Hester Peirce, SEC-commissaris en ook bekend als ‘Crypto Mom’, had een waarschuwing tijdens de Security Token Summit van Draper Goren Holm op 25 maart. Het was voor de uitgevers van gefractioneerde non-fungible tokens en NFT-indexmanden dat ze onbedoeld beleggingsproducten zouden kunnen distribueren. Peirce verklaarde dat het heel concept van een NFT, non-fungible zou moeten zijn.
Dit betekent dat het in het algemeen minder waarschijnlijk een effect is. Tegelijkertijd merkte ze op dat mensen erg creatief zijn in het soort NFT’s dat ze daarbuiten aanbieden. De ‘Crypto Mom’ drong er bij NFT-emittenten op aan voorzichtig te zijn als ze besluiten om fractionele belangen te verkopen in NFT’s of NFT-baskets. Zij verklaarde dat je maar beter kunt oppassen dat je niet iets creëert dat een beleggingsproduct is, dat een effect is.
Gefractioneerde belangen in NFT’s stellen kleinere investeerders in staat om toch blootstelling te krijgen aan een klein deel van een duur geprijsd NFT. Nu NFT’s steeds exorbitantere prijzen halen. CoinTelegraph rapporteerde, eerder deze maand, over twee opkomende teams die nieuwe oplossingen aanboden voor het fractionaliseren van non-fungible tokens.
Ook had Peirce kritiek op het gebruik van de Howey-test om te beoordelen of crypto-activa effecten zijn, en beweerde dat het niet zo goed heeft gewerkt voor de industrie. Rechtbanken gebruiken vaak de Howey-test om te bepalen of een actief een effect is, waarbij de test is afgeleid van een historische rechtszaak uit 1946.
De rechtszaak betrof onroerend goed contracten die zijn uitgegeven door de eigenaar van een Citrus boomgaard om de uitbreiding van het bedrijf te financieren. Als de test in de zaak van 1946 op dezelfde manier werd gebruikt als op crypto, zouden de rechtbanken hebben geprobeerd vast te stellen of de fruitbomen effecten waren, volgens Peirce. In plaats van de investeringscontracten over de planten, voerde ze verder aan.
Peirce hoopt samen te werken met de aankomende SEC-voorzitter Gary Gensler bij het ontwikkelen van haar veilige havenplan, merkte ze op. Dit zou het toezicht op de regelgevende instanties van opkomende blockchain-netwerken verminderen. De bedoeling van het veilige havenplan is om nieuwe token-emittenten een periode van drie jaar te geven om een robuust en gedecentraliseerd netwerk op te bouwen.
En aan te tonen dat effectenwetten niet van toepassing zijn. Ook vereist het plan dat emittenten gedetailleerde plannen verstrekken over de routekaart van het netwerk, de tokenverkoop en de individuen en investeerders achter het project. Drie jaar tijd heb je om het netwerk te ontwikkelen, zodat het token daadwerkelijk bruikbaar is of het netwerk gedecentraliseerd is.
Bovendien is het op dat moment duidelijk dat de effectenwetten niet van toepassing zijn. En alles wat je zegt, wordt gedekt door de fraudebestrijdingswetten die vallen onder de effectenwetten.