Een crypto wallet is een soort van digitale portemonnee waarin je je digitale Bitcoin en andere crypto valuta’s opslaat, en bovendien transacties valideert wanneer je crypto valuta’s gebruikt.
Een crypto wallet bewaart geheime informatie, en heeft een privésleutel, die wordt gebruikt om transacties te valideren zodat je crypto valuta kunt gebruiken om bijvoorbeeld aankopen te doen of om te ruilen voor een ander activum. Dit voorkomt dat iemand anders je Bitcoin gebruikt of dat de transactie door een derde partij wordt gewijzigd.
Wanneer mensen verwijzen naar een Bitcoin-wallet, verwijzen ze vaak op zoek naar een crypto-beurs die een wallet aanbiedt als onderdeel van hun accountfuncties. In die zin is de wallet gewoon de plaats waar je al je cryptocurrency worden bewaard, of waar je fiat-valuta kunt bewaren voor toekomstig gebruik.
Om Bitcoin of andere crypto’s te kopen, heb je een wallet nodig om digitale valuta’s op te slaan. De meeste van deze digitale wallets zijn beveiligd met een wachtwoord, en veel bieden andere beveiligingsfuncties zoals codering, twee-factorauthenticatie en andere beveiligingen. Er zijn verschillende soorten wallets, hieronder bespreken we er enkele.
Digitale wallets voor Bitcoin en andere crypto currency zijn er in verschillende formaten, elk met zijn eigen voor- en nadelen met betrekking tot gebruiksgemak voor handel en veiligheid. Maar ongeacht het formaat, de beveiliging begint bij jezelf: zorg ervoor dat je de wachtwoorden beveiligt welke je toegang tot jouw wallet mogelijk maken. Crypto wallets zijn er in twee brede categorieën: wallets voor hot storage of cold storage, oftewel crypto wallet online of crypto wallet offline.
Hot storage cryptocurrency wallets zijn direct verbonden met internet, zoals een crypto app, een desktopsoftwareprogramma of een onlineprovider (daarom “hot” storage). Het goede nieuws is dat al deze diensten gratis zijn. Het slechte nieuws is dat al deze beveiligingsrisico’s met zich meebrengen omdat ze verbonden zijn met internet en mogelijk vatbaar zijn voor online diefstal.
Terwijl cryptocurrency-diefstal de krantenkoppen haalt, is de waarheid dat crypto beurs en aanbieders van digitale wallets steeds beter lijken te worden in het tegengaan van crypto-criminaliteit.
Ondanks de groeiende populariteit van cryptocurrency, daalt de diefstal van cryptocurrency. Onthoud echter altijd, net als de portemonnee in uw zak, dat het digitale geld in uw digitale portemonnee het doelwit is van potentiële dieven.
Desktop wallets zijn apps die op een computer worden uitgevoerd. Het voordeel van een desktop wallet is dat je volledige controle hebt over je geld maar beveiliging is hier natuurlijk ook jouw verantwoordelijkheid, dus je moet je wallet beveiligen, een back-up maken en ervoor zorgen dat je computer beschermd is tegen malware.
Voorbeelden van populaire desktop-wallets zijn Bitcoin Core, Exodus, Atomic Wallet, BitPay en Electrum. Je kunt ook kiezen voor een mobiele wallet. Dit zijn apps die op en via je smartphone crypto opslaan en beheren. Mobiele wallets zijn handig voor persoonlijke betalingen en voor het gebruik van QR-codes om snel te betalen. Populaire mobiele portemonnees zijn onder meer Bitcoin Wallet, GreenAddress en Mycelium.
Web wallets kunnen zowel op desktop als worden gebruikt, maar bieden niet de volledige controle die traditionele desktop- of mobiele wallets bieden. Beurzen zoals Coinbase en andere makelaars die cryptocurrency aanbieden, zoals Robinhood, bieden gebruikers web gebaseerde wallets.
Een cold storage is een klein, versleuteld draagbaar apparaat waarmee je Bitcoin en andere cryptocurrencies kunt downloaden en meenemen. Cold wallets kosten rond de 100 euro maar omdat de crypto offline wordt bewaard worden ze als veel veiliger beschouwd dan hot wallets.
Voor cryptocurrency-handelaren die veel cryptocurrency-activa hebben, wordt een combinatie van hot wallets voor snelle handel of aankopen en cold wallets om het grootste deel van hun cryptocurrency-bronnen te beveiligen aanbevolen. Hoe dan ook, activa zoals Bitcoin worden als extreem volatiel beschouwd. Een goede vuistregel is om nooit meer te handelen of te bezitten dan je je kunt veroorloven te verliezen.
Bekijk hieronder verschillende online crypto wallets (exchanges) waar je je gratis aan kunt melden!
Meer informatie | Voordelen | Rating | Aantal cryptocurrencies | Aanbieder |
---|---|---|---|---|
![]() |
Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf | 9.5 | 189 |
![]() |
![]() |
De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023. | 9.2 | 43 |
![]() |
![]() |
Alle bekende cryptocurrencies eenvoudig kopen & verkopen op een eenvoudig platform. | 9.5 | 50 |
![]() |
![]() |
Ontvang €10 aan Bitcoin! Hoogste staking opbrengsten van Nederland | 9.2 | 180 |
![]() |
![]() |
Van Nederlandse bodem, groot aanbod cryptocurrency | 8,7 | 182 |
![]() |
Elke crypto wallet heeft verschillende regels en tijdsperioden voor het overboeken van fiat-valuta naar je bankrekening, maar de meeste kunnen worden gedaan binnen 1 tot 3 dagen nadat de verkoop is voltooid. Het is dan ook belangrijk om eerst naar je doelstelling te kijken voordat je een keuze maakt.
Zaken als veiligheid, kosten, gebruikerservaring, ondersteunde cryptocurrencies en andere functies behoren deel uit te maken van je keuzeproces evenals of je van plan bent om crypto te verhandelen of langetermijn posities in te nemen.
Hieronder worden de beste crypto wallets van 2023 besproken:
Het handelsplatform van Coinbase geeft je ook de mogelijkheid om crypto op te slaan in een Coinbase wallet. Deze wallet werkt apart van de gebruikelijke Coinbase App, voor het gebruik van de Coinbase crypto Wallet moet je eerst een andere app downloaden op je mobiele telefoon. Om crypto over te zetten van het platform naar jouw wallet is vrij gemakkelijk.
Met de Coinbase wallet is het voor jou mogelijk om yields te verdienen met bepaalde cryptocurrency. Hiervoor hoef jij alleen maar de coins voor een langere tijd vast te houden in de wallet. Ook krijg jij persoonlijke alerts wanneer de prijzen van de crypto die je bezit verandert, zo ben jij er altijd op tijd bij wanneer er iets met de gekochte crypto gebeurt.
Wanneer het aankomt op het opslaan van crypto in een wallet, was Electrum een van de eerste die dat mogelijk maakte. De software is ontwikkeld in 2011, dat is ondertussen dus al meer dan tien jaar. De software achter deze wallet is ontwikkeld om crypto op een veilige, en makkelijke manier op te slaan. Ook is het mogelijk om een Electrum wallet te koppelen aan een hardware wallet.
De software achter Electrum wallet is vrij ingewikkeld te begrijpen voor mensen die nog nieuw zijn in het opslaan van cryptocurrency. Het biedt niet veel hulp en informatie, dat is iets wat andere wallets vaak wel voor je doen. Maar wanneer jij kiest voor een wallet bij Electrum kun je altijd genoeg informatie vinden op het internet.
Mycelium is een crypto wallet die je direct op je mobiele telefoon kunt downloaden, en zo dus makkelijk crypto op je mobiel op kunt slaan. Wat ook handig is aan de app is dat je heel simpel een backup kunt maken van de wallet.
Wanneer je jouw telefoon verliest, is het heel simpel om binnen enkele minuten jouw wallet weer te downloaden. Zo kun je snel weer toegang krijgen tot de crypto in jouw wallet.
Dit is één van de bekendere hardware wallets die op dit moment op de markt zijn. Doordat deze wallet fysiek is, is dit de veiligste manier om crypto op te slaan. Zowel voor ervaren en beginnende crypto handelaren kunnen met deze wallet crypto offline opslaan.
Het enige risico dat deze wallet met zich meebrengt is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opslaan van jouw wachtwoorden. Ook is het belangrijk dat je de Ledger Nano S niet kwijtraakt.
Exodus wallet is een multi-currency crypto wallet dat het mogelijk maakt om een groot aantal crypto in de wallet op te slaan. Exodus wallet is makkelijk te gebruiken, vooral voor mensen met minder ervaring over het opslaan van crypto in een wallet.
Ook is het mogelijk om de wallet te gebruiken om de door jou opgeslagen crypto om te ruilen voor een andere crypto.
Het kiezen van de juiste crypto wallet is geen makkelijke keuze. Waar één wallet gegarandeerd crypto veilig opslaat buiten het bereik van crypto, kunnen andere wallets jou kosteloos op weg helpen, en crypto kunt staken. Welke wallet je ook kiest zorg er altijd voor dat je crypto op elk moment zelf toegang kunt krijgen tot opgeslagen crypto.
Een software wallet is een mobiele app of software programma dat je op jouw computer download.
Deze “wallet” is versleuteld en je hebt een wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot de crypto die je erin opgeslagen hebt. Indien je je wachtwoord bent vergeten, kun je deze gelukkig wel nog herstellen met de nodige beveiligingsmaatregelen zoals een herstelzin,
Ben je je herstelzin vergeten? Danwordt het namelijk heel lastig om jouw crypto’s terug te krijgen.
Een hardware wallet is een fysiek appaat en je ziet ze vaak in de vorm van een USB-stick. Om toegang te krijgen tot je crypto, sluit je de stick aan op een computer.
Deze USB-wallet is onhackbaar, mits niet aangesloten op de PC. De hardwarewallet is beveiligd met een wachtwoord. Dus ook als de stick gestolen wordt, kan jouw crypto er niet vanaf worden gehaald.
Een van de bekendere hardware wallets van dit moment is de Ledger Nano S wallet.
Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden.