Daytraden Bitcoin

Bitcoin Trading Summary

Bitcoin handel is de handeling van het kopen van lage en het verkopen van hoge. In tegenstelling tot beleggen, wat betekent dat je Bitcoin voor de lange termijn vasthoudt, houdt de handel zich bezig met het proberen te voorspellen van koersbewegingen door de industrie als geheel en koersgrafieken in het bijzonder te bestuderen.

Er zijn twee belangrijke methoden die mensen gebruiken om de prijs van Bitcoin te analyseren – fundamentele analyse en technische analyse. Succesvol handelen vereist veel tijd, geld en moeite voordat u er daadwerkelijk goed in wordt.

Om Bitcoins te kunnen verhandelen moet u het volgende doen:

  1. Open een account op een Bitcoin-beurs
  2. Verifieer uw identiteit
  3. Stort geld op uw rekening
  4. Open uw eerste positie op de beurs (d.w.z. koop of short sell)

Dat is Bitcoin handel in een notendop. Als u een echt gedetailleerde uitleg wilt, blijf dan lezen.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk ethereum gekocht worden.

1. Bitcoin-handel vs. beleggen

Het eerste wat we willen doen voordat we ons in het onderwerp verdiepen is begrijpen wat Bitcoin-handel is, en hoe het anders is dan investeren in Bitcoin.

Wanneer mensen in Bitcoin investeren, betekent dit meestal dat ze Bitcoin kopen voor de lange termijn. Met andere woorden, ze geloven dat de prijs uiteindelijk zal stijgen, ongeacht de ups en downs die zich onderweg voordoen. Meestal investeren mensen in Bitcoin omdat ze geloven in de technologie, de ideologie of het team achter de munt.

Bitcoin beleggers hebben de neiging om de valuta voor de lange termijn te HODL (HODL is een populaire term in de Bitcoin-gemeenschap die eigenlijk geboren is uit een typfout van het woord “hold”-in een oude 2013-post in het BitcoinTalk-forum).

Bitcoin-handelaren daarentegen kopen en verkopen Bitcoin op korte termijn, wanneer zij denken dat er winst kan worden gemaakt. In tegenstelling tot beleggers zien handelaren Bitcoin als een instrument om winst te maken. Soms doen ze niet eens de moeite om de technologie of de ideologie achter het product dat ze verhandelen te bestuderen.

Hebben gezegd dat mensen kunnen handelen in Bitcoin en er nog steeds om geven, en veel mensen investeren en handelen tegelijkertijd. Wat betreft de plotselinge stijging van de populariteit van Bitcoin (en verschillende altcoins) handel – daar zijn een paar redenen voor.

Eerst, bitcoin is zeer vluchtig. Met andere woorden, u kunt een mooie winst maken als u erin slaagt om correct te anticiperen op de markt. Ten tweede is de Bitcoin-handel, in tegenstelling tot de traditionele markten, 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend.

De meeste traditionele markten, zoals voorraden en grondstoffen, hebben een openings- en sluitingstijd. Met Bitcoin kunt u kopen en verkopen wanneer u maar wilt.

Ten slotte maakt het relatief ongereguleerde landschap van Bitcoin het relatief eenvoudig om te beginnen met de handel, zonder dat er lange identiteitsverificatieprocessen nodig zijn.

2. Handelsmethoden

Terwijl alle handelaren hetzelfde willen, oefenen ze verschillende methoden om het te krijgen. Laten we enkele voorbeelden van populaire handelstypes bekijken:

Daagse handel

Deze methode houdt in dat er gedurende de dag meerdere transacties worden uitgevoerd en dat wordt getracht te profiteren van de prijsbewegingen op korte termijn. Daghandelaren besteden veel tijd aan het staren naar computerschermen, en meestal sluiten ze al hun transacties af aan het einde van elke dag.

Scalping

Deze daghandelstrategie wordt de laatste tijd populair. Scalping probeert aanzienlijke winst te maken op kleine prijswijzigingen, en het wordt vaak aangeduid als “het oppakken van centen voor een stoomwals”.

