Staken: een extra manier van geld verdienen met cryptomunten

Uiteraard kan je, als je geld wilt verdienen met cryptomunten, in cryptomunten handelen. Je verdient dan geld met het koersverschil tussen aankoop- en verkoopprijs van jouw cryptomunten. Er zijn echter meer manieren om geld te verdienen. Een methode met relatief weinig risico is het zogenaamde ‘staken’. Vandaag leggen wij dit uit en laten we zien hoe jij eenvoudig extra geld kunt verdienen met staking.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Wat is staking?

Grofweg zijn er twee methodes om blokken op een blockchain goed te keuren. De ene methode is Proof of Work (PoW), waarbij je door middel van mining goedkeuring aan blokken geeft. Dit is bijvoorbeeld de methode waarmee Bitcoin werkt. De andere methode is Proof of Stake (PoS), waarbij de bezitter van cryptomunten een vergoeding krijgt als hij meewerkt aan het valideren van het volgende blok. Het principe van het verdienen van de vergoeding noemt men Staking.

Platformen voor staking

Er zijn verschillende platformen, waarbij het mogelijk is om crypto te staken. We zullen er hier 3 uitlichten, waarvan wij denken dat dit de beste zijn om crypto bij te staken. 

1. Crypto staken bij Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands platform dat off-chain en on-chain stakingsdiensten aanbiedt. Het is mogelijk om in totaal 14 verschillende cryptocurrency te staken op Bitvavo.

Hoe gaat Bitvavo staking in zijn werk?

Bitvavo heeft vrij recent een update doorgevoerd, namelijk crypto staken bij Bitvavo. Oudere gebruikers van het platform zullen daarom ook gelijk opmerken dat er iets nieuws staat achter bepaalde coins, namelijk een groene of rode S (Staking).

Nadat je bent ingelogd op Bitvavo zul je direct een melding ontvangen of jij wil deelnemen aan de Bitvavo staking. Wanneer je een rode S achter een coin ziet staan, betekent dit dat jij hiermee niet zal deelnemen aan het staken op Bitvavo. Wanneer er een groene S achter een coin staat, betekent dit dat jij deze coins beschikbaar zal stellen aan Bitvavo voor het staken er van.

Wanneer je onder je naam op het drop-down menu klinkt, zal je direct een nieuwe optie zien staan, namelijk ‘staking’. Op deze pagina wordt de totale waarde getoond van de coins tot jouw beschikking om mee te gaan staken op Bitvavo, om een passief inkomen mee te gaan verdienen. Daarnaast is is er te zien wat de geschatte Bitvavo staking opbrengsten per jaar zullen zijn.

Voordelen crypto staken bij Bitvavo

  • Nederlands platform
  • Volledig automatisch
  • Veilig platform
  • Je blijft eigenaar van jouw digitale valuta

2. Crypto staken bij BlockFi

Bij Blockfi kun je jouw crypto’s aan het werk zetten en hier crypto’s voor terug ontvangen. op BlockFi ontvang je tot +8,6% terug op jouw investering

Voordelen crypto staken bij Blockfi

  • Meest aantrekkelijke rente op zowel BTC als ETH
  • Volledig automatisch
  • 7+ Crypto’s om te staken

3. Crypto staken bij Celsius Network

Op Celsius Network is het mogelijk voor investeerders hun crypto uit te lenen en hierover gemiddeld 5% rente te ontvangen. 

Celsius-logo

Voordelen crypto staken bij Celsius Network

  • Volledig automatisch
  • Zeer hoog dagelijks volume
  • Gemiddeld 5% rente 

Hoe werkt Staking?

Wanneer de blockchain gevuld wordt op basis van staking is vaak in de whitepaper van een cryptomunt bepaald hoe hoog de vergoeding is die de ‘stakers’ daarvoor krijgen. Deze vergoeding wordt periodiek uitbetaald aan de bezitters van de cryptomunten. Degene die de meeste cryptomunten bezit krijgt dus ook de hoogste vergoeding.

De hoogte van de vergoeding en de verdeling van de staking reward verschilt per cryptomunt. Er zijn twee manieren waarop je aan staking kunt doen. Je kunt direct staken en staken door middel van een staking pool.

Staking via een staking pool

Wanneer de prijs van een cryptomunt die via PoS de blockchain vult erg hoog is of wanneer er heel veel munten in omloop zijn kan het een dure aangelegenheid worden om zelf genoeg munten te kopen om te kunnen staken. Daarom kun je ook staken via een zogenoemde staking pool. Het staken wordt steeds populairder, dus een groeiend aantal beurzen biedt zo’n vergoeding aan. Hoewel dit men niet expliciet benoemt komen de cryptomunten die je via die beurs aanhoudt in een staking pool van die beurs terecht.

Je ontvangt dan van de beurs automatisch de periodieke afrekening van de staking reward (die vaak in een tweede cryptomunt plaatsvindt). Zo biedt onze huisbroker Bitvavo bijvoorbeeld staking rewards aan beleggers in Neo (NEO). Investeerders krijgen als beloning voor de hoeveelheid Neo (NEO) die zij in een maand aanhouden een hoeveelheid Gaz (GAZ). Dit proces verloopt automatisch.

Ook Binance biedt voor de houders van PoS-cryptomunten op haar beurs een staking reward. Een overzicht daarvan zie je op hun webpagina over dit onderwerp.

Voor kleinere cryptomunten is het deelnemen in een staking pool vaak niet nodig. Hier kun je op een andere manier geld verdienen met staking.

Blockchain bitcoin stake staking
Via: depositphotos.com | markez

Directe staking als full node

Je kunt ook zelf voor diverse cryptomunten direct staken. Je wordt dan een van de partijen die met jouw cryptomunten direct beslist of een volgend block goedgekeurd wordt. De staking reward is hoger (want het beheer van de pool kost geld) en je heb meer invloed. Om dit proces, net als minen, ook door te laten gaan als jouw computer niet aanstaat kun je voor diverse cryptomunten een zogenoemde stakebox kopen. Deze box doet geautomatiseerd mee aan alle staking processen voor de cryptomunt(en) die aan jouw stakebox gekoppeld zijn en die jij in bezit hebt. De kosten zijn beduidend aantrekkelijker dan de kosten van minen, want een Stakebox koop je al vanaf 90 euro.

Hoeveel verdien je extra met staking?

De verdiensten per cryptomunt verschillen, maar als je bijvoorbeeld meedoet aan een staking pool van Stellar Lumens (XLM) en daar 1.000 XLM voor een jaar inzet krijg je zo’n 100 extra XLM als beloning en verdien je dus 10%. De verdiensten met een Stakebox kunnen hoger liggen.


Volg CryptoClan op Facebook


Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce