Wat zijn bitcoins, cryptomunten en tokens? Wat zijn de verschillen?

Als je bezig bent met cryptovaluta vliegen de termen je al snel om de oren. Bitcoins, Altcoins, cryptomunten, tokens, ICO’s, security tokens, utility tokens, hybride tokens en ga zo maar voort. In dit artikel leggen we je uit welke verschillende cryptomunten er bestaan en wat de verschillen zijn. We beginnen bij het begin, de Bitcoin.

Wat is een Bitcoin?

De Bitcoin is de moeder van alle cryptomunten. Toen deze munt op 31 oktober 2008 voor het eerst op de markt kwam was een nieuwe industrie geboren. De munt heeft als kenmerk dat zij betalingsverkeer wil regelen zonder de traditionele banken of ander centraal orgaan. Daarnaast staan privacy en snelheid hoog in het vaandel. De Bitcoin was en is de meest verhandelde cryptomunt. De Bitcoin maakt gebruik van Blockchain-techniek en gebruikers doen direct (peer-to-peer) transacties met elkaar.De beveiliging is verzorgd door middel van encryptie en de private key is de sleutel om de encryptie te decripten. De Blockchain wordt gebruikt om transacties goed te keuren. De software die daarvoor nodig is, is geïnstalleerd bij gebruikers. De computers waarop die software draait noemt men ‘nodes’. Deze nodes zijn ook de computers die kunnen minen.

ICO Grand Slam, 9 november 2018 te Amsterdam
Een ICO kan zowel over cryptomunten als cryptotokens gaan.

Wat zijn Altcoins?

Na de Bitcoin kwamen er allerlei andere munten op de markt. Dit waren vaak Bitcoins met kleine veranderingen ten opzichte van de Bitcoin. Alteration is Engels voor verandering, dus vandaar de term ‘Altcoin’. Iedere munt die geen Bitcoin is, is een Altcoin. Overigens hoeven de munten geen gelijkenis met de Bitcoin te vertonen. Ethereum en Neo zijn voorbeelden van munten die volkomen anders werken omdat deze niet als cryptovaluta waren bedoeld, maar als middel om gedecentraliceerde apps (dApps, spreek uit als dee apps) mee te bouwen.

Sommige Altcoins, zoals Ethereum, zijn ook geschikt voor het gebruik van zogenoemde ‘smart contracts’. Deze contracten voeren automatisch een transactie uit (zoals een betaling in cryptomunten) als een bepaalde prestatie is voldaan en dit door de Blockchain is akkoord is bevonden. Hierdoor heb je ook geen derde partij meer nodig bij allerlei transacties, zoals de verkoop van iets, het verlenen van een dienst of de verkoop van elektriciteit.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Oké, maar wat zijn dan tokens?

Tokens zijn ook cryptomunten. Zij worden gebruikt om transacties mee te kunnen doen in dApps. Het kenmerkende verschil tussen tokens en cryptomunten is dat tokens geen eigen Blockchain hebben. Zij maken gebruik van de Blockchain achter de Bitcoin of een Altcoin, zoals Ethereum of Neo. Daarnaast hoeft aan een token geen fysiek product gekoppeld te zijn. Je kunt tokens bijvoorbeeld ook inzetten om korting te verlenen aan gebruikers van een dApp. Het geven van stemrecht aan bezitters van een bepaalde token is weer een hele andere dApp-toepassing die ook kan. Als je tokens hebt is het belangrijk om uit te zoeken welke Blockchain ze gebruiken, of, zoals cryptoliefhebbers vaak onder elkaar zeggen; op welke Blockchain ze geschreven zijn. Je moet namelijk altijd zorgen dat, als je tokens gebruikt, je ook wat cryptomunten hebt in de bij de Blockchain van jouw dApp horende Altcoin. Daar moet je namelijk de transactiekosten mee betalen.

De verzamelnaam voor Bitcoin, Altcoins en tokens is cryptovaluta.

Verschil tussen een utility token en een security token

Nu zijn we er nog niet, want tokens kun je ook weer verschillend opdelen. Een veel gebruikte scheiding is die tussen een utility token, een hybride token en een security token.

Een security token

Een security token ontleent zijn waarde aan een andere, verhandelbare zekerheid. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn. Een token dat jou recht geeft op een aandeel in (digitaal) bedrijf X is dus een security token. De waarde zit namelijk niet in de token zelf, maar in de waarde die het aandeel vertegenwoordigt. Ook zogenaamde equity tokens, die gebruikt worden om een recht op bezit in dApps te verhandelen, zijn security tokens. Deze vallen, zoals we dit weekend nog een keer bevestigd kregen, onder regelgeving van de SEC. Deze regelgeving kent veel verplichtingen en eisen aan transparantie en betrouwbaarheid. Daarom proberen veel partijen daarbuiten te blijven.

Een utility token

Een utility token ontleent zijn waarde niet aan een derde zekerheid, maar aan zijn eigen verbonden vergoeding. Je kunt dit vergelijken met een bestelling in de voorverkoop. Het token geeft jou recht op een product dat de producent met de opbrengst van de token gaat produceren. Uiteraard kunnen deze tokens ook in waarde verschillen, maar zij ontlenen de waarde aan hun eigen onderliggende recht. Deze utility token valt dan ook niet onder het securities-regime van de SEC.

Een hybride token

Een hybride token is een token die zowel kenmerken van een security token als een utility token heeft. Zo kun je dan bijvoorbeeld eerst recht hebben op 10 producten en na twee jaar op een % van de aandelen. Ook deze vallen wel onder de SEC-regelgeving.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

ICO, TGEs en TDEs

Geen zorgen, we gaan je niet vermoeien met nog meer opsplitsingen. We sluiten dit artikel af met een veel gehoord begrip en twee begrippen die je steeds vaker gaat horen. ICO is een Initial Coin Offering. Dit is afgeleid van de term Initial Public Offering in de aandelenwereld. Met een ICO lanceert men vaak voor de eerste keer een nieuwe cryptomunt of nieuwe token (en daar ontstaat de verwarring). Aangezien ICO’s ook onder de SEC-richtlijnen vallen gebruiken de mensen die een nieuwe token willen lanceren steeds vaker een andere term. Deze term is: token generation events (TGEs) of token distribution events (TDEs). Hiermee proberen zij duidelijk te maken dat zij geen security token zijn en dus niet onder SEC-richtlijnen vallen. Overigens heeft de SEC aangegeven dat de naam niet uitmaakt, maar dat de activiteiten worden beoordeeld.

Met deze kennis in het achterhoofd stap je net iets zelfverzekerder de cryptohandel in. Alvast veel succes!

 

 

 

 

 

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.