Scalping richt zich op extreem korte termijn handel, en het is gebaseerd op het idee dat het maken van kleine winsten herhaaldelijk de risico’s beperkt en voordelen creëert voor de handelaren. Scalpers kunnen tientallen of zelfs honderden transacties maken in één dag.

Zwaaibeweging

Dit type handel probeert te profiteren van de natuurlijke “schommeling” van de prijscycli. Swing traders proberen het begin van een specifieke koersbeweging te spotten, en gaan dan de handel in. Ze houden vol tot de beweging uitsterft, en nemen de winst.

De swingende handelaars proberen het grote geheel te zien zonder voortdurend hun computerscherm in de gaten te houden. Bijvoorbeeld, swing traders kunnen een handelspositie  openen en deze weken of zelfs maanden openhouden totdat ze het gewenste resultaat bereiken.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk ethereum gekocht worden.

3. Analysemethoden: Fundamenteel vs. Technisch

Kan ik de koersbeweging van Bitcoin voorspellen?

Het korte antwoord is dat niemand echt kan voorspellen wat er met de prijs van Bitcoin zal gebeuren. Sommige handelaren hebben echter bepaalde patronen, methoden en regels geïdentificeerd die hen in staat stellen om op de lange termijn winst te maken. Niemand maakt uitsluitend winst, maar hier is het idee: aan het eind van de dag zou u een positieve balans moeten zien, ook al heeft u onderweg wat verliezen geleden.

Mensen volgen twee hoofdmethoden bij het analyseren van Bitcoins (of iets anders dat ze willen verhandelen) – fundamentele analyse en technische analyse.

Fundamentele analyse

Probeert de prijs te voorspellen door naar het grote geheel te kijken. In Bitcoin evalueert de fundamentele analyse bijvoorbeeld de industrie van Bitcoin, nieuws over de valuta, technische ontwikkelingen van Bitcoin (zoals het bliksemnetwerk), regelgeving over de hele wereld, en alle andere nieuws of problemen die het succes van Bitcoin kunnen beïnvloeden.

Deze methodologie kijkt naar de waarde van Bitcoin als technologie (ongeacht de huidige prijs) en naar relevante externe krachten, om te bepalen wat er met de prijs zal gebeuren. Als China bijvoorbeeld plotseling besluit om Bitcoin te verbieden, zal deze analyse een waarschijnlijke prijsdaling voorspellen.

Technische analyse

Probeert de prijs te voorspellen door het bestuderen van marktstatistieken, zoals prijsbewegingen in het verleden en handelsvolumes. Het probeert patronen en trends in de prijs te identificeren, en op basis daarvan af te leiden wat er met de prijs zal gebeuren in de toekomst.

De kernveronderstelling achter technische analyse is dit: ongeacht wat er op dit moment in de wereld gebeurt, de prijsbewegingen spreken voor zich en vertellen een soort van verhaal dat u helpt te voorspellen wat er daarna zal gebeuren.

Dus, welke methode is beter?

Wel, zoals ik al zei in het vorige hoofdstuk, niemand kan de toekomst nauwkeurig voorspellen. Vanuit fundamenteel oogpunt kan een veelbelovende technologische prestatie als een flop eindigen, en vanuit technisch oogpunt gedraagt de grafiek zich gewoon niet meer zoals in het verleden.

De simpele waarheid is dat er geen garanties zijn voor enige vorm van handel. Echter, een gezonde mix van beide methodes zal waarschijnlijk de beste resultaten opleveren.

4. Inzicht in Bitcoin-handelstermen

Laten we enkele van de verwarrende termen en statistieken die u zult tegenkomen op de meeste Bitcoin- en crypto-uitwisselingen verder uitsplitsen:

Handelsplatformen vs. Makelaars vs. Marktplaatsen

Bitcoin handelsplatform zijn online sites waar kopers en verkopers automatisch worden gematcht. Merk op dat een handelsplatform anders is dan een Bitcoin-makelaar, zoals Coinmama.

Unlike handelsplatformen, makelaars verkopen u Bitcoin direct en meestal tegen een hogere vergoeding. Een handelsplatform is ook anders dan een marktplaats zoals LocalBitcoins, waar kopers en verkopers direct met elkaar communiceren om een transactie af te ronden.

