Wat zijn crypto futures?

De meesten mensen weten dat je winst kan maken met het bezitten van cryptocurrency. Wanneer je bijvoorbeeld Bitcoin koopt, en de prijs van Bitcoin stijgt, dan heb je winst gemaakt.

Wanneer je echter handelt in futures, hoef je de cryptovaluta niet te bezitten, maar je speculeert op mogelijke prijsstijgingen of zelfs prijsdalingen. Als je handelt in futures sluit je eigenlijk een langetermijncontract af waarbij je afspreekt wanneer en voor welk bedrag je de valuta wilt verhandelen. Je koopt dus niet de cryptovaluta zelf, maar zet je geld in op een voorspelling van de koers.

Bovendien kan je door middel van een hefboomeffect je rendement sterk vergroten. Het klinkt op het eerste zicht misschien ingewikkeld, maar in dit artikel leg ik je alles duidelijk uit, en de kans is groot dat je getriggerd zal zijn door al de mogelijkheden van futures!

GRATIS registreren bij Bitvavo om direct te beginnen met investeren in crypto.

Hoe werkt het handelen in crypto futures?

Het handelen in futures is een soort uitbreiding op het normale handelen in crypto. Laten we Bitcoin als voorbeeld nemen. De meeste handelaren kopen Bitcoin aan de spotprijs, en kunnen enkel winst maken bij een eventuele prijsstijging.

 1. Ten eerste moet je al geluk hebben dat, wanneer jij Bitcoin wil kopen, de prijs niet net op een hoogtepunt staat, anders kan je beter wachten.
 2. Ten tweede kan je enkel winst maken bij prijsstijgingen. En deze winst is, zelfs met een stevige positieve trend, meestal niet extreem.

Wanneer je handelt in futures kan je op gelijk welk moment beslissen om een inschatting te doen over de toekomstige koers van de Bitcoin. Je kan dus ook “wedden” op een koersdaling en hier winst mee maken. Bovendien kan je je potentiële winst verhogen met een hefboomeffect.

Wanneer je bijvoorbeeld een hefboom inzet van 10, dan wordt je winst, maar ook je verlies, vermenigvuldigd met een factor 10. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk geld kan verdienen, maar ook makkelijk kan verliezen. Om te handelen in futures zijn er 3 basiselementen nodig: 

 1. Twee partijen die met elkaar het contract aangaan. De ene partij zet in op een koersstijging, en de andere partij op een koersdaling. 
 2. Het contract met een datum in de toekomst. 
 3. Een afgesproken prijs. 

Handelen in crypto futures kan via deze exchanges:

AanbiederVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><br />
<p class=
Bitvavo

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9,6

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBitvavo

 /></a><a><p class=
Finst

Geschikt voor beginners

Rating

9,4

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkFinst
 /></a><a><p class=
Coinmerce

Eenvoudig en veilig

Rating

8,9

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkCoinmerce

De mogelijkheden van het traden in futures

 1. Going long: Wanneer je beslist “long” te gaan, dan zet je in op een koersstijging. Wanneer de Bitcoin stijgt in waarde, dan zal je winst maken. 
 2. Going short: Wanneer je beslist “short” te gaan, dan zet je in op een koersdaling. Wanneer de Bitcoin daalt in waarde, dan zul jij dus net winst maken! 
 3. Zonder of met hefboom: Zowel wanneer je “long” gaat als wanneer je “short” gaat kan je kiezen om een hefboom in te zetten. 

Naast deze vier basismogelijkheden kan je ook kiezen tussen het verkopen van je contract op de afgesproken einddatum, of je probeert eerder te verkopen.     

Zoals je ziet, futures bieden een zee aan mogelijkheden voor elk soort trader. Hoeveel winst of verlies je bij een stijging of daling van de koers maakt, is afhankelijk van deze variabelen: 

 • Hoe sterk de prijs is gestegen of gedaald
 • De grootte van het contract
 • Het gekozen hefboomeffect

Bitcoin futures

Een Bitcoin future is een termijncontract of overeenkomst tussen twee partijen. Deze overeenkomst houdt in dat je op een afgesproken moment, in de toekomst, Bitcoins koopt of verkoopt voor een vooraf afgesproken prijs.

Spelers op de Bitcoin markt kunnen speculeren over de koers van de Bitcoin zonder dat zij zelf Bitcoin in bezit hoeven hoeven te hebben. Dit is met name interessant voor institutionele partijen zoals pensioenfondsen. Een Bitcoin future is namelijk een derivaat, dat is een afgeleide van de Bitcoin zelf.

 • Investeerders handelen met name in Bitcoin futuren om een hedge positie te creëren waarmee ze toekomstige risico’s kunnen afdekken.
 • Speculanten zetten in op een koersstijging of koersdaling en hopen daarmee op korte termijn een hoog rendement te behalen.

