Search
Close this search box.

Cryptocurrency handelen (Tips 2024)

Overweeg je om in de cryptocurrency pool te springen en te starten met crypto handelen? Hoe te handelen in bitcoin, Ethereum, Tether, BNB, Solana of andere cryptocurrencies, is een vraag waar veel beleggers zeker over hebben nagedacht, aangezien cryptomarkten – en de blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan digitale valuta – steeds meer mainstream wordt.

Handelen in crypto is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum, Tether, BNB vergt een andere benadering dan traditioneel beleggen. Beleggers die cryptocurrency overwegen, moeten bekend raken met enkele vragen, gezien de recente groei in cryptomarkten, brede prijsschommelingen en het ontbreken van harde regels en voorschriften voor deze beleggingsvorm.

Zorg ervoor dat je begrijpt waar je aan begint en op de hoogte bent van het brede scala aan keuzes, voordat je gaat handelen in cryptocurrency zoals bitcoin, ethereum of andere coins. Laten we een paar basisvragen bekijken.

Wat is cryptovaluta?

In de meest elementaire zin is een cryptocurrency een digitale valuta die computercodes en blockchain-technologie gebruikt om zo veel mogelijk autonoom te werken, zonder dat een centrale partij – of dat nu een persoon, bedrijf, Centrale Bank of overheid is – nodig is om het systeem te beheren.

Een blockchain is een soort database die cryptocurrency transacties bijhoudt. Deze database aan transacties wordt bijgehouden op computers die zijn gekoppeld via een gedistribueerd netwerk. Transacties in cryptocurrency protocollen worden gecombineerd tot blokken met informatie die digitaal ‘ondertekend’ worden door beide partijen die een transactie aangaan en direct worden opgeslagen in de database.

Bitcoin, de eerste gecreëerde cryptocurrency, werd aanvankelijk ontwikkeld om te fungeren als een betalingsmechanisme dat eigen is aan de online wereld. Het is sneller, goedkoper, censuurbestendig en niet gebonden aan de grillen van een overheid of centrale bank.

Tegenwoordig zijn er duizenden cryptocurrencies. Naast Bitcoin kun je bijvoorbeeld denken aan Ethereum, Tether, BNB en Solana. Deze fungeren nog steeds als betalingsmechanisme, maar zijn ook ontwikkeld voor andere doeleinden, zoals leningen of digitale opslag. En een van de meest gebruikte scenario’s op dit moment voor deze technologie is speculatie. Hiermee wordt bedoelt om de crypto te kopen in de hoop dat de prijs zal stijgen en de houders winst kunnen maken. 

Starten met handelen in crypto

Stap 1: maak een account aan

Wanneer je wilt beginnen met handelen in crypto heb je een account nodig. Deze kun je aanmaken bij een crypto exchange. BinanceBitvavo en Coinbase behoren tot de beste crypto exchanges op de markt. Alle 3 deze opties bieden een eenvoudige gebruikersinterface en een verscheidenheid aan crypto valuta om uit te kiezen.

Om een account aan te maken, moet je je crypto exchange voorzien van persoonlijke identificatie-informatie, vergelijkbaar met het openen van een account bij een effectenmakelaardij. Enkele veelvoorkomende informatie die je moet verstrekken bij het instellen van je account, omvat je burgerservicenummer, adres, geboortedatum en e-mailadres.

Stap 2: stort geld op je account

Nadat je je hebt aangemeld bij een crypto exchange, moet je je bankrekening koppelen. De meeste crypto exchanges bieden bankfinanciering aan via debetkaarten en bankoverschrijvingen. Bankoverschrijving is meestal je goedkoopste optie om geld op je account te storten. Dit is overigens gratis op Finst en Bitvavo.

Beginnen met handelen in crypto? Dit kan bij onderstaande crypto exchanges!

AanbiederVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><br />
<p class=
Bitvavo

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9,6

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBitvavo

 /></a><a><p class=
Finst

Geschikt voor beginners

Rating

9,4

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkFinst
 /></a><a><p class=
Coinmerce

Eenvoudig en veilig

Rating

8,9

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkCoinmerce

Stap 3: kies een cryptovaluta

De meeste actieve cryptocurrency handelaren wijzen het grootste deel van hun kapitaal toe aan Bitcoin en Ethereum. Deze crypto’s bewegen voorspelbaarder dan kleinere coins, dus handelen kan eenvoudiger zijn. Handel niet zomaar in elke crypto, maar doe je research. Sommige crypto zijn beter om niet te kopen.

Veel cryptohandelaren wijzen een deel van hun kapitaal toe aan kleinere coins. Hoewel kleinere coins risicovoller zijn dan crypto’s met een grote marktkapitalisatie doordat er minder te voorspellen valt, bieden ze een hoger potentieel. Veel kleine coins zijn in een paar maanden tijd met meer dan 1.000% gestegen, waardoor ze aantrekkelijke investeringen zijn voor risicotolerante beleggers.

Voor memecoins hebben wij een apart artikel om te weten welke te kopen.

Stap 4: kies een strategie

Er is een overvloed aan strategieën om uit te kiezen, en de meeste handelaren houden rekening met meerdere factoren bij het verkopen en kopen van cryptocurrency. Als beleggen nieuw voor je is, kun je overwegen een cursus in cryptocurrency handel te volgen om aan de hand daarvan een strategie te bepalen. Om een strategie te bepalen die bij je past, is het goed om te weten dat er over het algemeen twee handelsstrategieën zijn waarvan handelaren gebruik maken; actief handelen en lange termijn.

De meeste opteren om  een bepaalde crypto te kopen en ze de voor lange termijn vast te houden in de hoop dat de waarde van de coin zich zal verhogen. Voor deze strategie moet je onderzoek doen in welke crypto jij potentieel ziet. Bij deze strategie kopen handelaren vaak op termijn, bijvoorbeeld per week of maand weer nieuwe crypto bij.

Een andere optie is om actief te gaan handelen zoals bij daytraden of swingtraden. Met deze strategie stap je in- en uit een bepaalde coin om steeds relatief kleine winst te pakken. Je moet hier niet alleen veel tijd voor hebben, maar ook stalen zenuwen en geduld. Deze strategie wordt meestal gekozen door wat meer gevorderde handelaren.

Stap 5: overweeg geautomatiseerde handel

Wanneer je op zoek bent naar een crypto-handelsstrategie, kun je ook geautomatiseerde cryptohandel proberen. Handelsbots helpen je hierbij om een strategie uit te voeren de beste resultaten te halen aan de hand van je investeringsdoelen. Zo heb jijzelf er niet veel omkijken naar. Je kunt ook combineren door te overwegen om op sommige platforms actief in cryptovaluta te handelen terwijl je geautomatiseerde handel bij andere gebruikt. We vertellen je meer over geautomatiseerd of automatisch handelen iets verderop deze pagina.

Stap 6: bewaar je crypto

Als je actief in je cryptocurrency handelt, moet je je geld op de beurs opslaan om er toegang toe te hebben. Als je je cryptocurrency koopt om deze voor de middellange tot lange termijn vast te houden, moet je een cryptocurrency portemonnee aanschaffen.

Cryptocurrency portemonnees, of crypto wallets worden geleverd als software portemonnee of hardware portemonnee. Beide zijn veilig, maar hardware wallets bieden de beste beveiliging, omdat ze je crypto offline op een fysiek apparaat opslaan. Ledger is een geweldig merk voor hardware portemonnee waar veel beleggers op vertrouwen om hun crypto-activa op te slaan. Als je op zoek bent naar een software portemonnee, zijn er verschillende opties op iOS, Google Chrome en Android die gratis te gebruiken zijn.

Een van de beste softwareportefeuilles die beschikbaar is voor handelaren in cryptocurrency is ZenGo. De mobiele portemonnee maakt gebruik van veilige 3-factor-authenticatie om je digitale activa te beschermen en biedt vergelijkbare beveiliging als andere portemonnees op de markt. Bovendien kun je met ZenGo rechtstreeks vanuit je portemonnee rente op digitale activa kopen, verkopen en verdienen.

4 tips: handelen in cryptocurrency

Handelen in cryptocurrency voor beginners vergt enkele tips om goed voorbereid aan de slag te gaan. Investeringen zijn altijd riskant, maar sommige experts zeggen dat cryptocurrency een van de risicovollere investeringskeuzes is die er zijn. Aan de andere kant kun je zo wel meer winst pakken. Als je van plan bent om te beginnen met handelen in cryptocurrency, kunnen deze tips je helpen bij het maken van weloverwogen keuze.

1. Onderzoek exchanges

Waar kan ik handelen in cryptocurrency? Voordat je begint met investeren, moet je meer te weten komen over cryptocurrency exchanges. Deze platforms bieden de middelen om digitale valuta te kopen en verkopen. Er zijn een heleboel exchanges om uit te kiezen zoals Bitvavo, Finst, Crypto.com en Coinmerce. Doe je eigen onderzoek, lees recensies en praat met meer ervaren investeerders voordat je verder gaat.

2. Weet hoe je crypto opslaat

Als je cryptocurrency koopt, moet je deze opslaan. Je kunt het opslaan op een beurs of in een digitale “portemonnee”. Hoewel er veel verschillende soorten wallets zijn, heeft elk zijn eigen voordelen, technische vereisten en beveiliging. Net als bij exchanges, moet je je opslagkeuze onderzoeken voordat je investeert.

3. Diversifeer je beleggingen

Diversificatie is de key tot elke goede investeringsstrategie, en dit geldt ook wanneer je in cryptocurrency investeert. Zet bijvoorbeeld niet al je geld in op Bitcoin, alleen maar omdat dat de naam is die je kent. Er zijn duizenden opties en het is het beste om je investering over verschillende valuta’s te spreiden. Bekijk hier ons artikel over ‘welke crypto te kopen‘ in 2024!

4. Bereid je voor op votaliteit

De markt voor cryptocurrency is een volatiele markt, dus wees voorbereid op ups en downs. Je zult dramatische prijsschommelingen zien. Als je beleggingsportefeuille of mentaal welzijn dat niet aankan, is cryptocurrency misschien geen verstandige keuze voor je. Cryptocurrency is op dit moment nog steeds een rage, maar onthoud dat het nog in de kinderschoenen staat. Investeren in iets nieuws, brengt uitdagingen met zich mee, dus wees voorbereid. Als je van plan bent deel te nemen, doe dan je onderzoek en investeer voorzichtig om te beginnen. 

Veilig handelen in crypto

Leren handelen in cryptocurrency gaat ook gepaard met veiligheid waarvan je op de hoogte dient te zijn. Er komen veel risico’s kijken bij het handelen in crypto en autoriteiten zorgen nog steeds voor een regelgevende infrastructuur voor cryptocurrencies. Er bestaat nog niets om je te ondersteunen. Dat betekent dat beleggers volledig verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van cryptocurrency holdings. De SEC heeft opgemerkt dat er met cryptocurrencies “aanzienlijk minder beleggersbescherming is dan in onze traditionele effectenmarkten, met dienovereenkomstig grotere mogelijkheden voor fraude en manipulatie.”

Bovendien kunnen cryptocurrency prijzen en prijzen voor gerelateerde effecten erg volatiel zijn. Gezien de mogelijkheid dat de volledige waarde van een cryptocurrency investering zou kunnen verdwijnen, zouden beleggers die denken dat ze de marktschommelingen niet aankunnen, misschien beter kunnen sturen. Bitcoin en andere cryptocurrencies halen veel krantenkoppen in de financiële media, maar het is de onderliggende technologie, blockchain, die volgens sommige externe analisten op de lange termijn het meeste voordeel kan opleveren voor bedrijven en consumenten.

Uiteindelijk zijn bitcoin en andere cryptocurrencies, plus de onderliggende blockchain, als een heleboel nieuwe technologiegedreven innovaties: een enorm potentieel maar ook enorme risico’s. Beleggers die cryptocurrencies overwegen, doen er verstandig aan voorzichtig te werk te gaan en deze markten zorgvuldig te bestuderen voordat ze posities innemen. 

Beginnen met handelen in crypto? Dit kan bij onderstaande crypto exchanges!

Meer informatie Voordelen Rating Aantal cryptocurrencies Aanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf 9.5 277 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2024 9.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Grote internationale crypto exchange & Crypto Creditcard 8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Automatisch handelen

Geautomatiseerde cryptohandelsplatforms zijn geautomatiseerde software die cryptovaluta voor je verhandelen. Om een geautomatiseerd cryptohandelsplatform te gebruiken, moet je een online account aanmaken bij een handelsbot en een handelsstrategie selecteren die je wilt gebruiken. Zodra je een geautomatiseerde handelsbot hebt geselecteerd, zal het programma je cryptocurrency voor je kopen en verkopen op basis van de parameters van de software.

De meeste geautomatiseerde cryptohandelsprogramma’s werken als API’s. API-handelsbots werken als een tussenpersoon die voor je handelt op een andere beurs die je verbindt. 3Commas is een API die je kunt gebruiken voor geautomatiseerd handelen op beurzen zoals Binance, Coinbase Pro, Bitmex en Kraken.

De nieuwste en meest veilige vorm van geautomatiseerde cryptohandel zijn geautomatiseerde handelsbots die op de blockchain werken. In plaats van een website of API te gebruiken, gebruikt tokenized cryptohandel smart contracts op de blockchain. Smart contracts zijn codes die autonoom financiële functies uitvoert – deze code wordt meestal geüpload naar het netwerk van Ethereum, omdat het de toonaangevende cryptocurrency is die Smart contracts ondersteunt.

Voordelen automatisch handelen

Profiteren van geautomatiseerde crypto transacties kan je enkele grote voordelen bieden, zoals:

1. Timing

Aangezien cryptobots handelen op basis van software, kunnen ze je cryptocurrency veel sneller kopen en verkopen dan je handmatig zou kunnen. Als je handelt op basis van een handelsindicator, gebruik dan een bot om preciezere marktorders te plaatsen.

2. Repetitieve taken

De meeste cryptobots op de markt worden 24 uur per dag, 7 dagen per week verhandeld. Als je cryptocurrency verhandelt op basis van de marktindicatoren, kunt je een crypto handelsbot gebruiken om het werk voor je te doen.

3. Consistentie

Bots zijn veel consistenter dan mensen, omdat bots non-stop kunnen werken en altijd orders uitvoeren op basis van specifieke indicatoren. Vaak is het moeilijk om gedisciplineerd te blijven tijdens het handelen in cryptocurrencies, dus het gebruik van een handelsbot elimineert het risico van “emotionele handel”.

4. Bespaar tijd

Het gebruik van een crypto handelsbot bespaart je tijd omdat het programma de markt in de gaten houdt en transacties voor je uitvoert. Als je de cryptocurrency markten niet constant wilt volgen, dan is een geautomatiseerde handelsbot de juiste keuze voor je.

Nadelen automatisch handelen

Als we de voordelen benoemen, moeten we ook de nadelen benoemen. Het kiezen van automatisering kan de volgende nadelen hebben:

1. Beveiliging

Hoewel cryptobots over het algemeen veilig zijn, moet je je cryptogeld op een exchange houden om een handelsbot te gebruiken. Als je je cryptovaluta in een exchange houdt, vergroot je het risico om gehackt te worden, maar de meeste grote exchanges zijn over het algemeen veilig. Als je je cryptocurrency op een veiligere manier wilt bewaren, moet je een hardwarewallet gebruiken.

2. Monitoring

Hoewel de handelsbot de markt voor je bewaakt, moet je nog steeds de cryptocurrency prijzen in de gaten houden. Dit komt omdat cryptocurrencies erg volatiel zijn en je handelsstrategie mogelijk niet is afgestemd op de marktomstandigheden.

3. Ervaring vereist

Geautomatiseerde handelsbots worden het best gebruikt door geavanceerde handelaren. Als je niet bekend bent met de handelsindicatoren die door de handelsbots worden gebruikt, moet je de bot waarschijnlijk niet gebruiken.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.