Het Bestelboek

De volledige lijst met koop- en verkooporders staat in het orderboek van de markt, dat op het handelsplatform kan worden bekeken. De kooporders worden biedingen genoemd, omdat mensen bieden op de prijzen om Bitcoin te kopen. De verkooporders worden ask genoemd, omdat ze de vraagprijs tonen die de verkopers vragen.

Bitcoin Prijs

Wanneer mensen verwijzen naar de “prijs” van Bitcoin, verwijzen ze eigenlijk naar de prijs van de laatste handel die op een specifiek handelsplatform is uitgevoerd. Dit belangrijke onderscheid ontstaat omdat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaanse dollars, er geen enkele, globale Bitcoin-prijs is die iedereen volgt.

De prijs van Bitcoin kan in bepaalde landen bijvoorbeeld afwijken van de prijs in de VS, omdat de belangrijkste beurzen in deze landen verschillende transacties omvatten.

Note: Naast de prijs zie je soms ook de termen hoog en laag. Deze termen verwijzen naar de hoogste en laagste Bitcoin-prijzen van de afgelopen 24 uur.

Volume

Volume staat voor het aantal totale Bitcoins dat in een bepaald tijdsbestek is verhandeld. Volume wordt door handelaren gebruikt om te identificeren hoe significant een trend is; significante trends gaan meestal gepaard met grote handelsvolumes, terwijl zwakke trends gepaard gaan met lage volumes.

Een gezonde opwaartse trend zal bijvoorbeeld gepaard gaan met hoge volumes wanneer de prijs stijgt en lage volumes wanneer de prijs daalt.

Als u getuige bent van een plotselinge koerswijziging, raden deskundigen aan om te controleren hoe belangrijk het handelsvolume is, om te bepalen of het slechts een kleine correctie is of het begin van een tegengestelde trend.

Markt (of Instant) Order

Dit type order kan worden ingesteld op een handelsplatform en zal onmiddellijk worden uitgevoerd tegen elke mogelijke prijs. U stelt alleen het bedrag van de Bitcoins in dat u wilt kopen of verkopen en geeft opdracht om de beurs direct uit te voeren. Het handelsplatform komt dan overeen met de verkopers of kopers om uw order uit te voeren, met respect.

Wanneer de bestelling wordt geplaatst, is de kans groot dat uw bestelling niet wordt geëvenaard door één enkele koper of verkoper, maar door meerdere personen, tegen verschillende prijzen.

Voor voorbeeld, laten we zeggen dat u een marktorder plaatst om vijf Bitcoins te kopen. Het handelsplatform is nu op zoek naar de goedkoopste verkopers die beschikbaar zijn.

De bestelling wordt voltooid zodra er voldoende verkopers zijn om vijf Bitcoins te overhandigen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van verkopers, kunt u uiteindelijk drie Bitcoins kopen voor één prijs, en de andere twee voor een hogere prijs.

Met andere woorden, in een marktorder stopt u niet met het kopen of verkopen van Bitcoins totdat het gevraagde bedrag is bereikt. Bij marktorders kan het zijn dat u uiteindelijk meer betaalt of minder verkoopt dan u van plan was, dus wees voorzichtig.

Limietorder

Het stelt u in staat om te kopen of bitcoin te verkopen tegen een specifieke prijs die u zelf bepaalt. Met andere woorden, het is mogelijk dat de bestelling niet volledig wordt uitgevoerd, omdat er niet genoeg kopers of verkopers zullen zijn om aan uw eisen te voldoen.

laten we zeggen dat u een limietorder plaatst om vijf Bitcoins te kopen tegen $10.000 per munt. Dan kunt u uiteindelijk maar 4 Bitcoins bezitten omdat er geen andere verkopers zijn die u de laatste Bitcoin voor $10.000 willen verkopen. De resterende order voor 1 Bitcoin blijft daar totdat de prijs weer $10.000 bedraagt, en de order wordt dan uitgevoerd.

