Voor burgers in Hong Kong heeft het potentieel van Blockchain om een gedistribueerde, fraudebestendige infrastructuur voor collectief digitaal geheugen in stand te houden, een onverwachte politieke aandacht gekregen. De openbare omroep van Hong Kong, Radio Television Hong Kong, of RTHK, had haar intentie onthuld om gearchiveerde inhoud ouder dan een jaar te wissen.
Kort hierna haastten de bewoners zich om een schat aan nieuws uit het verleden op te slaan die tot nu toe gratis beschikbaar was voor het publiek. De erkenning dat het archief van RTHK kritische berichtgeving bevat van de afgelopen jaren van anti-autoritaire strijd, was een van de redenen voor hun haast. Een andere de protesten die aanvankelijk werden aangewakkerd door de invoering van de draconische nationale veiligheidswet.
Ook het bewijs van de brute onderdrukking van deze strijd. Op officieel niveau is de strijd om de collectieve staat van dienst van het verleden al lang aan de gang. Het is ingekapseld door de poging van de politie van Hongkong om het verhaal van een van de meest gewelddadige en traumatische episodes in de protesten van 2019 te herschrijven. Dit was namelijk, een willekeurige aanval op burgers in het voorstedelijke metrostation Yuen Long.
Nu de incrementele verwijdering aan de gang is, zal een van de inhoud zijn die in de vergetelheid is geraakt de onpartijdige berichtgeving van RTHK over die gebeurtenis. Nu staat een blockchain-platform, tegen deze achtergrond, klaar dat voor het eerst opkwam op het hoogtepunt van de protestbeweging. De blockchain staat klaar om burgers en activisten de essentiële middelen te bieden om hun recente politieke geschiedenis in zijn integriteit terug te vorderen en te behouden.
Het platform, genaamd LikeCoin, is een op blockchain gebaseerde gedecentraliseerde publicatie-infrastructuur die een gedecentraliseerd register biedt voor allerlei soorten inhoud. Hong Kongers worden door de functies in staat gesteld hun inspanningen te coördineren om nu bedreigde records te archiveren in één gedistribueerde en fraudebestendige collectieve database.
LikeCoin registreert de metadata in plaats van de gegevens zelf op te slaan. Dat zijn dus de informatie over de auteur, titel, publicatiedatum en locatie van de inhoud. Elk item wordt ook bestempeld met een unieke en onveranderlijke digitale vingerafdruk. Dit is een International Standard Content Number, of ISCN, vergelijkbaar met het ISBN-nummer van een boek.
Kin Ko, de oprichter van het platform, vertelde verslaggevers dat het downloaden en opslaan van inhoud op een ad hoc manier burgers kan helpen. Burgers kunnen zo tot op zekere hoogte de officiële censuur van de geschiedenis weerstaan. Dit betekent dat de authenticiteit en integriteit van die gegevens in de toekomst problematischer zullen zijn. Hij legde uit dat als je de persoon bent die er een back-up van heeft gemaakt, je door de harde schijf kunt bladeren.
Maar wat als jij die persoon niet bent, ging Ko verder. Of wat als jouw harde schijf kapot is? Hij vroeg zich ook nog af hoe je kunt bewijzen dat de back-up foto dezelfde foto is die 10 jaar geleden is genomen. En hoe kun je weten dat er geen extra werk aan is gedaan, vroeg Ko zich ook nog af. Het is mogelijk om te weten of er met de inhoud, binnen 10 of hoeveel jaar vanaf nu, is geknoeid door eventuele wijzigingen in de digitale vingerafdruk bij te houden, met de blockchain-infrastructuur van LikeCoin.
Het zou een aanwijzing kunnen zijn, als het gaat om historisch belangrijke gearchiveerde videobeelden, dat het originele bestand op een opzettelijk misleidende manier opnieuw is bewerkt. Om de hoge transactiekosten van een netwerk als Ethereum op een dergelijke schaal te vermijden, gebruikt LikeCoin zijn eigen blockchain. Het is geen kleine job om een back-up te maken van de recente politieke geschiedenis van een land.
In een beperktere context, was Ethereum gedenkwaardig gebruikt om een enkele brief te publiceren en te bewaren door Chinese # MeToo-activisten die strijden tegen overheidscensuur.