Afhankelijk van de bron begint Bitcoin (BTC) een nieuwe week bearish of als een vaste “koop”. Wat er vervolgens gebeurt? De grootste cryptocurrency zit nog steeds vast in het lagere bereik van $ 30.000, na een week van niet-inspirerende prijsprestaties. Er kan toch reden tot optimisme zijn, nu de inflatie de traditionele markten verontrust en de zomermaanden die traditioneel goed zijn voor bulls.
Echter, in Bitcoin kan van alles gebeuren en verrassingen slingeren beide kanten op. Bij het in kaart brengen van welke richting BTC/USD de volgende keer op zou kunnen gaan, bekijkt Cointelegraph Markets vijf factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
De macro-stemming wordt door de inflatie beangstigd
Door vakanties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en ergens anders in het Westen, is het een rustige dag voor aandelen en grondstoffen. De Aziatische zijn markten sowieso over het algemeen stabiel, onafhankelijk van wat er in het Westen gebeurt. Omdat traders zich voorbereiden op het begin van de traditioneel langzamere zomerperiode. Het beeld wordt beslist minder stabiel, als je echter uitzoomt.
Inflatie is de reden, geven bronnen aan tegen de gebruikelijke media. De lange termijn impact van gemanipuleerd ‘herstel’ wereldwijd doemt op de horizon. Aangewakkerd door de enorme liquiditeitscreatie van de Centrale Bank, is dit lange tijd een punt van zorg te midden van de internationale opleving van het coronavirus. Er zijn al sommige veelbetekenende signalen, zoals stijgende productiekosten, die mogelijk niet volledig worden weerspiegeld.
Een aandelenstrateeg bij JPMorgan Asia, Mixo Das, vertelde aan Bloomberg dat beleidsmakers hebben toegezegd een hoger inflatiepeil en een hogere volatiliteit van de inflatie te accepteren. Das gaf hierbij aan dat als dat gebeurt, wij de inflatie structureel zullen zien stijgen. Hij is van mening dat dit nog niet in de prijzen zit. Van nature is inflatie het tegenovergestelde van een Bitcoin-standaard, door het vaste aanbod van de cryptocurrency.
Bovendien heeft Bitcoin een afnemende uitgiftecurve, die niet kan worden gemanipuleerd. De vraag van instellingen en die met een grote blootstelling aan liquide middelen, moeten op deze manier blijven toenemen in lijn met de inflatie. Dit wordt door Centrale Banken op hogere niveaus in toenemende mate getolereerd. Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, nam deel aan een debat over het energieverbruik van Bitcoin eerder deze maand.
Hierbij suggereerde hij dat elk jaar ongeveer 10% van de wereldwijde rijkdom al wordt uitgeroeid door inflatie.
Het verkopen vanuit zwakke handen gaat door
Doordat het weekend geen tekenen van een bullish prijsherstel opleverde, is het een ietwat somber beeld voor Bitcoin-hodlers op maandag. BTC/USD staat onder de $ 36.000 op het moment van schrijven. Sinds het vorige week lokale highs van $ 41.000 bereikte, is het bovendien langzaam naar beneden gedreven. Kort na een nieuwe test van $ 30.000 support, waarbij Bitcoin op $ 31.000 stuiterde, verschenen die hoogtepunten.
Hiermee werd de vertrouwde handelscorridor hersteld waarin het sinds het capitulatie-evenement eerder in mei is terechtgekomen. Deze opzet is een gouden accumulatiemogelijkheid of een nachtmerrie, afhankelijk van aan wie je het vraagt. De splitsing lijkt bovendien overeen te komen met marktervaring. Op de huidige niveaus voegen oude rotten toe aan hun BTC-stapel, terwijl recente kopers aan hen blijven verkopen, volgens nieuwe gegevens van de on-chain monitoring-bron Glassnode.
Het is niets nieuws, deze klassieke richting van ‘zwakke handen naar sterke’. Echter, het tempo neemt toe. Een korte cascade van verkopen, die gepaard ging met de eerste dip naar $ 30.000, keert zich om doordat ook miners weer aan het kopen zijn. Lark Davis, het populaire Twitter-account, gaf aan dat de charts er krankzinnig uitzien en benadrukte het gevoel van opwinding onder oude marktdeelnemers.
Volgens hem accumuleren miners en lange termijn houders, terwijl alleen korte termijn houders verkopen. Niets nieuws onder de zon, aldus Davis. Een belangrijke maatstaf voor het voorspellen van overbought- en oversold-gebied, de wekelijkse relatieve sterkte-index (RSI) van Bitcoin, cirkelt ook rond dieptepunten. Die zijn alleen verslagen door de crash van maart 2020 en de capitulatie van $ 3.100 in december 2018.
Hoofdpijn voor bulls door belangrijke prijsgemiddelden
Er zijn grenzen voor handelaren, die Bitcoin nog moet behouden om zijn bull market kroon te behouden. In termen van bull of bear. Handelssuite DecenTrader benadrukte het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde (DMA) en 20-weken voortschrijdend gemiddelde (WMA), in de laatste marktupdate, als significante niveaus om in de gaten te houden. Op iets meer dan $ 40.000 zit de 200 DMA momenteel.
Dit is de plek waarop BTC/USD vorige week werd afgewezen, terwijl de 20 WMA hoger is op bijna $ 49.000. DecenTrader vatte samen dat als Bitcoin voldoende vraag mocht vinden in de lagere regionen van $ 30.000, dan wordt verwacht dat de 20 WMA als weerstand fungeert. Waarschijnlijk zou een daling lager de lage $ 20s of de 78,6% retracement een waarschijnlijk doelwit maken. De prijsactie is daarom in de komende week bijzonder belangrijk, volgens DecenTrader.
Het is voor velen geen leuk idee dat Bitcoin zou kunnen dalen naar het hoogste punt in 2017 van $ 20.000. Zoals voor de maker van de op aandelen gebaseerde (S2F) prijsmodellen, PlanB. Hij acht het idee van een nieuwe capitulatie tot $ 20.000 niet waarschijnlijk. Hij erkent toch dat zijn modellen nog steeds worden “getest” door prijsschommelingen.
Hij zei vorige week tijdens Twitter redevoeringen dat hij het er natuurlijk niet mee eens is. Verder gaf hij aan dat S2F en on-chain op veel hogere prijzen wijzen, $ 100 – 288K en de tijd zal het leren. De ‘gerealiseerde prijs’ van Bitcoin is nu $ 23.000, voegde hij eraan toe. Het is een berekening van BTC/USD op basis van de prijs waartegen elke coin voor het laatst is verplaatst.
De gerealiseerde prijs schoot tijdens de bull runs van 2013 en 2017, relatief gezien, omhoog. En deze bull runs moeten dit jaar nog worden gekopieerd. PlanB merkte op dat met $ 23.000 er naar zijn mening nog een lange weg te gaan is, naast een grafiek met de gerealiseerde prijs vergeleken met de 200 WMA.
Zorgen nemen af met financieringspercentages
Een voorbeeld van verborgen bullishness ligt in de wisselkoersen van de financiering, die kan dienen om prijsactie op korte termijn te karakteriseren. Voor een of ander contrapunt. Wisselkoersen van de financiering nu gezond negatief, beweren dat deze in de huidige omstandigheden in hoge mate een geval is van shorts die longs betalen. DecenTrader voegde toe dat de hefboomdeelnemers grotendeels werden weggevaagd in de uitverkoop en traden niet opnieuw toe.
Hierdoor is de openstaande interesse er niet in geslaagd zich te herstellen. Volgens DecenTrader is ook financiering laag/negatief gebleven, wat een verdere echo is van de markt. De capitulatie van leveraged-weddenschappen heeft tijdens de uitverkoop van $ 30.000 de marktsamenstelling in feite opnieuw ingesteld, zoals Cointelegraph meldde. Omdat handelaren het nemen van risico’s vermijden.
Een meer organische prijsgroei zou hierdoor mogelijk gemaakt moeten worden. En door de echte vraag van degenen die eerder geneigd zijn om BTC te kopen voor de lange termijn, dan als een speculatieve gok op korte termijn, zou dit aangemoedigd moeten worden.
Is het de ergste maand mei ooit?
Voor Bitcoiners ziet het er zeker zo uit, in termen van maandelijks rendement. De stemming is op de laatste dag van mei 2021 waarschijnlijk allesbehalve positief. Omdat de maandelijkse verliezen voor hodlers in totaal bijna 40% bedragen. Mei is meestal een lucratieve maand voor BTC/USD, als je een vergelijking maakt, want in 2017 en 2019 won het paar bijvoorbeeld meer dan 50% in mei.
Met verliezen van 19%, was 2018 een uitbijter, maar zelfs deze verbleken in vergelijking met dit jaar. Zowel in termen van prestaties in het eerste als in het tweede kwartaal ligt mei 2021 momenteel op schema om de slechtste maand sinds 2013 te worden. Kommer en kwel zijn desondanks verre van overal. Geleid door een aanhoudende rebound voor XRP, een stijging van 13% op de dag zelf, vertonen Altcoin-markten naast Bitcoin tekenen van leven.
De volumes voor met name de grootste altcoin, Ether (ETH), zijn veelbelovend zoals handelaren opmerken. En deze contrasteren met het gedrag van de bearmarkt, die de neiging heeft om weinig handelsactiviteit te zien. Handelaar Crypto Ed concludeerde dat we ons niet al te veel zorgen moeten maken over een zwakkere BTC. Omdat deze de sterkere alt/usd-paren zou kunnen volgen of zijn chop/zijwaarts zou kunnen voortzetten, terwijl de alts omhooggaan, volgens Crypto Ed.