Search
Close this search box.

Groot bedrag crypto uitbetalen – Dit moet je weten

Als je handelt in crypto dan is het doel om een hoog rendement te behalen. Als je dankzij handelen in crypto een groot bedrag hebt verdiend wil je dit natuurlijk ook snel uit laten betalen. Maar hoe werkt dat het uitbetalen van een groot bedrag en met welke wetten en regels krijg je te maken? Je leest het hier.

Wetten en regels omtrent groot bedrag crypto uitbetalen

Als je een groot bedrag crypto wil laten uitbetalen moet je rekening houden met de wetten en regels die hiervoor in Nederland gelden. Zo moet je bijvoorbeeld belasting betalen, maar je krijgt mogelijk ook te maken met een extra controle vanwege de Wwft (Wet ter voorkoming van Witwassen en de Financiering van Terrorisme).

Belasting

In Nederland moet je over al je inkomsten belasting betalen. Dat geldt dus ook als je een groot bedrag crypto hebt. Elk jaar moet je belasting betalen over de crypto die je bezit op 1 januari aan het begin van dat belastingjaar. Het is dan ook een goed idee om op 1 januari een overzicht op te slaan van je cryptobezittingen. Handel je via een exchange zoals Bitvavo dan zullen ze je zelf een overzicht sturen, wel zo makkelijk.

Opgeven in box 3

Als je op 1 januari van een belastingjaar crypto in je bezit hebt moet je die bij je inkomstenbelasting opgeven in box 3. Crypto wordt gezien als overige bezittingen. Je hoeft hier alleen de crypto op te geven die je aan het begin van het jaar had. Heb je gedurende het belastingjaar meer crypto gekocht dan geef je die pas in het volgende belastingjaar op.

Moet ik elk jaar belasting betalen?

Als het gaat om crypto zullen veel mensen ervoor kiezen om bepaalde munten langer dan een jaar vast te houden. Dit levert uiteindelijk meer rendement op. Veel mensen vragen zich af of ze in dat geval elk jaar belasting moeten betalen over hun cryptomunten. 

Heb je in een belastingjaar niets met je cryptomunten gedaan dan moet je het bezit toch opgeven bij de belastingdienst. Je geeft dan zowel de waarde van de cryptomunten op 1 januari op, als de waarde op het einde van het jaar. Je betaalt alleen belasting over het positieve verschil. Is de koers gelijk gebleven of gedaald dan betaal je geen belasting. 

Wwft

Je krijgt ook te maken met de Wet ter voorkoming van Witwassen en de Financiering van Terrorisme (Wwft). Deze wet werd op 1 augustus 2008 ingevoerd naar aanleiding van afspraken binnen de Europese Unie ter voorkoming van witwassen en terrorisme. 

De wet werd ingevoerd om ervoor te zorgen dat terroristische organisaties en criminelen geen geld kunnen witwassen. Om dit te voorkomen hebben alle banken en andere financiële instellingen de plicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).

Ongebruikelijke transacties

Als je een groot bedrag crypto laat uitbetalen is de kans aanwezig dat dit als een ongebruikelijke transactie wordt gezien. Er zal dan een onderzoek geopend worden. Iemand van de FIU zal in dat geval contact met je opnemen via telefoon of e-mail.

Voorkom een onderzoek naar je transacties

Als je minimaal € 2000 aan crypto laat uitbetalen kan dat aanleiding zijn om een onderzoek te starten. Je kunt overigens voorkomen dat er een onderzoek gestart wordt door een cryptobroker te kiezen die wettelijk gezien een meldingsplicht in Nederland heeft. Bitvavo is zo’n cryptobroker. Laat je via Bitvavo een groot bedrag crypto uitbetalen dan zullen ze dit melden, hierdoor zal er geen onderzoek gestart worden door de FIU.

Een groot bedrag crypto uitbetalen, hoe je dat doet

Als je een groot bedrag crypto wil laten uitbetalen dan moet je eerst controleren of je het bedrag kunt overmaken naar een Nederlandse bankrekening. Als dat via je huidige cryptobroker niet mogelijk is, kun je het beste een nieuw account aanmaken bij een Nederlandse cryptobroker. 

Onze voorkeur gaat uit naar Bitvavo. Deze broker is het meest populaire platform van Nederland. Dat is onder andere te danken aan de grote hoeveelheid cryptomunten die ze aanbieden 200+, maar ook aan het gebruiksgemak, mogelijkheid tot staken en de uitmuntende service. Dit is hoe je een Bitvavo account aanmaakt en crypto stort zodat je een groot bedrag crypto kunt laten uitbetalen. 

Aanmelden bij Bitvavo:

 1. Download de app van Bitvavo.
 2. Klik op Registreren, voer vervolgens het land in waar je woonachtig bent plus je voor- en achternaam. Vul ook de overige gevraagde informatie in.
 3. Na aanmelding ontvang je een e-mail. Open de e-mail en klik op de link om je e-mailadres te verifiëren. 
 4. Vul de gevraagde persoonlijke informatie in.
 5. Verifieer je identiteit door een goede foto van je identiteitsbewijs te uploaden. 
 6. Je account is nu klaar voor gebruik. 

Crypto overmaken naar Bitvavo:

 1. Ga naar Storten en klik op Crypto. 
 2. Selecteer de cryptomunt die je wil storten op Bitvavo.
 3. Je ziet nu een link, kopieer die en gebruik die bij je oude cryptobroker om je cryptomunten over te maken.
 4. Als je cryptomunten eenmaal gestort zijn zullen ze zichtbaar zijn in je wallet.
 5. Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan klik je op de cryptomunt van je keuze.
 6. Klik vervolgens rechtsonder op Verkopen.
 7. Kies het bedrag aan crypto dat je wil verkopen en bevestig. 
 8. Het bedrag zal in Euro’s bijgeschreven worden op je Bitvavo saldo.
 9. Klik op Beschikbaar saldo en daarna voor Opnemen.
 10. Kies vervolgens je bankrekening en het bedrag dat je wil overmaken. 
 11. Het geld wordt zo snel mogelijk gestort.

Groot bedrag crypto uitbetalen snel en eenvoudig geregeld

Heb je een account bij Bitvavo voor het kopen van crypto, dan kun je met slechts een paar klikken een groot bedrag crypto uitbetalen. Ben je nog niet bij een Nederlandse cryptobroker dan raden we aan om over te stappen. Op die manier kun je op elk gewenst moment toegang krijgen tot je cryptotegoed.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.