Stop-Loss Order

Laat u een specifieke prijs bepalen die u in de toekomst wilt verkopen, voor het geval de prijs drastisch daalt. Dit type order is nuttig voor het minimaliseren van verliezen.

Het is in principe een order die het handelsplatform het volgende vertelt: als de prijs met een bepaald percentage of tot een bepaald punt daalt, zal ik mijn Bitcoins verkopen tegen de vooraf ingestelde prijs, dus ik zal zo weinig mogelijk geld verliezen. Een stop-loss order werkt als een marktorder.

Met andere woorden, zodra de stopprijs is bereikt, zal de markt beginnen met de verkoop van uw munten tegen elke prijs totdat de order is uitgevoerd.

Maker en Taker vergoedingen

Andere voorwaarden die u kunt tegenkomen bij de handel zijn makers- en nemersvergoedingen. Persoonlijk vind ik dit model nog steeds een van de meer verwarrende, maar laten we proberen het uit te splitsen.

Uitwisselingen willen mensen aanmoedigen om te handelen. Met andere woorden, ze willen “een markt maken”. Daarom, wanneer u een nieuwe order maakt die niet kan worden geëvenaard door een bestaande koper of verkoper, d.w.z. een limietorder, bent u in principe een market maker, en zult u meestal lagere kosten hebben.

Terwijl plaatst een marktnemer orders die onmiddellijk worden uitgevoerd, d.w.z. marktorders, aangezien er al een marktmaker was die aan hun verzoeken voldeed. De marktpartijen verwijderen hun bedrijf van de beurs, zodat ze meestal hogere kosten hebben dan de makers, die de orders aan het orderboek van de beurs toevoegen.

Bijvoorbeeld, misschien zet u een limietorder in om een Bitcoin te kopen voor $10.000 (maximaal), maar de laagste verkoper is alleen bereid om te verkopen voor $11.000. Dan heeft u zojuist een nieuwe markt gecreëerd voor verkopers die voor $10.000 willen verkopen.

Dus wanneer u een kooporder plaatst onder de marktprijs of een verkooporder boven de marktprijs, wordt u een marketmaker.

Als u datzelfde voorbeeld gebruikt, plaatst u misschien een limietorder om één Bitcoin te kopen voor $12.000 (maximaal), en de laagste verkoper verkoopt één Bitcoin voor $11.000. Dan wordt uw order direct uitgevoerd. U verwijdert de orders uit het orderboek van de beurs, dus u wordt beschouwd als een market taker.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk ethereum gekocht worden.

5. Lezen van prijsgrafieken

Nu dat u bekend bent met de belangrijkste handelstermen, is het tijd voor een korte intro in het lezen van koersgrafieken.

Japanse Kandelaars

Een zeer veel gebruikt type prijsgrafiek, Japanse kandelaars zijn gebaseerd op een oude Japanse methode van technische analyse, gebruikt in de handel in rijst in 1600’s.

Elke “kaars” staat voor de openingskoers, de laagste, de hoogste en de sluitingskoers van een bepaalde periode. Daarom worden Japanse Kandelaars soms aangeduid als OHLC-grafiek (Open, Hoog, Laag, Sluiten).

Afhankelijk van de vraag of de kaars groen of rood is, kunt u zien of de slotkoers van het tijdsbestek hoger of lager was dan de openingskoers.

Als een kaars groen is, betekent dit dat de openingsprijs lager was dan de sluitingsprijs, dus de prijs ging over het geheel genomen omhoog gedurende dit tijdsbestek. Aan de andere kant, als de kaars rood is, betekent dit dat de openingskoers hoger was dan de sluitingskoers, dus de koers daalde.

Op de bovenstaande afbeelding is de openingskoers van de groene kaars de brede onderkant van de kaars, de slotkoers in het brede deel van de kaars en de hoogste en laagste koers binnen deze termijn aan beide uiteinden van de kaars.

Wanneer we in een stierenmarkt zitten, zullen de meeste kandelaars meestal groen zijn. Als het een berenmarkt is, zullen de meeste kandelaars rood zijn.

Bull en Bear Markten

Deze termen worden gebruikt om de algemene trend van de grafiek aan te geven, of deze nu omhoog of omlaag gaat. Ze zijn naar deze dieren vernoemd vanwege de manier waarop ze hun tegenstanders aanvallen.

Een stier steekt zijn hoorns in de lucht, terwijl een beer zijn poten naar beneden veegt. Deze dieren zijn dus metaforen voor de beweging van een markt: als de trend stijgt, is het een stierenmarkt. Maar als de trend naar beneden is, is het een berenmarkt.

Weerstands- en ondersteuningsniveaus

Wanneer we naar marktgrafieken zoals OHCL kijken, kan het lijken alsof de prijs van Bitcoin niet door bepaalde hoogte- of dieptepunten heen kan breken. U kunt er bijvoorbeeld getuige van zijn dat de prijs van Bitcoin tot $10.000 stijgt en dan lijkt  een virtueel “plafond” te raken en enige tijd vast te zitten op die prijs zonder er doorheen te breken.

In dit scenario is $10.000 het weerstandsniveau – een hoog prijspunt waar Bitcoin moeite mee heeft om te verslaan. Het weerstandsniveau is de uitkomst van veel verkooporders die op dit koerspunt worden uitgevoerd. Daarom breekt de koers niet door op dat specifieke punt.

Steunniveaus zijn in zekere zin het spiegelbeeld van weerstandsniveaus. Ze zien eruit als een “vloer” waar de prijs van Bitcoin niet onder lijkt te gaan als de prijs daalt. Een ondersteuningsniveau gaat gepaard met veel kooporders die zijn ingesteld op de prijs van het niveau. De hoge vraag van een koper op het ondersteuningsniveau dempt de downtrend.

Historisch gezien, hoe vaker de prijs niet in staat is geweest om voorbij de steun- of weerstandsniveaus te komen, hoe sterker deze niveaus in aanmerking worden genomen.

Interessant is dat zowel het weerstands- als het ondersteuningsniveau meestal rond ronde getallen wordt ingesteld, bijv. 10.000, 15.000 etc. De reden daarvoor is dat veel onervaren handelaren de neiging hebben om koop- of verkooporders uit te voeren tegen ronde koerspunten, waardoor ze als sterke prijsbarrières fungeren.

Psychologie draagt ook veel bij aan steun- en weerstandsniveaus. Tot 2017 leek het bijvoorbeeld duur om $1.000 per Bitcoin te betalen, dus er was een sterk weerstandsniveau op $1.000. Toen dat niveau eenmaal was doorbroken, werd er een nieuw psychologisch weerstandsniveau gecreëerd: $10.000.

6. Gemeenschappelijke handelsfouten

Groot, je hebt het zo ver geschopt, en ondertussen zou je genoeg kennis moeten hebben om er op uit te gaan en wat veldervaring op te doen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de handel een risicovolle aangelegenheid is en dat fouten geld kosten.

laten we eens kijken naar de meest voorkomende fouten die mensen maken als ze beginnen te handelen, in de hoop dat je ze kunt vermijden.

Fout #1 – Risico’s meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen

De grootste fout die je kunt maken is om meer geld te riskeren dan je je kunt veroorloven om te verliezen. Kijk eens naar het bedrag waarmee u zich op uw gemak voelt. Dit is het slechtste scenario: u zult uiteindelijk alles verliezen. Als u merkt dat u boven dat bedrag handelt, stop dan. U doet het verkeerd.

Trading is een zeer riskante zaak. Als u meer geld investeert dan waar u zich prettig bij voelt, zal dit invloed hebben op de manier waarop u handelt, en het kan ertoe leiden dat u slechte beslissingen neemt.

Fout #2 – Geen plan hebben

Een andere fout die mensen maken als ze beginnen met handelen is dat ze geen actieplan hebben dat duidelijk genoeg is. Met andere woorden, ze weten niet waarom ze een specifieke handel aangaan, en nog belangrijker, wanneer ze die handel moeten verlaten. Dus duidelijke winstdoelstellingen en stop-losses moeten worden beslist voordat de trade wordt gestart.

