voordelen DCA crypto:

  • Ook geschikt voor kleine investeerders en beginners
  • Haal de emotie uit je investering
  • Geen last van koersschommelingen
  • Makkelijk te automatiseren
  • Niet meer twijfelen 

Nadelen DCA crypto:

  • Mogelijk hogere handelskosten
  • Je kunt niet inspelen op trends
  • Ook DCA crypto is geen garantie op winst

Hoe werkt dollar cost averaging voor crypto?

Dollar cost averaging voor crypto is eigenlijk heel eenvoudig. Je kijkt eerst welk bedrag je maandelijks wil investeren, bepaalt de cryptomunt waarop je wil investeren en je laat de tijd het werk doen. We zullen het hier verder toelichten.

Het bedrag dat je gaat investeren

Om te beginnen is het van belang om te bepalen welk bedrag je gaat investeren. Het is hierbij van belang dat je kiest voor een bedrag dat je elke maand kunt missen. Investeren in crypto neemt altijd risico met zich mee, je kunt er dus niet zonder meer vanuit gaan dat je ook daadwerkelijk winst maakt of je inzet terugkrijgt. 

Geef dus nooit meer geld uit dan je kunt missen. Dat wil zeggen dat je allereerst moet zorgen dat je je vaste lasten, kosten voor eten, drinken, entertainment en onvoorziene uitgaven kunt betalen. Wat je dan nog overhoudt, kun je investeren in DCA crypto.

Kies de juiste cryptomunt

De volgende stap is het kiezen van de juiste cryptomunt voor DCA crypto. Er zijn ondertussen duizenden cryptomunten, dat zorgt dat het maken van een keuze helemaal niet zo makkelijk is. Het is dan ook aan te raden om goed onderzoek te doen naar de opties. 

Als je onderzoek doet, is het van belang om de geschiedenis van de koers van de cryptomunt te bekijken. Voor de lange termijn is het beter om te kiezen voor een cryptomunt die redelijk stabiel is. Als je naar de geschiedenis van de koers kijkt en een lijn ziet die continu op en neer gaat, dan is dat geen goed teken. Omdat de koers sterk schommelt, is het moeilijk om een goede voorspelling te doen voor de toekomst. 

Een tip van experts is om niet op één cryptomunt in te zetten maar op meerdere. Op die manier kun je de risico’s nog verder spreiden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een stabiele munt zoals Tether, plus nog een andere digitale valuta.

Wanneer kiezen voor DCA crypto?

DCA crypto is een zeer fijne beleggingsmethode. De methode is geschikt voor mensen die nog niet zoveel kennis over crypto hebben of er niet zoveel tijd aan willen besteden. Door deze methode te gebruiken hoef je slechts één keer te bepalen hoeveel je wil investeren en waarop je wil investeren. Daarna is het simpelweg een kwestie van wachten tot je portfolio en je rendement groeit. 

DCA crypto is ook een uitkomst voor mensen die niet direct een groot bedrag opzij kunnen zetten. Door maandelijks een klein bedrag te investeren bouw je toch langzaam maar zeker een aardig portfolio op. Je bepaalt hierbij zelf hoeveel je kunt missen. 

Ook voor mensen die gevoelig zijn voor trends en hypes is het een goed idee om voor dollar cost averaging crypto te gaan. In de wereld van crypto kunnen koersen behoorlijk schommelen. Ben je gevoelig voor die schommelingen dan kan dat zorgen voor impulsieve beslissingen. Zowel om te kopen als te verkopen. Het is belangrijk om te weten dat je met crypto vooral rendement behaalt als je voor de lange termijn investeert. Reageren op koersschommelingen is dan ook niet aan te raden.

DCA crypto berekenen

Je kunt het uiteindelijk behaalde rendement van DCA crypto berekenen door het totaalbedrag dat je geïnvesteerd hebt te delen door het aantal cryptomunten dat je hiermee kon kopen. Als je 400 munten hebt kunnen kopen met 2400 euro dan komt dat neer op 12 euro per cryptomunt.

Welke cryptobrokers zijn het best voor DCA crypto

Wil je DCA crypto toepassen dan heb je daar een goede cryptobroker voor nodig. Ons advies is om te kiezen voor Finst of Bitvavo. Beide bedrijven zijn cryptobrokers met een zeer goede reputatie. Dat heeft onder andere te maken met de vele cryptomunten die ze aanbieden, het gebruiksgemak van het platform en de goede service. 

Voor iedereen die DCA crypto wil toepassen hebben Finst en Bitvavo een handige optie, periodiek aankopen. Dankzij deze optie kun je automatisch periodiek crypto kopen. Wil je elke maand 100 euro aan Bitcoin kopen dan stel je dat één keer in, vervolgens koop je elke maand automatisch voor 100 euro Bitcoin.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.