Wat veroorzaakt volatiliteit van Bitcoin en cryptomarkten?

Een van de belangrijkste factoren bij de handel in Bitcoin is volatiliteit, ofwel de mate waarin de markt beweegt. Als de koers vaak op en neer beweegt in korte tijd is er sprake van hoge volatiliteit. Wanneer de koers langer rond hetzelfde niveau blijft is er sprake van lage of gebrek aan volatiliteit. Het is duidelijk dat de volatiliteit in de cryptomarkt veel hoger is dan in andere markten. Wij gingen op zoek naar de factoren die de volatiliteit in de cryptomarkt zo hoog laten zijn.

In dit artikel staan we stil bij de volatiliteit van de cryptomarkt. We bekijken de factoren die de volatiliteit veroorzaken, zodat je beter kunt begrijpen hoe deze factor haar invloed in de Bitcoin-handel heeft en om je op het juiste spoor te zetten in het onderzoek naar jouw eigen strategie om daarmee om te gaan.

[affcoups id=”2229″]

In onderstaande grafiek zie je de volatiliteit van Bitcoin in vergelijking met diverse andere investeringsmogelijkheden. (tekst vervolgt na de grafiek)

De volatiliteit tussen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, goud en GBP
De volatiliteit tussen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, goud en GBP. Via: BuyBitcoinWorldwide

Waarom kent de markt van Bitcoin en cryptomunten zo’n hoge volatiliteit?

Grofweg zijn er zes factoren die zorgen voor een volatiele markt:

1. Gebrek aan intrinsieke waarde zorgt voor volatiliteit

De Bitcoin en andere cryptomunten zijn puur digitaal en daardoor vertegenwoordigen ze geen intrinsieke waarde. Ook zijn ze maar zelden verbonden aan fysieke producten en diensten. Een dividenduitkering behoort ook niet tot de mogelijkheden. Hierdoor is het moeilijk om een exacte waarde te bepalen. Het effect daarvan is weer dat ook ‘de juiste prijs’ geen exacte wetenschap is. Waardebepaling gebeurt dan ook vooral op basis van de mening van experts en het nieuws. Deze factoren zijn erg flexibel.

2. Gebrek aan regelgeving

Omdat de cryptomarkt nog in het beginstadium is zien we dat veel landen nog geen regelgeving op orde hebben. Hierdoor hebben allerlei partijen vrij spel om de koers te manipuleren. Het bekendste voorbeeld is wellicht ‘pump and dump’. Waar deze vorm van handelen in andere markten regelrechte fraude is, wordt zij in de Bitcoin-markt toegestaan en zelfs openlijk gepromoot.
Dit heeft uiteraard sterke koersschommelingen en daarmee een volatiele markt tot gevolg.

3. Volatiliteit door gebrek aan institutionele beleggers

Institutionele beleggers zorgen vaak voor rust in de markt. Enerzijds omdat zij heel rationeel handelen en anderzijds omdat zij hun beleggingen vaak voor lange(re) termijn aanhouden. Wanneer zij deze strategie op de cryptomarkt zouden loslaten zou dit rust geven. Immers, wanneer institutionele beleggers een bepaalde (ver)koopbeweging maken kun je ervan uitgaan dat die beslissing rationeel is. Veel partijen zullen dan ook de stappen van institutionele partijen volgen. Bovendien zorgt het feit dat beleggingen voor langere termijn zijn aangegaan ook voor rust en stabiliteit.

4. Slecht gevulde orderboeken

Aangezien het vaak verstandig is voor beleggers om hun cryptomunten niet op voorraad te houden maar veilig op te slaan in een aparte cryptowallet zijn de orderboeken van beurzen vaak opvallend leeg. Daardoor kunnen de orderboeken van een beurs leiden tot manipulatie. Slimme handelaars kunnen immers inspelen op het (kleine) aantal orders dat wel in de orderboeken staat en de richting die dit voor de koers van de Bitcoin of andere cryptomunten wijst. Hier kunnen zij handig op inspelen, waardoor een zichzelf versterkend effect optreedt.

5. Beleggen op lange termijn vs beleggen op korte termijn heeft invloed op de volatiliteit

De Bitcoin is in veel landen nog niet erkend als toegelaten pensioenvoorziening of spaarfaciliteit met rentevoordelen. Ook zijn veel financieel adviseurs er nog niet klaar voor om cryptomunten als onderdeel van vermogensplanning te zien. Daardoor zijn er weinig investeerders op lange termijn in de cryptomarkt. Investeerders op korte termijn reageren sneller op incidentele koersen. Hierdoor neemt de volatiliteit uiteraard toe.

Synergie tussen kleine investeerders en grote investeerders

Uiteraard zijn er grote investeerders, door zogenoemde ‘whale transacties’ kunnen zij een sentiment in de markt zetten. Voor het grotere deel zijn de investeerders in deze markt vaak relatief jong (millenials). Vergeleken met oudere beleggers in andere markten staan zij dus lager op de inkomstentrap. Hierdoor is er in de basis al minder geld beschikbaar om te investeren. Daarbij hebben zij vaak door de exonomische crisis die achter ons ligt, een lager salaris en minder spaargeld opgebouwd. Tot slot hebben zij vaak hoge(re) (studie)schulden. Hierdoor is er weinig geld voor beleggen over of beleggen zij met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Om ervoor te zorgen dat ze dit geld niet hoeven missen reageren zij vaak schrikachtig en halen zij hun geld bij de eerste tegenslag van de beurs. Daarnaast kunnen andere factoren ervoor zorgen dat zij ineens geld nodig hebben. Het is dan makkelijk om de beleggingen in te ruilen voor cash. Dit leidt uiteraard tot beweging en volatiliteit in de markt.

[affcoups id=”3782″]

Het ligt voor de hand dat de volatiliteit verminderd en de koersen stabieler worden wanneer bovenstaande factoren veranderen en de cryptomarkt volwassener wordt. In het algemeen is de verwachting dat een stabieler koersverloop zorgt voor meer interesse van met name grotere partijen. Hierdoor verwacht men ook dat de koersen op lange termijn gestaag, maar in sneller tempo zullen stijgen naarmate de volatiliteit meer beheersbaar wordt.

Bron: Cointelegraph

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.