51% aanval op privacy gerichte Firo cryptovaluta

Voormalige cryptovaluta Zcoin, nu anonieme cryptovaluta Firo, is de nieuwste Proof-of-Work-coin die een aanval van 51% heeft ondergaan. Firo tweette woensdag dat het protocol onder een 51% aanval was komen te staan. Verder adviseerde Firo zijn houders om alle transacties te pauzeren, totdat het netwerk terugkeert naar een normale staat.

Op Twitter gaf Firo te kennen nu een 51% aanval te ervaren en dat zij gebruikers aanraden aan om geen transacties gedurende deze tijd uit te voeren. Totdat het netwerk weer normaal is. Firo zal verder updates plaatsen wanneer ze deze hebben en dat gebruikers moeten weten dat dit geen coderingsfout is. Echter, een aard van PoW. Naar verluidt kwam de aanval aan het licht toen gebruikers meldden dat eerder bevestigde transacties niet meer waren bevestigd.

Blijkbaar was dit het resultaat van een blockchain-reorganisatie-aanval die door de aanvaller in gang was gezet. De blockchain-reorganisatie leidde tot een rollback van 306 blokken, volgens Changpeng Zhao, Binance CEO. Door teamleden van de Telegram-groep van het project werden details van de aanval gedeeld. Hierbij werd getoond dat bevestigde transacties van de vorige dag werden aangevallen en verweesd waren.

Het Firo-team liet weten dat de aanval is gestopt, op het moment van schrijven. Reuben Yap, Firo-projectsteward, vertelde het volgende aan CoinTelegraph, reagerend op de economische kosten van de aanval. Hij gaf aan dat omdat de aanvaller geld had gestort dat nu is teruggedraaid vanwege de aanval van 51%, uitwisselingen degenen zijn die verlies lijden. Om de kwestie op te lossen werken zij nog steeds met uitwisselingen.

Zowel Binance als Indodax werden getroffen, van wat ze op dit moment weten, volgens Yap. De aanval was niet te wijten aan een coderingsfout, liet Firo weten met een verklaring. Het soort hash-tarief dat gemakkelijk kan worden gehuurd op MTP, beoordelen zij regelmatig, gaf Yap aan. Hij zei ook dat het heeft nooit iets benaderd heeft dat een aanval op deze schaal zou kunnen hebben gepleegd.

De aanval was, voor het Firo-team, alleen mogelijk, omdat het project Chainlocks nog op het mainnet moest implementeren. Naar verluidt vermindert een Chainlock een aanval van 51%. Het is een secundaire validatielaag. Een aanvaller zou minstens de helft van alle Firo-masternodes moeten besturen, volgens Yap. Los van de gebruikelijke dominantie van 51% mining hash-snelheid.

Naar verluidt heeft Firo de testprotocollen voor Chainlocks voltooid en is klaar voor volledige implementatie in de komende weken. Na het activeren van de Lelantus-upgrade, zal Chainlocks wanneer geïntegreerd, de nieuwste protocolfunctie zijn die aan het project is toegevoegd. Yap zei dat de timing van de aanval verdacht was en dat Firo mogelijke motieven onderzoekt.

Hij gaf verder aan dat de aanvaller ook op rechtmatige manier opvallende hoeveelheden Firo had verworven. Om een dubbele besteding van deze omvang binnen te halen. Yap voegde toe dat de timing van de aanval ook vreemd is, omdat MTP al heel lang actief is in hun chain. Bovendien zijn er, vanaf de eerste halvering, meerdere maanden voorbijgegaan.

Het lijkt volgens Yap vreemd om hun aan te vallen terwijl ze zo dichtbij zijn met het plaatsen van Chainlocks. De afgelopen 24 uur is Firo (FIRO) aan de prijszijde bijna 12% gedaald. Een positieve handelsperiode van 14 dagen is door deze daling voor FIRO onderbroken. Echter, sinds begin 2021 is de privacy coin is nog steeds meer dan 73% gestegen. Bij verschillende gelegenheden zijn Proof-of-Work-blockchains, met opvallend lagere hash-percentages, het slachtoffer geworden van 51% aanvallen.

Ethereum Classic leed in 2020 meerdere 51% -aanvallen. Hierbij leidde een dergelijk incident tot het verlies van ongeveer $ 5,6 miljoen aan ETC. Een andere op privacy gerichte cryptovaluta, Grin, leed in 2020 ook een aanval van 51%.

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.