Is de Chinese regelgeving feit of FUD?
Wekelijks wordt normaal gelet op alle ontwikkelingen, nieuws en zelfs roddels vanuit China. De meeste onderwerpen gingen deze week op een achterbank staan van het nieuws van een ander hardhandig optreden. Dit was door de industrie gerimpeld en dreigde de markten omver te werpen richting een volwaardige bearmarkt.
Mijnen worden verlaten
Pret en spelletjes allemaal totdat ervan bovenaf een uitspraak kwam. Want, vice-premier van China en lid van het almachtige achtkoppige politbureau, Liu He, leidde een bijeenkomst over het voorkomen en beheersen van financiële risico’s. Een hardhandig optreden tegen Bitcoin-mijn- en handelsactiviteiten, was een van de beslissingen. Zo kreeg eenieder, die hoopte op een meer open regelgevingsomgeving, een dolk door het hart.
Toen de provincie Binnen-Mongolië een meldpunt opzette om mensen die het bevel niet gehoorzamen te veroordelen, waren er onmiddellijke tekenen dat de uitspraak niet lichtvaardig zou worden opgevat. Een van de grootste miningpools ter wereld, BTC.TOP, met een gerapporteerde 2,5% van de wereldwijde hash-snelheid, voldeed onmiddellijk door aan te kondigen dat het haar activiteiten stopte.
Jiang Zhuo, BTC.TOP-oprichter, werd er niet van weerhouden om naar microblogplatform Weibo te gaan om aan te kondigen dat Bitcoin een hulpmiddel was dat China kon gebruiken. Een hulpmiddel om het monopolie van de Amerikaanse dollar in de internationale handel te doorbreken.
Antwoorden worden gezocht door westerse experts
Een belangrijke bron van wantrouwen tussen Oost en West, was de rol van China in de mijngemeenschap. Sommige Bitcoiners beweerden hierbij dat de mogelijke controle van China over de mijngemeenschap een bedreiging zou kunnen vormen voor het vermogen van de chain om volledig gedecentraliseerd te blijven. Sommigen vierden juist het nieuws van het verbod, in de veronderstelling dat de mijnbouwgemeenschap meer gefragmenteerd zou raken.
Echter, het betekent niet dat Chinese bedrijven hun dominante positie in de industrie zullen verliezen omdat China operaties verbiedt. Veel miners zijn gewoon aan het inpakken en verlaten het land, zoals Dovey Wan, Primitive Capital-partner, opmerkte. De gedolven Bitcoin (BTC) zal niet gestopt worden om tot Chinese miners te behoren, als het registreren en baseren van hun activiteiten in regio’s als de VS, Kazachstan of zelfs Afrika.
Alleen de centralisatie van het netwerk zou moeilijker worden om daadwerkelijk te volgen.
Tot dusverre zijn beurzen en handelsplatforms niet erg beïnvloed. Toen uitwisselingen in 2017 voor het eerst het doelwit waren van regelgeving, was de impact veel groter omdat veel van de toonaangevende beurzen in China waren geregistreerd. Platforms zijn tegenwoordig allemaal gevestigd in andere landen, hebben offshore servers en zijn geschikt voor veel meer diverse gebruikersbestanden.
Doordat de impact op de Chinese samenleving veel minder duidelijk is, zullen lokale autoriteiten veel minder belangstelling hebben om zich met deze operaties te bemoeien. De handel in futures aan Chinese gebruikers is tijdelijk door Huobi opgeschort. Het ziet er echter niet naar uit dat de manier waarop het werkt, permanent verandert. Bybit zal tegen 15 juni accounts met Chinese telefoonnummers hebben gesloten, onthulde het Futures-platform.
De negatieve impact zal veel minder zijn dan het risico dat het zou lopen door Chinese gebruikers te blijven bedienen, omdat de meeste van zijn gebruikers niet-Chinees zijn.
Twee dingen tegelijk willen en hebben
Voor China lijkt dit een winnende situatie, omdat het dichter bij zijn CO2-neutrale doelen kan komen door het aantal Bitcoin-mijnen te verminderen. Het versterkt tegelijkertijd ook eCNY als het enige digitale bezit van het land. Winsten uit mijnen en uitwisselingen zullen ten slotte waarschijnlijk nog steeds terugvloeien naar het vasteland. Omdat het onwaarschijnlijk is dat kantoren van uitwisselingen en mijnactiviteiten de hardware het land uit zullen volgen.
Hong Kong niet te vergeten
Door het aankondigen van maatregelen die een minimumdrempel van ongeveer $ 1 miljoen aan investeringen zouden stellen, zet Hong Kong zijn verbod op cryptocurrency-handel in de detailhandel voort. Hong Kongs secretaris voor financiële diensten en de schatkist, Christopher Hui, heeft de vereisten verdedigd. Hij verklaart dat hij gelooft dat ze investeerders beschermen, marktmanipulatie verbieden en waken tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering.
Cryptocurrency zal door deze beslissing in de speciale administratieve regio zeker gemakkelijker te volgen zijn en het voor burgers, op het vasteland van China, moeilijker maken om de regels te omzeilen.