CEO van edelmetaal royalty en streamingbedrijf Metalla Royalty & Streaming, Brett Heath, heeft gewaarschuwd dat crypto de hoofdverantwoordelijke zal zijn bij de volgende financiële crisis. Het bedrijf Metalla Royalty & Streaming is opgericht in 1983, is in Canada gevestigd en heeft een huidige nettowaarde van bijna een half miljard dollar. Via royalty’s en stream in goud en zilver biedt Metalla blootstelling aan edele metalen.
Heath vergeleek crypto met de door technologie veroorzaakte crash van de vroege jaren 2000 en de hypotheekcrisis van 2008. Dit in een gesprek met het financiële nieuwscentrum Kitco News op vrijdag. Hij merkte hierbij op dat als je terugkijkt naar de afgelopen decennia en naar alle financiële crises die zich hebben voorgedaan, dan hebben ze allemaal een aantal dingen gemeen.
De massale acceptatie van een nieuw financieel product of een nieuwe technologie die niet goed wordt begrepen, is een daarvan volgens Heath. Hij ging even terug naar de hypotheekcrisis van 2008. Toen werd er massaal gebruik gemaakt van door hypotheek gedekte effecten, door onderpand gedekte schuldverplichtingen, volgens Heath. Vervolgens, toen het publiek dit nieuwe financiële product, eenmaal had omarmd, stortte het in.
Hij voegde eraan toe dat het een enorm probleem was. Een “licentie voor de particuliere sector om geld te drukken”, zo beschreef de CEO cryptocurrencies. Terwijl hij vraagtekens plaatste bij de hoeveelheid liquiditeit die sinds begin 2020 in de markt is gepompt. Dit vergeleek Heath met de M1 van de Verenigde Staten, het totale liquide geld in omloop. Hij merkte bovendien op dat de M1 sinds januari 2020 “vier en een half keer zo groot is geworden”.
De M1 ging, volgens de Federal Reserve, van $ 4,018 miljard in januari 2020 naar ongeveer $ 18,935 miljard in april 2021. Dat is een buitengewone toename en het is zo’n korte tijd, benadrukte Heath. Echter, als je met de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency ernaar kijkt, dan is dat meer dan vertienvoudigd, volgens Heath. Over het systeemrisico van massa-investeringen in een beleggingscategorie lijkt hij zich zorgen te maken.
Deze bevat volgens hem ‘geen intrinsieke waarde’ met als eindresultaat een uitverkoop vergelijkbaar met de technologiecrisis van het begin van de jaren 2000. Hij gaf aan dat als je zoveel kapitaal uit digitale wallets over de hele wereld hebt weggevaagd, je maar beter kunt geloven dat er enkele belangrijke financiële gevolgen zullen zijn.
Voor voorspellingen die aangeven dat Bitcoin goud overtreft als een opslag van waarde, lijkt de voorstander van edelmetalen ongevoelig. Ook plaatste hij vraagtekens bij het idee dat het maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoin het schaarste of waarde geeft. Hierbij wees hij op andere cryptocurrencies van mindere waarde die worden ondersteund door, volgens hem, betere technologie.
Hij vroeg zich af hoe zit het met de andere 10.000 cryptocurrency-gerelateerde tokens en coins die er vandaag de dag bestaan. Vele van deze hebben een betere technologie, een betere privacy en verbruiken veel minder energie, voegde hij toe. Ook vroeg hij zich af wat de waarde dan is of wat eigenlijk die intrinsieke waarde is, als er zoveel ervan is.