Julie Inman Grant, de Australische eSafety Commissioner, heeft gesuggereerd dat een blockchain-aangedreven ID-oplossing zou kunnen helpen bij het aanpakken van cybermisbruik en trolling. Tegelijkertijd kunnen gebruikers een niveau van anonimiteit behouden. In een gesprek met The Sydney Morning Herald, de New South Whales-mediakanaal, gaf Grant het volgende aan.
Zij zei dat anonimiteit gunstig was voor algemeen online gebruik. Echter, mensen die zich verschuilden achter anonimiteit om online anderen schade te berokkenen, bleven een groot probleem in de samenleving. Inman Grant gaf aan dat digitale ID’s op basis van blockchain kunnen helpen om een evenwicht te vinden door de gegevens van de gebruiker te verbergen. Behalve wanneer de politie erom vraagt.
Zij verklaarde dat er meer is dat ze kunnen doen op het gebied van hun intellectuele capaciteiten. Ook hun toegang tot geavanceerde technologie, hun enorme financiële middelen, om betere systemen te bedenken om te identificeren wie er op hun platform zit. En wie hun servicevoorwaarden aan het schenden is. In de jaren negentig werkte mevrouw Inman Grant bij Microsoft.
Zij was betrokken bij het vormgeven van de controversiële Section 230 van de Communications Decency Act in de VS. Deze biedt sociale-mediabedrijven immuniteit tegen aansprakelijkheid voor gebruikersinhoud. Facebook en Twitter namen het besluit om de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te verwijderen na de rellen in het Amerikaanse Capitool.
Dit benadrukte de moeilijkheden waarmee sociale-mediabedrijven worden geconfronteerd bij het afwegen van de wens om het publiek te beschermen tegen schadelijke inhoud. En om tegelijkertijd vrijheid van meningsuiting en mening toe te staan. Om gebruikers te helpen zich op hun gemak te voelen bij het uiten van hun mening, kunnen op blockchain gebaseerde schuilnamen een rol spelen.
Tegelijkertijd worden de autoriteiten in staat gesteld actie te ondernemen tegen gebruikers die aanzetten tot geweld of anderen lastigvallen. In tal van landen over de hele wereld, zoals Japan, Korea, de VS en China, wordt door bedrijven het gebruik van blockchain-technologie getest om digitale ID-oplossingen te ontwikkelen.
Met blockchain-technologie bouwt het Japanse bedrijf Layer X een elektronische stemoplossing voor digitale ID samen met xID. Ook door Ontology is blockchain-gebaseerde ID onderzocht als een hulpmiddel om zijn betalingsoplossingen in de auto te verbeteren. Zoals automatische verzekeringsclaims in geval van een ongeval.
Technologiebedrijven, waaronder ShareRing, hebben in een poging om na COVID-19 een zekere mate van normaliteit terug te brengen in de toerisme- en reisindustrie, op blockchain gebaseerde traceringssystemen ontwikkeld. Deze doen ook dienst als het digitale paspoort van een reiziger en als bewijs van gezondheid. Een miljoen Zuid-Koreanen kiezen, slechts vier maanden na de lancering, voor een op blockchain gebaseerde rijbewijsoplossing
Hierdoor neemt de acceptatie van deze oplossingen toe. Dit vertegenwoordigde meer dan 3% van de totale autopopulatie voor dat land, volgens Statista.