Anthony Pompliano betoogde dat Bitcoin de Amerikaanse dollar kan ondermijnen als de Verenigde Staten geen leidende rol spelen bij het accepteren ervan. Op 8 april gaf de medeoprichter van Morgan Creek Digital, in een gesprek met CNBC, gevolg aan een waarschuwing van investeerder Peter Thiel. Deze gaf aan dat China Bitcoin (BTC) zou kunnen gebruiken om de hegemonie van de Amerikaanse dollar te destabiliseren.
Bitcoin-dreiging waarschuwt Thiel
Thiel zei tijdens een optreden op het Nixon Seminar dat hij zich op dit punt afvraagt of Bitcoin gedeeltelijk moet worden gezien als een Chinees financieel wapen tegen de VS. Het vormt een bedreiging voor fiatgeld, echter bedreigt het vooral de Amerikaanse dollar. Aan Pompliano werd gevraagd of dit een mogelijk probleem was. Pompliano wees er snel op dat Thiel geen tegenstander was van Bitcoin.
Echter, het was eerder dat het, net als internet, zowel positieve als negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor Washington als beleidsmakers ondoordachte beslissingen zouden nemen. Hij legde uit aan het “Squawk Box” -segment van CNBC, van mening te zijn dat ze moeten begrijpen dat Bitcoin een open, gedecentraliseerd protocol is. Net als internet, heeft eenieder ter wereld de mogelijkheid om dit te gebruiken.
En dus, wil dat nog niet zeggen dat [Thiel] een anti-bitcoinstandpunt inneemt. Alleen omdat andere landen, misschien vijandig of niet, het tegen de Verenigde Staten gaan gebruiken. Het is eigenlijk juist het tegendeel. Bepaalde staten, met name Wyoming en Florida, proberen actief een toevluchtsoord te worden voor de acceptatie ervan. Toch blijft het juridische landschap rond Bitcoin in de VS een lappendeken.
Pompliano ging verder en zei van mening te zijn dat Thiel probeert aan te geven dat er hier een wereldwijde wedstrijd gaande is. Verder dat er andere landen zijn die dit zullen proberen te gebruiken om te proberen de Verenigde Staten te destabiliseren of financieel aan te vallen. Wat ze nodig hebben, is dat de Verenigde Staten hierbij de leider moet zijn.
En dat ze het moeten omarmen, dus moeten ze ervoor zorgen dat ze deze technologie gebruiken om een leider op het wereldtoneel te blijven, aldus Pompliano.
Een algemeen gekende kopzorg
Dankzij hogere prijzen dit jaar blijft de interesse van institutionele en particuliere beleggers in cryptocurrency als geheel prominent. Er blijft zich echter onder die bewegingen een apart verhaal afspelen. Het is een verhaal over staatsgerichte machtsstrijd voor een deel van, in het bijzonder, de macht van het Bitcoin-netwerk. Deze zogenaamde “hashoorlog” zou nog elke staat kunnen treffen.
Ook die staten, zoals Iran en Venezuela, waarop Amerikaanse sancties de afgelopen jaren zijn gericht. Ondertussen is de plaats van China in het Bitcoin-mijnspel al jaren bekend, ondanks een transactieverbod en het digitale yuan-project van de Centrale Bank.