Dit is waarom Nederland belangrijker voor de Bitcoin (BTC) is dan je denkt

Hoe klein Nederland ook is, we zijn vaak koploper in belangrijke ontwikkelingen en soms verbaas je jezelf erover hoe groot de rol is die wij Nederlanders spelen. Dit geldt ook voor de Bitcoin (BTC). Als het gaat om het goedkeuren van Bitcoin-transacties en validatie van de Blockchain zijn wij veel belangrijker dan menigeen denkt. Wij leggen het uit in de bijdrage over de Bitcoin nodes

Bitcoin nodes

De Bitcoin wordt, zoals iedereen weet, goedgekeurd door mining. Aan de basis van de mining ligt het gedecentraliseerde grootboek, in goed Engels de ‘decentralized ledger’ genoemd. Deze wordt opgeslagen op diverse computers, de zogenaamde nodes of full nodes genoemd. De nodes hebben ook de software om transacties al dan niet goed te keuren. Deze nodes zijn dus een cruciaal onderdeel van de Bitcoin. Wij zochten uit waar die nodes op dit moment te vinden zijn. Er blijken momenteel in totaal 10.269 nodes te zijn. In Nederland staan er 512 en daarmee bezet Nederland de vierde plaats wereldwijd.

Bitcoin nodes per land, top 5
Nederland bezet wereldwijd de vierde plaats qua Bitcoin nodes.

Nu Nederland zoveel nodes heeft, hebben we ook de geografische verdeling in kaart gebracht.

Bitcoin nodes per gemeente

Het blijkt dat de Bitcoin nodes over heel Nederland verdeeld zijn. In onderstaande grafiek zie je de Nederlandse gemeenten die meer dan 5 Bitcoin nodes binnen de gemeentegrenzen hebben. Naast deze gemeenten zijn er nog 107 gemeenten die er ieder tussen 1 en 5 herbergen.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

De Nederlandse gemeenten met meer dan 5 Bitcoin nodes.
De Nederlandse gemeenten met meer dan 5 Bitcoin nodes.

Grootste hosters van Bitcoin nodes in Nederland

Zoals jullie zien valt direct op dat Amsterdam veruit de meeste Bitcoin nodes in Nederland huisvest. Dit komt omdat veel mensen ervoor kiezen om nodes op een speciale server onder te brengen. Dit kan bijvoorbeeld een datacenter zijn, waarvan er veel in Amsterdam gevestigd zijn. In ons onderzoek bekeken we ook de bedrijven die de meeste Bitcoin nodes op hun servers hebben staan.

Overigens wil dit niet zeggen dat deze nodes ook allemaal van dezelfde eigenaar zijn. Er kunnen uiteraard meerdere huurders of abonnees zijn die een eigen node exploiteren. In totaal zijn de 512 Bitcoin nodes verdeeld over 65 bedrijven. In onderstaand overzicht zie je het aantal nodes per aanbieder die 10 of meer nodes op haar server huisvest.

Providers met minimaal 10 bitcoin nodes per provider.
Providers met minimaal 10 bitcoin nodes per provider.

Welke rol speelt Nederland nog meer bij de Bitcoin (BTC)

Er is nog belangrijke, indirecte, rol weggelegd voor Nederland bij de Bitcoin. Als we naar de ontwikkeling van de Bitcoin kijken was Sathoshi Nakamoto natuurlijk de eerste lead developer. Deze functie was echter niet officieel. Toen de ontwikkelingen rond de Bitcoin zich snel opvolgde benoemde Nakamoto Gavin Andresen in die rol. Toen de Amerikaan in april 2014 een stapje terug deed moest er natuurlijk weer een opvolger benoemd worden.

Nederlandse lead Bitcoin developer

Dit werd de Nederlander Wladimir J. van der Laan. Deze publiciteitsschuwe Nederlander zwaait sindsdien als leaddeveloper de scepter over de ontwikkelingen bij de grootste cryptomunt ter wereld.

Noot: de graphics hebben wij zelf vervaardigd.

Noot 2: de de data voor dit artikel en de graphics zijn vastgelegd op 31 januari 2019. Wij maakten onder meer gebruik van de data zoals bijgehouden door earn.com

 

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.