Bij een verwachtte koersstijging neemt men een long positie in door een Bitcoin koop future te kopen. Bij een daadwerkelijke stijging maak, wordt winst gemaakt. Daalt de koers echter, dan leidt dit tot verlies.

Wanneer men een koersdaling verwachten kan er een short positie ingenomen worden door een Bitcoin verkoop future te kopen. In dit geval geldt bij een daadwerkelijke daling dat er winst gemaakt wordt.

Bitcoin koop je het eenvoudigst bij Bitvavo!

De voordelen van handelen in futures

 • Het grootste voordeel is de flexibiliteit. Je kan speculeren op elke koersrichting van de markt, wat je toe laat potentiële winst te maken in elk economisch klimaat. 
 • Je kan winst maken met cryptocurrency zonder ze in je bezit te hoeven hebben. 
 • Dankzij het hefboomeffect kan je met weinig geld een heel hoog rendement halen. 
 • Je kan futures ook gebruiken voor het afdekken van risico’s. Wanneer je erg veel Bitcoin bezit en dus hoopt op een stijging van de marktwaarde, dan loop je het risico veel geld te verliezen bij een koersdaling. Om je hiervoor in te dekken kan je tegelijkertijd een ‘short’ positie innemen met een hefboomeffect. 
 • De Bitcoin futures zullen er op termijn voor zorgen dat de langetermijnperspectieven van grote beleggers mee de richting van de koers zullen bepalen. Hierdoor zullen de prijsfluctuaties stilaan afnemen en de stabiliteit van de koers toenemen. Dit zal op zijn beurt tot gevolg hebben dat ook andere beleggers de stap zullen maken naar Bitcoin en de coin ook meer gebruikt zal worden als transactiemunt in plaats van een beleggingsproduct. 

De risico’s en nadelen van futures

Verliezen

Het grootste nadeel voor beleggers is natuurlijk dat je naast de enorme winsten ook enorme verliezen kan maken. Afhankelijk van je contract kan je al dan niet zelf meer verliezen dan de waarde die je oorspronkelijk hebt ingelegd. Om je hier als trader voor in te dekken kan je in vele gevallen wel een stop-loss instellen. Dit is een soort ondergrens, en wanneer de waarde in je portefeuille daalt tot die grens wordt je positie gesloten en zul je geen verder verlies maken. 

Liquiditeitsproblemen

Ook voor de instellingen zelf zijn er nadelen. Zij kunnen namelijk stoten op liquiditeitsproblemen wanneer de balans van een klant extreem daalt en deze niet in staat is zijn of haar schuld te vereffenen. Veel platforms proberen zich hiervoor in te dekken door:

 • Het hanteren van een maintenance marge. Deze zorgt er voor dat je geen posities kan innemen waarvan je de schuld niet zou kunnen vereffenen. 
 • Bij een sterke waardedaling van je balans zal je positie gesloten worden en kan je balans geliquideerd worden. 
 • Indien dit niet toereikend is wordt er gebruik gemaakt van een insurance fonds. Een soort extra spaarpot om een potentieel liquiditeitsprobleem te bufferen. 
 

Schommelingen in de koers

Omwille van het hefboomeffect kunnen kleine schommelingen in de koers van Bitcoin zorgen voor grote effecten op je balans. Daarom vraagt het handelen in futures erg veel aandacht, tijd en ervaring. 

Waar kun je futures traden?

Wanneer je wilt traden in futures kan dat via verschillende platforms. Maar net als bij het kopen van crypto’s kan ook hier het kiezen van het juiste platform zorgen voor een betrouwbare en gebruiksvriendelijke ervaring. 

Handelen in crypto futures kan via deze exchanges:

AanbiederVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><br />
<p class=
Bitvavo

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9,6

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBitvavo

 /></a><a><p class=
Finst

Geschikt voor beginners

Rating

9,4

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkFinst
 /></a><a><p class=
Coinmerce

Eenvoudig en veilig

Rating

8,9

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkCoinmerce

Binance

 • Binance heeft ’s werelds grootste bitcoin en altcoin handelsplatform ter wereld gebaseerd op volume. Op het Binance Futures platform, een aparte handelspagina van Binance zelf, kan je traden in futures met ongeveer 60 cryptovaluta, zoals onder meer BitcoinEthereum, Binance coin en Ripple
 • Indien je al een account hebt op Binance zelf, dan kan je ook direct een account maken op Binance futures zonder aparte verificatie. Je moet wel even nog een aparte wallet aanmaken. 
Binance futures

Bybit

Bybit is opgericht in 2018 en is een van de snelst groeiende cryptocurrency derivaat exchanges met meer dan een miljoen geregistreerde gebruikers.

 • Bybit biedt een competitieve trading fee en minimum maintenance marges.
 • Je kan rekenen op 24/7 klantenservice.
 • Het ByBit platform geeft je ook de mogelijkheid tot het instellen van een stop-loss en een take-profit voor eenvoudig handelen.
 • Je kan gebruik maken van een overzichtelijke interface op je smartphone.
ByBit future

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.