Foutje #3- Geld achterlaten op een beurs

Dit is de meest basale grondregel voor elke cryptohandelaar: Laat uw geld NOOIT achter op een beurs waar u momenteel niet mee handelt. Als uw geld op de beurs zit, betekent dit dat u er geen controle over heeft. Als de beurs wordt gehackt, offline gaat, of failliet gaat, kan het zijn dat u dat geld verliest.

Wanneer u geld heeft dat niet op korte termijn nodig is voor de handel op een beurs, zorg er dan voor het te verplaatsen naar uw eigen Bitcoin portemonnee of bankrekening voor de bewaring.

Foutje #4 – In angst of hebzucht geven

Twee basisemoties hebben de neiging om de acties van veel handelaren te controleren: angst en hebzucht. Angst kan verschijnen in de vorm van het voortijdig sluiten van uw handel, omdat u een verontrustend nieuwsartikel hebt gelezen, een gerucht van een vriend hebt gehoord, of bang bent geworden door een plotselinge koersdaling (die binnenkort kan worden gecorrigeerd).

De andere grote emotie, hebzucht, is eigenlijk ook gebaseerd op angst: de angst om te missen. Wanneer je mensen hoort vertellen over het volgende grote ding, of wanneer de marktprijzen sterk stijgen, wil je niet alle actie missen. U kunt dus te vroeg in een handel stappen, of zelfs het sluiten van een open handel uitstellen.

Bedenk dat in de meeste gevallen onze emoties ons regeren. Dus zeg nooit, “Dit zal mij niet overkomen.” Wees je bewust van je natuurlijke neiging tot angst en hebzucht, en zorg ervoor dat je je houdt aan het plan dat werd gemaakt voordat je met de handel begon.

Fout #5 – Niet de les leren

Goedeloos of je een succesvol vak hebt gemaakt of niet, er is altijd een lesje te leren. Niemand slaagt erin om alleen maar winstgevende transacties te maken, en niemand komt op het punt om geld te verdienen zonder onderweg wat geld te verliezen.

Het belangrijkste is niet noodzakelijkerwijs of je geld hebt verdiend of niet. Het gaat er veeleer om of u de volgende keer een nieuw inzicht hebt gekregen in hoe u beter kunt handelen.

7. Veelgestelde vragen

Hoe handel ik in Bitcoin?

Om Bitcoins te kunnen verhandelen moet u het volgende doen:

  1. Open een rekening op een Bitcoin-beurs (hieronder vermeld)
  2. Verifieer uw identiteit
  3. Stort geld op uw rekening
  4. Open uw eerste positie op de beurs (d.w.z. kopen of korte verkoop)

Is daghandel een goede manier om geld te verdienen?

Dagtrading is slechts één van de vele methoden die u kunt kiezen om te handelen. Andere voorbeelden zijn swing trading of scalping. Terwijl veel mensen zullen beweren dat daghandel een goede manier is om geld te verdienen, is meer dan 90% van de mensen gestopt met daghandel in de eerste 3 maanden. Enig type tradingstrategie kan werken zolang u consistent bent en bereid bent de tijd en moeite te nemen om te leren hoe u beter kunt zijn dan andere traders die er zijn.

8. Conclusie

We hebben veel over Bitcoin-handel gedaan, maar ik moet u waarschuwen: de meerderheid van de mensen die beginnen met Bitcoin-handel stopt na een korte tijd, meestal omdat ze geen geld verdienen.

Ik ben van mening dat als je succesvol wilt zijn in de handel, je een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld in moet zetten om de relevante vaardigheden te verwerven, net als elke andere onderneming. Als u wilt gaan handelen om snel geld te verdienen, dan is het misschien beter om helemaal niet te gaan handelen.

Er is niet zoiets als snel, gemakkelijk geld, zonder risico of nadeel aan de andere kant. Echter, als u zich inzet om te leren hoe u een professionele Bitcoin-handelaar kunt worden, neem dan een kijkje in onze resource-sectie hieronder. Deze hulpmiddelen zullen u helpen de best mogelijke hulpmiddelen te krijgen en uw opleiding voort te zetten.

Je hebt misschien nog wat vragen. Zo ja, laat ze dan gewoon in de commentaarsectie hieronder staan.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce