5 dingen om deze week in Bitcoin te bekijken, China ‘onderschrijft’ BTC-investeringen

Een nieuwe week begint en Bitcoin (BTC) beweegt terug naar $ 60.000, nu men bekomen is van de schok van een prijscrash in het weekend. Bitcoin heeft de afgelopen twee dagen zijn verliezen langzaam hersteld, na een snelle uitverkoop tot slechts $ 52.000. Wat volgt er nu?

Vijf factoren worden door CoinTelegraph gepresenteerd waarmee rekening moet worden gehouden wanneer een nieuwe handelsweek van start gaat. Terwijl houders van cryptocurrency over de hele linie hun verliezen herstellen.

Aandelen gereed voor “up only” op korte termijn

In Azië en Europa is het macrobeeld redelijk stabiel, terwijl de markten in de Verenigde Staten nog moeten worden geopend. Bij de opening begroette een gemengd beeld beleggers, maar volatiliteit was grotendeels afwezig. Hierbij vertoonde alleen olie tekenen van meer uitgesproken zwakte. Van aandelenbewegingen is er als zodanig weinig impact op Bitcoin te verwachten.

De komende weken zullen deze prognoses op recordhoogtes blijven voortbouwen. Bloomberg citeerde de stemming die vastgelegd werd in een notitie door Russel Chesler, hoofd investeringen en kapitaalmarkten bij de Australische tak van cryptovriendelijke investeringsmanager VanEck. Chesler schreef dat hun huidige mening is dat het onwaarschijnlijk is dat de stijging van de lange rente een daling van de aandelenmarkt zal veroorzaken.

Dit op basis van de korte rentetarieven die op de middellange termijn laag zullen blijven en hun verwachting dat de inkomsten zullen blijven stijgen, aldus Chesler. Met meer gemelde officiële gevallen vorige week dan ooit tevoren wereldwijd, blijft de bezorgdheid over het coronavirus bestaan ondanks de meedogenloze stijging van de aandelen.

Met een lappendeken van openingen en sluitingen die kenmerkend zijn voor de laatste pogingen van landen om de COVID-19 uitbraak te beheersen, blijven de economische reacties variëren.

Crash herstel voor Bitcoin tot $ 52.000

De gebeurtenissen van het weekend blijven de belangrijkste gespreksonderwerpen natuurlijk in Bitcoin-kringen. Er vond een plotselinge cascade van verkopen plaatsvond, waardoor BTC/USD binnen enkele minuten met $ 7.000 daalde. De crash stuiterde op iets meer dan $ 52.000 en weergalmde verschillende soortgelijke gebeurtenissen dit jaar. Bitcoin slaagde erin om binnen enkele uren ongeveer 50% van zijn verloren terrein terug te winnen.

Echter, de reacties zijn verdeeld tussen degenen die de vluchtigheid als ‘business as usual’ beschouwen.  En meer conservatieve stemmen die het einde aangeven voor de laatste bull-run. De verdenkingen richten zich op een Chinese stroomuitval die de hash-snelheid trof. Ook geruchten over juridische stappen door Amerikaanse toezichthouders tegen niet nader genoemde financiële instellingen in verband met het witwassen van geld, zo meldde Cointelegraph.

De populaire statisticus Willy Woo benadrukte, in zijn eigen analyse van wat er gebeurde, dat zowel China als schichtige bewegingen van futures-investeerders bijdroegen aan de verliezen. Hij vertelde aan Twitter-volgers dat zojuist de grootste 1-daagse daling van de hash-snelheid voor mining gezien is sinds november 2017. In wezen is de hash-snelheid op het netwerk gehalveerd, waardoor de BTC-prijs een chaos is geworden, zei Woo verder.

Woo herhaalde de “reset” in een on-chain metriek, de “spent transaction output ratio” (SOPR), als teken dat de toekomst een nieuwe, duurzame opwaartse trend zou kunnen zien. Dit toont aan dat langetermijnbeleggers waarschijnlijk binnenkort helemaal zullen stoppen met verkopen. Hij voegde eraan toe dat de on-chain SOPR-statistiek bijna volledig is gereset. Volgens Woo is het een klassieker en adviseerde hij om het dip-signaal te kopen.

Woo legde uit dat het eenvoudig gezegd betekent dat het nemen van winst door langetermijnbeleggers afgerond wordt. Verder is er nog maar heel weinig verkoopkracht over, tenzij beleggers willen verkopen met verlies vergeleken met hun instapprijs. Wat onwaarschijnlijk is in een bullmarkt, besloot Woo.

Grondbeginselen geven stijging aan

Los van de SOPR ondersteunen een hele reeks Bitcoin-netwerkindicatoren en -fundamentals de zaak van voor de bull. Zelfs nu BTC/USD zelfs onder het hoogste punt van februari van $ 58.300 blijft. Vooral de overdracht van geld naar investeerders die traditioneel hebben vastgehouden, niet verkocht, is voor Woo en anderen een ander klassiek kenmerk van de stijging van Bitcoin in de afgelopen maanden.

William Clemente, collega-analist, voegde zondag toe dat serieuze houders met sterke handen deze dip kopen. Verder gaf hij aan dat in de afgelopen 24 uur meer dan 200.000 Bitcoin illiquide werd, een record van drie jaar. En dat deze illiquide toename van het aanbod niet alleen een dip is van kopers zonder verkoopgeschiedenis.

Het is echter een gedeeltelijke accumulatie van 5-6 maanden geleden, waarvan die betrokken wallets net de ‘illiquide’ drempel voor deze statistiek hebben overschreden, aldus Clemente. Ongeveer 13,5% van het totale beschikbare Bitcoin-aanbod is ten slotte actief geweest boven de $ 53.000. Volgens Woo is dit iets wat de status van de activa bevestigt als eentje van een biljoen dollar.

De marktkapitalisatie van Bitcoin wordt een solide $ 1 biljoen, op ongeveer $ 53.800. Woo gaf aan dat deze dip plaatsvond terwijl een ongekend aantal nieuwe gebruikers per dag op het netwerk arriveert. Bovendien merkte hij op dat in de afgelopen twee tot drie weken er een instroom is geweest in de detailhandel, met een totaal aantal wallets in de buurt van 10 miljoen.

Miners problemen opgelost door moeilijkheid

Een nadere beschouwing van de hash-snelheid laat zien dat er een herstel in lijn met de prijs gaande is. Op een gegeven moment was de hash-snelheid met bijna de helft gedaald. De hash-snelheid van het Bitcoin-netwerk is alweer boven de 150 exahashes per seconde, volgens ruwe schattingen van de on-chain monitoring resource Blockchain. Nadat de snelheid vorige week voor het eerst in de geschiedenis de 200 EH/s-barrière heeft doorbroken.

Doordat miners het netwerk verlaten vanwege stroomproblemen, leidt dit ertoe dat de moeilijkheidsgraad van het netwerk van Bitcoin afneemt om meer te stimuleren om online te komen. Dat het probleem van het weekend beslist tijdelijk was, wordt verder bevestigd door moeilijkheidsvoorspellingen. De volgende keer dat het wordt aangepast is over twee weken, wanneer de moeilijkheidsgraad slechts met ongeveer 4% zal afnemen.

Het is een bescheiden stap die toch helemaal tenietgedaan zou kunnen worden als miners terugkeren. Deze balans tussen de hash-snelheid en de moeilijkheidsgraad is misschien wel het belangrijkste aspect van Bitcoin. Het is een aspect waarmee het zichzelf kan besturen en de veiligheid en functionaliteit kan behouden, ongeacht plotselinge gebeurtenissen die netwerkdeelnemers treffen.

Bitcoin en stablecoins geprezen door Chinese Centrale Bank

China heeft een ongekend goedkeuringsstempel gegeven aan cryptocurrency als een ‘investeringsalternatief’. Dit is een andere onverwachte gebeurtenis die aantoonbaar nog niet volledig door de markt moet worden gewaardeerd. Li Bo, plaatsvervangend gouverneur van de People’s Bank of China, sprak op een conferentie georganiseerd door CNBC. Hij was tegenstrijdig door zowel Bitcoin als stablecoins goed te keuren.

Bo zei dat zij Bitcoin en stablecoin als crypto-activa beschouwen en dat het investeringsalternatieven zijn. China heeft sinds september 2017 een algemeen verbod op de handel in en transacties in cryptocurrencies, toch is China een centrum voor Bitcoin-mijnactiviteiten. Daarom zijn de opmerkingen verrassend. Charles Edwards, oprichter van investeringsmaatschappij Capriole reageerde dat elk land dat Bitcoin verbiedt, het verbod uiteindelijk ongedaan maakt.

Edwards gaf verder aan dat je er zonder gewoon niet concurrerend kunt zijn in de economie van de 21e eeuw. Volgens hem speelt China 4D-schaken en heeft het land in de afgelopen 3 dagen heel duidelijk gemaakt dat ze nog steeds de wereldwijde mining domineren. Langzaamaan, langzaamaan en dan volledig.

Op deze bevestiging, op hoog niveau, van het potentieel van Bitcoin op de lange termijn, reageerde de markt nauwelijks. Bitcoin zweeft nog steeds op $ 57.000, maar ervaart nog geen aanval op bekende weerstandsniveaus, op het moment van publicatie.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo