Cryptoasset-bedrijven zijn onder de paraplu van de rapportage van financiële misdrijven opgenomen. Tenminste dat heeft de Financial Conduct Authority van het Verenigd Koninkrijk besloten, acht maanden nadat ze aanvankelijk plannen hadden aangekondigd om dit te doen. Woensdag maakte de FCA dit bekend via een beleidsverklaring op haar website.
De financiële toezichthouder van het land heeft het aantal bedrijven dat nodig is om jaarlijks verslag over financiële criminaliteit in te dienen, bekend als “REP-CRIM”, verhoogd van 2.500 naar ongeveer 7.000. Daarom deze stap van de FCA die verklaarde dat naleving van REP-CRIM-rapportage een noodzakelijk instrument was om toezichthouders in staat te stellen witwasactiviteiten te bestrijden.
Volgens de beleidsverklaring. De FCA stelde in haar bedrijfsplan 2020/2021 dat zij hun regels zullen versterken om het witwassen van geld te voorkomen. Verder zullen zij ook samenwerken met nationale en internationale belanghebbenden om een gezamenlijke benadering van crypto-activa te ondersteunen. De Britse toezichthouder zei dat de verhuizing deel uitmaakte van de inspanningen om een datagerichte benadering van fintech-regelgeving aan te nemen.
Dit werd aangegeven tijdens de eerste aankondiging van het plan in augustus 2020. De meldingsverplichtingen zijn voor financiële misdrijven onafhankelijk van de totale jaarlijkse inkomsten van het cryptobedrijf, zoals toen gemeld door Cointelegraph. Britse cryptobedrijven, die zijn opgenomen in het uitgebreide REP-CRIM-regime, moeten hun rapport over financiële criminaliteit op de opleveringsdatum indienen. Na de aankondiging van de beleidsverklaring.
Voor de FCA verwijzen cryptoasset-bedrijven naar cryptocurrency-uitwisselingen en aanbieders van cryptobeheer wallets. Het toezicht van de toezichthouder op de virtuele valutaruimte is toegenomen, zoals verplichte registratie voor digitale activabedrijven. Daarna werd de REP-CRIM-rapportageverplichting geïntroduceerd. Sinds januari 2020 houdt de FCA inderdaad toezicht op de naleving van de anti-witwaspraktijken van Britse cryptobedrijven.
Door een achterstand in cryptocurrency-bedrijfsregistratietoepassingen was de FCA genoodzaakt om in december 2020 een tijdelijk licentieregime te creëren. In januari 2021 trad ook het verbod van de FCA op de handel in derivaten voor particulieren in werking.