Pairing Trading en cryptocurrency pairs; wat is het?

Als je gaat handelen in cryptovaluta kom je al snel de woorden ‘pairing’, ‘pairs’, ‘pairing trading’, ‘cryptovaluta pairing’ en ‘fiat pairing’ tegen. Als jij je wel eens afgevraagd hebt wat deze begrippen betekenen is dit artikel voor jou geschikt. In dit artikel leggen wij van CryptoClan.nl het exact uit.

Wat is pairing en hoe herken je het?

Laten we gemakkelijk beginnen. Pairing of pairing trading doe je eigenlijk al lang, zonder dat je jezelf ervan bewust bent. Pairing betekent namelijk het koppelen van twee valuta om zo de waarde van die valuta ten opzichte van elkaar te bepalen. Zonder pairing is de waarde van een Bitcoin (BTC) eigenlijk niet vast te stellen (als we even voorbij gaan aan indices en andere meer gecompliceerde vormen van beleggen). Pas wanneer we de waarde van de Bitcoin pairen met een andere waarde, bijvoorbeeld die van de Euro, wordt de waarde van de Bitcoin inzichtelijk. Daarmee kun je ook vaststellen dat als jij ons overzicht met live koersen bekijkt, je eigenlijk kijkt naar de waarde als resultaat van pairing van diverse cryptovaluta met de euro.

Op Bitvavo is pairing zeer gemakkelijk te herkennen in een overzichtelijke grafiek op de website.

Hoe herken je pairing?

Hiermee kunnen we ook direct vaststellen hoe je pairing herkent. Enerzijds door het benoemen, bijv. 1 BTC is € 5.734,49. Professionele beleggers gebruiken vaak een andere notatie. Die ziet er als volgt uit: EUR/BTC. Hiermee bedoelt men de pairing tussen Euro en Bitcoin. Daarbij maakt het voor de berekening van een waarde niet uit welke valuta je als eerste noemt. Men rekent de waarde altijd op dezelfde manier uit. Door de waardeberekeningen stelselmatig te herhalen kun je een koers en koersbeweging detecteren. Bijvoorbeeld: een koersstijging van 0,24% EUR/BTC wil zeggen dat je vandaag 0,24% meer Euro voor 1 Bitcoin moet betalen dan dat je gisteren moest doen. Zo kom je dus op een koersstijging of koersdaling uit.

Cryptocurrency pairing Bitcoin (BTC)
Diverse pairings met Bitcoin. BNB= Binance Coin, BCC= Bitcoin Cash, XRP = Ripple, BAT= Basic Attention Token, EOS= EOS.

Fiat pairing en cryptovaluta pairing

Nu we dit principe begrijpen kunnen we de volgende stap relatief eenvoudig maken. Namelijk het verschil tussen fiat pairing en cryptocurrency pairing.

Wat is fiat pairing of fiat valuta pairing?

Fiat pairing betekent in de cryptovalutahandel dat er een cryptomunt wordt gepaird met fysiek geld. Voorbeeld van fiat pairings zijn BTC/EUR (Bitcoin gepaard met Euro), BTC/USD (Bitcoin gepaard met Amerikaanse Dollar) of BTC/JPY (Bitcoin gepaard met Japanse yen). zo kun je eigenlijk iedere combinatie van cryptomunt en valuta tegenkomen als pair in fiat pairing. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ETH/GBP (Ethereum gepaard met Britse Pond).

Op Bitvavo is pairing zeer gemakkelijk te herkennen in een overzichtelijke grafiek op de website.

Wat is cryptocurrency pairing of cryptovaluta pairing?

De stap naar cryptocurrency pairing of cryptovaluta pairing ligt nu wel erg voor de hand. Inderdaad, hiermee wordt de waarde van een munt bepaald door de ene cryptovaluta te paren met de andere cryptovaluta. Je krijgt dan bijvoorbeeld de volgende combinaties: BTC/ETH, BTC/XRP of ETH/XRP. Dit betekent respectievelijk: Bitcoin gepaard met Ethereum, Bitcoin gepaard met Ripple of Ethereum gepaard met Ripple.

5 tips bij cryptovaluta pairing en pairing trading

Uiteraard is er ook hier een aantal valkuilen waar je op moet letten. Wij zetten er vijf op een rij:

  1. Vergelijk appels met appels. Als je de afbeelding hierboven aan twee ervaren beurshandelaars geeft en je vraagt, wat doet de Bitcoin vandaag? Da zou de ene handelaar mismoedig kunnen antwoorden: ‘slecht, min 4,06%’. Zijn collega zegt stralend: ‘lekker hoor, 3,45% erbij’. Het vreemde is dat ze allebei gelijk hebben. Het ligt namelijk aan de (crypto)valuta waarmee zij de Bitcoin pairen. Benoem dus altijd de juiste pairing als je met een handelaar spreekt en bekijk altijd de juiste pairing als je op een platform bent.
  2. Voorkom vervuiling in de grafieken. Stel nu voor dat je de pairing USD/BTC ziet staan. Jij wilt graag BTC kopen, dus rekent even om naar EUR. Zonder dat je het weet heb je nu een dubbele pairing uitgevoerd. Je hebt namelijk niet alleen rekening gehouden met de koers van Bitcoin t.a.v. de Dollar, maar ook de invloed van de koers van de Dollar t.a.v. de Euro.
  3. Zoek de beurs die bij jouw pairing past. Wiskundig gezien zijn er, met de ruim 1.500 cryptomunten die we nu hebben, miljoenen pairings te maken. De meeste beurzen bieden veel minder pairings aan. Let er daarom op of de pairing die jij wilt ook wordt uitgevoerd.
  4. Voorkom dubbele kosten. Als je wilt handelen in een pairing die niet voor handen is of een pairing op een zuivere cryptobeurs maak je dubbele kosten. Immers, je zult jouw fiat-geld eerst om moeten zetten naar crypto en dan de gewenste pairing kopen. Een andere optie is dat je zelf een pairing moet kopen door twee soorten cryptovaluta in een bepaalde verhouding in te kopen, maar ook dit leidt tot dubbele provisie.
  5. Let op liquiditeit en volatiliteit. Als je met pairings wilt handelen is het belangrijk dat je de juiste koers op het juiste moment kunt benutten. Bij een zeer volatiele koers kunnen grote schommelingen in korte tijd ontstaan. Bovendien verschilt de liquiditeit per Beurs en per soort cryptovaluta. Zorg er dus voor er voldoende valuta liquide is als je jouw transacties uit wilt voeren. Hierbij geldt: ‘hoe onbekender de cryptomunt, hoe hoger volatiliteit en hoe lager liquiditeit zal zijn.

[letsreviewaffiliate url=”https://cryptoclan.nl/open/bitvavo” text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Bitvavo exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.