Search
Close this search box.

Bitcoin en andere cryptomunten minen met je iPhone; doen of niet?

Investeerders in de Bitcoin en andere cryptomunten kunnen natuurlijk geld verdienen door in de munten te handelen. Een andere manier is (bij sommige cryptomunten) het verdienen van cryptomunten door transacties op de Blockchain goed te keuren, het zogenoemde minen. Kun je cryptomunten zoals de Bitcoin minen met een iPhone? Zo ja, is dat verstandig? Wij zetten de zaken op een rij.

Het minen van cryptomunten gebeurt door computers te laten rekenen aan ingewikkelde wiskundige formules. Naar mate er meer geïnteresseerden zijn om mee te rekenen wordt de moeilijkheid van de formule verhoogd. De eigenaar van de computer die het eerste de juiste oplossing berekent krijgt een aantal cryptomunten als beloning. Nu iPhones steeds krachtiger worden is de eerste vraag of je cryptomunten kunt minen via de iPhone.

Kan je Bitcoin minen met een iPhone?

Het snelle, theoretische antwoord is een volmondig ‘ja’. In de beginjaren van de Bitcoin gebruikten miners namelijk uitsluitend de gewone apparatuur. Zij hoefden alleen een software-pakket te installeren. Hiermee werd de computer een hash node en kon het minen beginnen.

Door de sterke verbetering in techniek beschikt de iPhone over 8 aparte processorkoppen die 18 GHZ kunnen produceren. Technisch is er dus geen probleem. Vraag is echter of het verstandig is. Economische overwegingen en het beleid van Apple spelen hierbij een rol.

Bitcoin Mining iPhone

Bitcoin minen op iPhone economisch bekeken

Als eerste vragen we ons af of het minen van Bitcoin met de iPhone wel economisch rendabel is. Dat antwoord is helaas in veel landen negatief. Hiervoor zijn drie redenen.

1. Bitcoin miners met Asics winnen

Nadat de ‘huis-tuin-en-keuken’ computer steeds vaker een Bitcoin-melkkoe werden kwam de professionele handel opzetten. Zij ontwikkelden speciale, extra krachtige computers om Bitcoin te minen. Deze Asics zijn zo krachtig dat zij nagenoeg altijd de snelste berekeningen maken. De kans is dus klein dat je met een iPhone de formule als eerste oplost.

2. Bitcoin minen kost veel energie/stroom

Het minen van Bitcoin kost veel energie. Deze energie moet je uiteraard als eigenaar betalen. Deze kostenpost drijft de kosten van het minen op. Aangezien je wel bij iedere poging de verbruikte stroom moet betalen, maar de kans dat je de beloning wint klein is, kun je je voorstellen dat de kosten al snel groter blijken dan het rendement.

3. Bitcoin minen is erg intensief

Het minen van de Bitcoin is een intensief proces. Hierdoor treedt extreme slijtage aan een iPhone op. Sterker nog, het minen van Bitcoin leidt tot kapotte onderdelen en soms zelfs tot slijtage van de batterij.

Als de prijs van de Bitcoin maar hoog genoeg is kunnen deze obstakels overwonnen worden. Zelfs als het minen profijtelijk zou worden is het in de praktijk nog niet aan te raden.

 

Apple verbiedt Bitcoin mining

Apple heeft het minen van Bitcoins of andere cryptomunten en het participeren in zogenoemde mining pools sinds 2018 verboden. Dit betekent dat de apps niet meer via de Appstore te downloaden zijn. Als je dus mining Apps wilt gebruiken zul je deze zelf buiten de App store moeten ophalen. De kans op Apps met mallware en/of spyware is daarmee bijzonder groot. Daarnaast kun je, als Apple het bij een reparatie merkt, de garantie gerust vergeten.

Het minen van Bitcoin met de iPhone kan dus theoretisch wel, maar is in de praktijk even illegaal als onrendabel. Dat dit voor Android anders ligt bespreken we in een volgende bijdrage.

Apple

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.