Onder leiding van durfkapitaalbedrijf Runa Capital haalde de ontwikkelingsarm achter de FreeTON-blockchain, TON Labs, $ 6 miljoen op via een investeringsronde. De financiering zal worden besteed aan het bouwen van een nieuwe productomgeving voor de FreeTON-blockchain. Het bedrijf beschrijft dit als het snelste gedecentraliseerde protocol vanwege zijn unieke dynamische sharding-mechanismen.
Een algemene partner bij Runa Capital, Dmitry Chikhachev, zei dat TON Labs het enige blockchain-bedrijf is dat directe financiering van zijn bedrijf ontvangt. Chikhachev zei dat als diepgaande investeerder in technologie en software, zij de technische uitdagingen die het bedrijf heeft opgelost waarderen. Ook zien zij een sterk potentieel in het krachtige gedecentraliseerde computerplatform FreeTON.
Hij voegde eraan toe dat het team, hun geavanceerde aanpak en het open-source TON-project zelf radicaal verschillen van andere ondernemingen in de blockchain-ruimte. Volgens Chikhachev is Runa ook verheugd om zo’n uniek project te ondersteunen. Ook RTP Global, een investeerder van beginnende technologiebedrijven, droeg bij aan de financieringsronde, los van Runa Capital.
Stepan Ivanov, RTP-directeur, zei dat zij geloven dat TON Labs de blockchain eindelijk van de niche en nerds-ruimte van vandaag kan brengen naar een gebruikelijke technologie. Deze zal ook een sterke aanvulling vormen op het huidige IT-landschap, volgens Ivanov. In december 2020 bereikte FreeTON de mainnet-status na het bereiken van voldoende decentralisatie, oftewel meer dan 400 validators en gedecentraliseerde onafhankelijke organisaties.
In mei 2020 werd het project eerst gelanceerd als leverancier van infrastructuuroplossingen voor het Telegram Open Network. Toen legde een federale rechtbank in New York een bevel op aan het Telegram-team, waardoor verdere ontwikkeling van het netwerk werd voorkomen. FreeTON kwam naar voren als een onafhankelijk project dat de oorspronkelijke Telegram-code voltooide en het TON-besturingssysteem bouwde.
In februari fuseerde FreeTON met Dune Network, een beweging die volgens beide kampen een bredere acceptatie van blockchain-technologie en gedecentraliseerd bestuur zou ondersteunen. Zoals eerder gemeld door Cointelegraph. Naar verwachting zal de fusie later dit jaar worden afgerond, na de volledige toewijzing van TON Crystals (TON) aan het Dune Network.