Als een cryptovriendelijk land met een afwachtende houding tegenover digitale activa heeft Turkije naam gemaakt. Echter, dit zou op het punt staan te veranderen, omdat de regering nu klaar is om het heft in handen te nemen. Maandag ging het Turkse ministerie van Financiën en Financiën naar Twitter om zijn bezorgdheid over cryptovaluta te uiten. En om de samenwerking met verschillende lokale toezichthouders over dit onderwerp aan te kondigen.
Het ministerie werkt samen met de Centrale Bank, volgens de aankondiging, naast twee financiële regelgevende instanties. Het ministerie liet weten de toenemende zorgen over crypto met de rest van de wereld te delen. Verder dat het ministerie de ontwikkelingen over crypto over de hele wereld en de staat van crypto in Turkije nauwlettend gevolgd wordt.
Het ministerie gaf verder aan samen te werken met de Centrale Bank, Bankverordening en Toezicht Agentschap en Capital Markets Board in dit kader onder het voorzitterschap van viceminister. Er werd contact opgenomen vanuit CoinTelegraph Turkije met lokale blockchain- en crypto-experts voor commentaar. Ahmet Usta, blockchain 101 coauteur en Blockchain Turkey Platforms hoofdredacteur, merkte het volgende op.
Hij gaf aan dat de snelgroeiende cryptovaluta en digitale activa-ecosystemen riskant kunnen zijn voor investeerders die niet ingewijd zijn in de ingewikkelde dynamiek van crypto. Usta is van mening dat het gepast zou zijn om de verklaring van het ministerie van Financiën in deze context te benaderen. Hij sprak de hoop uit dat toekomstige regelgeving de weg zal effenen voor innovatie en tegelijkertijd de consument zal beschermen.
Ook hoopt Usta dat Turkije deze historische kans op het gebied van cryptovaluta en blockchain-technologie zal aangrijpen, die deze activa mogelijk hebben gemaakt. En dat Turkije een leidende positie mag bereiken met zijn voorbeeldige projecten in de mondiale arena door een gezond ecosysteem te creëren. İsmail Hakkı Polat, crypto-docent, was ook in gesprek met Cointelegraph hierover.
Hij gaf aan dat het primaire doel van de aankondiging van het ministerie is om de rechten van de consument te beschermen. Hij verklaarde erin te geloven dat het de eerste stap zou zijn om lokale crypto-uitwisselingen een licentie te geven, om activiteiten te voorkomen die mogelijk investeerders zouden kunnen schaden. En dat het gedaan kan worden door kapitaalmarkten als sjabloon te gebruiken.
Volgens Polat zou de tweede stap belastingen op cryptohandel kunnen zijn, misschien al in het derde kwartaal van 2021. Polat gaf aan dat als de overheid hier vriendelijk te werk gaat door lagere belastingtarieven in te voeren, dan zou Turkije dan weer een aantrekkelijke markt worden voor de wereldwijde crypto-investeerders. Het zou dan gemakkelijker worden om Bitcoin of andere cryptovaluta binnen een wettelijk kader te kopen en verkopen.
Polat verklaarde verder dat de potentiële interesse van wereldwijde crypto-investeerders in Turkije het land economische verlichting kan brengen. In een tijd waarin de buitenlandse kapitaalstroom een serieuze behoefte is. Ook stelde hij voor dat elke mogelijke belastingregulering de benadering van internationale instellingen zoals de Financial Action Task Force moet volgen. En dat er duidelijke definities moet zijn van wat een cryptovaluta is.
Polat zei dat gebrek aan definitie en regelgeving voor cryptovaluta tot verwarring van autoriteit zou leiden bij regelgevende instanties. Belastingen zouden zeker komen, echter alleen na een systematische en zorgvuldige studie. Changpeng Zhao, Binance CEO, vertelde aan CoinTelegraph in een eerder interview dat de uitwisseling nauw samenwerkte met lokale toezichthouders bij het binnenkomen van Turkije.
Hij legde uit dat samenwerken met regeringen de sleutel is tot het opbouwen van een duurzame industrie en het bevorderen van een grotere acceptatie. Verder dat Binance altijd samenwerkt met lokale toezichthouders bij hun ontwikkelingsinspanningen. CEO van de grote Turkse crypto-exchange BtcTurk, Özgür Güneri, sprak in een persbericht zijn openlijke steun uit voor regelgeving.
Güneri gaf aan dat regelgevend kader voor de cryptocurrency-markt waarde zou toevoegen aan de strategie van İstanbul Finance Center en Turkije positioneren als leider in deze branche. En dat hij de inspanningen in deze context waardeert en steunt. Elbruz Yılmaz, de algemeen directeur van Bitpanda Turkije, ondersteunt ook de aankondiging.
Hij gaf aan dat zijn uitwisseling kennis heeft van het regelgevingskader van Europese markten en klaar is om deel te nemen aan lokale studies over dit onderwerp. De Capital Markets Board van Turkije, de regelgevende instantie die toezicht houdt op de effectenmarkten in het land, had plannen om richtlijnen te ontwikkelen om toezicht te houden op cryptomarkten, deze te controleren en te reguleren. Volgens een eerder rapport van Cointelegraph.