Bitcoin verkopen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij ervoor kiest om je Bitcoin te verkopen. Misschien zie je meer toekomst in een andere cryptocurrency of simpelweg omdat je graag over extra cash geld beschikt. 

Welke manieren hiervoor zijn vertellen we je graag in dit artikel. Evenals bij welke Nederlandse exchange platforms jij je Bitcoin kan verhandelen tegen euro’s.

Wanneer verkoop je Bitcoin?

Bij de verkoop van Bitcoin gaat het om timing en verkoopstrategie. Verkopen uit paniek of emotie is meestal niet de beste strategie. Verkopen bij verlies betekent dat je ook daadwerkelijk verlies gaat leiden terwijl er de mogelijkheid bestaat dat de waarde van de munt in de toekomst alsnog gaat stijgen.

Om zoveel mogelijk rendement te behalen wil je natuurlijk Bitcoin verkopen wanneer de Bitcoin koers op zijn top is. Aangezien we niet in de toekomst kunnen kijken weten we dit nooit 100% zeker. Het voordeel van de digitale wereld van de Bitcoin is dat deze 24/7 actief is. Hierdoor is het mogelijk is om op elk gewenst tijdstip Bitcoin te verkopen. Denk jij dus om 2 uur ’s nachts dat de koers zijn hoogtepunt heeft bereikt dan is het mogelijk om dan te verkopen.

Hoe kan ik Bitcoin verkopen?

Stel dat jij besloten hebt te gaan verkopen dan zijn er verschillende alternatieven: directe verkoop, peer-to-peer verkoop en verkoop en met gebruik van een Bitcoin exchange of broker.

Bij directe verkoop maak je geen gebruik van een tussenpersoon maar verkoop je Bitcoin op een online marktplaats direct aan een ander. Het exacte verkoopproces kan per website verschillen maar in essentie werken ze hetzelfde. Je plaatst een verkooporder en een andere bezoeker die jouw order ziet geeft aan dat hij of zij geïnteresseerd is. De koper betaalt en jij stuurt vervolgens Bitcoin naar het adres dat de koper aangeeft.

Directe verkoop kan bijvoorbeeld op Paxful. Maar wij zouden eerder gebruik maken van een bitcoin exchange zoals verder in dit artikel vernoemd.

Relatief nieuw zijn de peer-to-peer marktplaatsen waarbij je als eigenaar van Bitcoin goederen met korting kan krijgen van anderen die op hun beurt weer Bitcoin willen verkrijgen door betaling met creditkaart of betaalkaart. Een bekende p2p marktplaats is Local Bitcoins

Als laatste kan je ervoor kiezen om je Bitcoin te verkopen op een Bitcoin exchange. Zeker voor beginners is dit de meest voor de hand liggende keuze.

Iedere broker heeft in principe een eigen verkoopproces maar over het algemeen zijn deze eenvoudig en spreken ze allen redelijk voor zich. De makkelijkste en veiligste weg is het verkopen van Bitcoin bij de broker waar je ze ook in de wallet hebt opgeslagen. Wanneer je Bitcoin niet bij de betreffende broker is opgeslagen ben je zelf verantwoordelijk voor het versturen van de Bitcoin. Gaat er dan iets fout dan ben je meestal alles kwijt.

Bitcoin exchanges

Er zijn enkele Nederlandse partijen waar je Bitcoin kan verkopen tegen de actuele waarde in euro’s. Onderstaande Bitcoin exchanges zijn allemaal veilig, betrouwbaar en ingeschreven bij de KvK. Voordat we ingaan op deze specifieke Bitcoin exchanges schetsen we eerst nog even een beeld van hoe het transactieproces er over het algemeen uitziet.

Heb je een account bij een bepaalde broker dan vind je meestal op de verkooppagina een knop ‘verkoop’ waarmee het verkoopproces begint. Je kiest vervolgens het gewenste aantal Bitcoin dat je wil verkopen en het bedrag in euro’s wat je daarvoor zal gaan krijgen verschijnt in beeld. Ga je akkoord met dat bedrag, dan start je de transactie.

Het bedrag wordt in de meeste gevallen wordt het bedrag nog op dezelfde dag naar een door jou opgegeven en geverifieerd rekeningnummer gestuurd. Houd er wel rekening mee dat het vervolgens afhankelijk is van de bank wanneer het bedrag daadwerkelijk op je rekening staat. In de meeste gevallen zit het verdienmodel in de fee die je moet betalen voor de verkoop van je Bitcoin. Vaak is deze fee verrekend met het bedrag dat je uitbetaald krijgt in euro’s.

Bitcoin verkopen op Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die de mogelijkheid biedt om op een eenvoudige manier Bitcoin te verkopen tegen een lage prijs. Het platform is uitermate geschikt voor beginners.

Het platform is erg gebruiksvriendelijk maar mocht je toch nog tegen problemen aanlopen dan beschikt Bitvavo over een uitstekende Nederlandse klantenservice. Het nadeel van Bitvavo is dat het platform om verificatie van je paspoort of ID-kaart vraagt. Dit kan ervoor zorgen dat je maximaal een dag moet wachten.

Bitvavo is bij verre de populairste crypto exchange in Nederland.

Bitvavo logo

Bitcoin verkopen op LiteBit

Litebit rekent een relatief lage fee ten opzichte van andere exchange platforms. In 2019 hebben ze de fees verlaagd voor zowel het Bitcoin kopen, als voor het bitcoin verkopen, om de concurrentiestrijd met andere brokers aan te gaan. De exacte fee die je dient te betalen verschilt per dag en per cryptovaluta en wordt door Litebit berekend.

Behalve uitbetaling in euro’s kan je er ook kiezen voor Litebit credit. 1 Litebit credit is 1 euro waard. Deze credits worden vaak direct bijgeschreven in de wallet. Verkooptransacties via bankoverschrijving verwerkt Litebit elke werkdag om 9 uur, 13 uur en 16 uur. Ook bij Litebit geldt dat sinds 2020 een verplichte identiteitscontrole uitgevoerd wordt.

Dit maakt het platform veiliger en betrouwbaarder maar betekent wel dat je rekening dient te houden met de tijd die hier overheen gaat. En niet onbelangrijk, mocht je dan toch tegen problemen aanlopen of met vragen zitten dan heeft Litebit een klantenservice die 7 dagen per week bereikbaar is.

LiteBit logo

Bitcoin verkopen op Bitcoinmeester

Ook Bitcoinmeester maakt de verkoop van Bitcoin zeer eenvoudig. Een unieke toevoeging op dit platform is de mogelijkheid om cryptocurrencies tegen elkaar kan ruilen.

Investeer je liever in een andere munt dan hoef je niet eerst Bitcoin te verkopen tegen euro’s om hier vervolgens een andere cryptocurrency voor te kopen. Je betaalt dus ook maar 1 keer een handelsfee.

Bitcoinmeester is misschien niet zo populair als Bitvavo, maar is een crypto exchange die het handelen in crypot zeer eenvoudig maakt.

Bitcoinmeester logo

BTC verkopen of houden? Laatste tip

Zeker als beginnende trader is het gebruik van een broker een voor de hand liggende keuze. Behalve de veiligheid en betrouwbaarheid van bijvoorbeeld Bitvavo is het feit dat er een klantenservice beschikbaar is bij vragen een groot voordeel.

De fee die je betaalt verschilt niet alleen per broker maar ook per dag. Iets waar je zeker rekening mee moet houden.  

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce