Cryptomunten kopen in 2023

Bitcoin werd beschouwd als niest meer dan een interessant fenomeen toen het voor het eerst uitkwam in 2009. Nu hebben steeds meer mensen over het kopen van cryptomunten zoals bitcoin en andere altcoins. Voor velen is het nog steeds een onbekend onderwerp.

Maar naarmate de jaren verstreken en honderden meer cryptocurrencies zijn gekomen en gegaan, is Bitcoin naar voren gekomen als de standaarddrager van de valuta. Dit punt is niet gemist door investeerders en speculanten. Sommigen gaan cryptocurrency nu zien als een alternatieve wereldwijde valuta die uiteindelijk soevereine valuta’s zoals de Amerikaanse dollar en de euro zal vervangen. Met de komst van vele succesvolle crypto coins zijn er ook steeds meer goede exchange platforms om uit te kiezen, zoals het wereld bekende Binance, of het echt Nederlandse platform Bitvavo.

Cryptomunten kopen wordt steeds interessanter voor verschillende doelgroepen. Met dit artikel hopen we je te helpen met je investeringen. Lees dus snel verder!

Wat is een cryptomunt?

Cryptocurrency is gebaseerd op blockchain technologie. Dat is een keten van informatie, registratie en distributie die niet door één enkele instelling wordt gecontroleerd. In plaats daarvan werkt het als een record van digitale transacties die onafhankelijk zijn van centrale banken.

Er zijn allerlei technische details met betrekking tot blockchain technologie die de moeite waard kunnen zijn om te onderzoeken als het je niet in een technologisch coma drijft. Maar in wezen elimineert het de tussenpersoon – zoals een bank – en stelt het kopers en verkopers in staat rechtstreeks zaken met elkaar af te handelen. Dat zou ook moeten dienen om transactiekosten te verlagen of zelfs te elimineren, wat een belangrijk onderdeel is van de aantrekkingskracht van cryptocurrency.

De meest populaire cryptocurrency is Bitcoin, waarvan de prijs regelmatig wordt gevolgd in de grote vragen van de financiële media – moet je in bitcoin investeren? Maar er zijn eigenlijk honderden cryptocurrencies, waaronder veel die al zijn gekomen en gegaan.

Grote hoeveelheid aan optes

Dit is een van de echte complicaties van cryptocurrency. Er is er niet één, maar honderden. Misschien zelfs meer dan duizend. Dan krijg je al snel de vraag, wat is de beste cryptomunt?

Wat het probleem nog ingewikkelder maakt, is dat er steeds meer online komen. Dat moet worden gecompenseerd door de realiteit dat er al honderden cryptocurrencies zijn gekomen en gegaan. En het hele concept van cryptocurrency begon pas ongeveer tien jaar geleden. 

Op dit moment is de grootste cryptocurrency Bitcoin. Het is ook de crypto die de meeste aandacht en investeringsdollars trekt. In een zeer verre tweede positie is Ethereum, en er zijn anderen zoals Zcash, Dash en Ripple.

Gezien zijn dominante positie lijkt Bitcoin de meest betrouwbare van alle beschikbare cryptocurrencies. In feite is Bitcoin praktisch synoniem geworden met ‘cryptocurrency’. Wat interessant is aan de verbinding, is dat hoewel de media de prijsactie van Bitcoin zorgvuldig hebben gevolgd, sommige cryptocurrencies nog beter hebben gepresteerd.

Vanwege de dominante positie van Bitcoin zou je cryptocurrency positie voornamelijk in deze crypto moeten liggen. Andere cryptocurrencies zouden een veel kleinere positie in je portefeuille moeten innemen. En als Bitcoin als de klokkenluider van cryptocurrency speculatie is, moet elke andere cryptocurrency die je bezit als nog speculatiever worden beschouwd.

Deze veronderstelling moet niet worden onderschat. De meeste cryptocurrencies die het afgelopen decennium op de markt zijn gekomen, zijn ofwel afgevlakt of volledig verdwenen. Dat betekent dat elke investering die je doet, helemaal naar nul kan gaan. En gezien de prijsvolatiliteit die gebruikelijk is bij cryptocurrencies, kan je investering binnen zeer korte tijd volledig verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat de handelaren constant op zoek zijn naar het volgende grote ding.

Platformen om cryptomunten te kopen

Ongeacht welke crypto coin je wilt kopen de beste manier om dit te doen is via een exchange zoals Binance of Bitvavo. De beste crypto coin kan je hier ook vinden zonder dat je er al te veel moeite in hoeft te stoppen. Bij de meeste exchanges kun je ook zonder problemen geld overmaken, zodat je snel en makkelijk je crypto kunt aanschaffen.

Bitvavo logo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die zeer geschikt is voor cryptomunten kopen. Waarschijnlijk de grootste in Nederland. Doordat het in Amsterdam is gelokaliseerd, houdt het ook rekening met de Nederlandse investeerder. Je kunt hier gewoon gebruik maken van iDeal en ze hebben daarnaast ook een Nederlandse klantenservice en een Nederlandse site.

Bitcoinmeester logo

Wil je graag bij een wat kleinere Nederlandse exchange crypto kopen? Dan is Bitcoinmeester de ideale exchange voor je. Het is Nederlands en daarmee ook gericht op de Nederlandse investeerders. Het heeft niet de meeste uitgebreide keuze in cryptomunten en kan daarom voor sommige misschien iets te klein zijn.

Binance is wereldwijd de grootste crypto exchange. Je kunt hier elke bekende cryptomunten wel kopen. Het heeft de meest uitgebreide keuze en daardoor ook de beste crypto coins om te investeren. Wil je niet per se een Nederlandse exchange, dan is Binance waarschijnlijk de beste keuze voor je.

Hoe werkt het kopen van cryptomunten?

Je moet van tevoren beslissen hoeveel van je portefeuille je aan cryptocurrency wilt besteden. Met recente ontwikkelingen, met name in de prijs van Bitcoin, kan het moeilijk zijn om een ​​rationele beslissing te nemen. Al het beleggen wordt geregeerd door een combinatie van hebzucht en angst, en het kan moeilijk zijn om het deel van de hebzucht onder controle te houden, gezien de vooruitgang die crypto’s de afgelopen jaren hebben laten zien.

 

Wat er ook gebeurt, cryptocurrency zou slechts een heel klein deel van je portefeuille in beslag moeten nemen. Hoeveel precies is helemaal aan jou. Maar je moet op je hoede zijn om meer dan 10% of zelfs 5% te beleggen.

 

Begrijp dat cryptocurrency niet op dezelfde manier een investering is als een aandeel. Net als beleggen in goud en zilver, betaalt het geen rente of dividenden. In de mate dat cryptocurrency een goede investering zal zijn, hangt alles volledig af van de prijs die aanzienlijk stijgt – en daar een tijdje blijft.

 

Crypto coins zijn niet ontworpen als investeringen. Het zijn ruilmiddelen. Ze worden algemeen gezien als een alternatief voor soevereine valuta’s, zoals de dollar, yen en euro. Men dacht dat ze uiteindelijk een efficiënter handelsmiddel zullen zijn, met name op internet. Dat komt omdat de waarde ervan strikt door de markt wordt bepaald en niet door manipulatie, zoals soevereine valuta’s dat meestal zijn.

Crypto koersen uitgelegd

De crypto koersen fluctueert om verschillende redenen, waaronder berichtgeving in de media, speculatie en beschikbaarheid. Met negatieve pers raken sommige crypto eigenaren in paniek en verkopen hun aandelen, waardoor de prijs daalt. Vice versa met positieve pers. Ook wanneer het volume van crypto dat op de markt wordt verkocht toeneemt, daalt de prijs. Naarmate meer instellingen crypto gebruiken als een investering en ruilmiddel, stijgt de prijs ervan.

Ook hebben veel mensen het vertrouwen in hun fiat valuta aangetast en zoeken ze naar alternatieve bronnen om hun geld op te slaan. Omdat crypto gedecentraliseerd en ongereguleerd is, is het een gunstig alternatief. Door deze fluctuaties en de hoeveelheid verschillende crypto’s is het haast onmogelijk om te zeggen wat de beste crypto om te kopen is.

Veelgekochte cryptomunten in 2023

Wil je cryptomunten kopen, maar weet je niet waar je moet starten? Bekijk hieronder de cryptomunten die erg interessant zijn in 2023.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de originele op blockchain gebaseerde cryptocurrency. Gemaakt in 2009 door de pseudoniem Satoshi Nakomoto, heeft bitcoin sindsdien miljoenen investeerders aangetrokken en is het de grootste cryptocurrency geworden door marktkapitalisatie.

Bitcoin is inherent schaars: er zullen slechts 21 miljoen Bitcoins ooit worden geslagen. De proof of work blockchain van de crypto is een sjabloon geworden voor andere cryptocurrencies bij het bouwen van gedecentraliseerde consensus mechanismen.

Ethereum (ETH)

Ethereum is in 2014 gemaakt door Vitalik Buterin, een Russisch-Canadese programmeur, en Gavin Wood, een Engelse computerwetenschapper die later heeft bijgedragen aan andere cryptocurrency projecten. De Ether valuta is gebouwd bovenop de Ethereum blockchain, die slimme contracten beheert. 

In tegenstelling tot Bitcoin, dat beleggers voornamelijk zien als een waardeopslag, komt de waarde van Ether voort uit het mogelijk maken van slimme contracten in gedecentraliseerde applicaties. De meeste “DeFi” projecten (decentralized finance) zijn gebouwd op Ethereum. 

De voorraad van Ether is onbeperkt, wat betekent dat het totale aantal geslagen Ether nog onbeslist is, maar zal worden bepaald door de leden van de gemeenschap van Ethereum.  Het is de bedoeling dat het netwerk binnenkort overgaat van een proof of work mechanisme naar een proof of stake mechanisme.

Stellar (XLM)

Stellar is een open source blockchain waarvan de oorspronkelijke valuta Lumen is. Het netwerk werd in 2014 opgericht door Jed McCaleb, een cryptocurrency evangelist die eerder Ripple Labs en de beruchte Mt. Gox Exchange oprichtte.

Het doel van Stellar is om goedkope transacties mogelijk te maken in onderontwikkelde markten. De blockchain schuwde een standaard mijn netwerk voor transactie validaties, in plaats daarvan vertrouwend op wat bekend staat als een “federaal byzantijns akkoord” algoritme.

Binance Coin (BNB)

Binance munt is het geesteskind van Changpeng Zhao, CEO en oprichter van Binance, een toonaangevende wereldwijde beurs voor het kopen en verkopen van cryptocurrency. Het BNB token is gemaakt met als doel transacties op het Binance netwerk te vergemakkelijken, zodat gebruikers hun handelskosten kunnen betalen en toegang kunnen krijgen tot andere producten en diensten, zoals de gedecentraliseerde exchange van Binance.

Gebruikers van BNB genieten van lagere handelskosten op Binance dan degenen die in andere cryptocurrencies betalen. Sinds de oprichting is de populariteit van BNB groter geworden dan het nut ervan op de Binance beurs, waardoor speculanten en daghandelaren worden aangetrokken. BNB gebruikt een proof of stake consensusmodel.

Cardano (ADA)

Cardano werd in 2015 opgericht door Charles Hoskinson, een computerwetenschapper en medeoprichter van Ethereum, die het project verliet vanwege meningsverschillen met de andere oprichters. Cardano’s cryptocurrency, ADA, is beveiligd door een proof of stake protocol genaamd Ouroboros, dat zowel geautoriseerde als permissie loze blockchains uitvoert.

De Cardano Foundation, een in Zwitserland gevestigde non-profit groep, houdt toezicht op de ontwikkeling van het project. De groep heeft uitgebreid onderzoek gedaan en geëxperimenteerd en heeft meer dan 90 artikelen geschreven over blockchain technologie. Veel van dit academische werk ligt ten grondslag aan de technologie van Cardano.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin begon in 2013 als een grap. De mascotte van het token eigent zich de doge internetmeme toe en was bedoeld als een ironische kijk op de groei van zogenaamde “altcoins” (crypto’s die geen Bitcoin zijn).

 

Dogecoin heeft een grote, onbeperkte voorraad, wat betekent dat de munt oneindig kan worden opgeblazen. De cryptocurrency trok in 2021 miljoenen nieuwe investeerders aan, toen Tesla CEO Elon Musk, NBA eigenaar Mark Cuban en andere beroemdheden begonnen te tweeten over de voorheen weinig bekende cryptocurrency.

Waar crypto coins kopen?

Bekijk hieronder nog eens een vergelijkingstabel van de beste crypto exchanges. Op al deze platformen kun je eenvoudig cryptomunten kopen.

Meer informatie Voordelen Rating Aantal cryptocurrencies Aanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf 9.5 189 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023. 9.2 43 Finst Finst
eToro eToro Open website Alle bekende cryptocurrencies eenvoudig kopen & verkopen op een eenvoudig platform. 9.5 50 eToro eToro
Coinmerce Coinmerce Open website Ontvang €10 aan Bitcoin! Hoogste staking opbrengsten van Nederland 9.2 180 Coinmerce Coinmerce
Bitcoinmeester Bitcoinmeester Open website Van Nederlandse bodem, groot aanbod cryptocurrency 8,7 182 Bitcoinmeester Bitcoinmeester

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce