Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Om volledige decentralisatie te bereiken gaat Iota 2.0 ‘Nectar’ DevNet live

Nu de Iota Foundation het Nectar DevNet lanceert, heeft de routekaart naar Iota 2.0 een nieuwe mijlpaal bereikt. De Iota-ontwikkelaar kondigde het nieuws aan van de Nectar DevNet-lancering, in een op woensdag gepubliceerde blogpost. De Nectar DevNet vormt een essentieel onderdeel van het voorbereidende werk voor de release van Iota 2.0, gepland voor eind 2021.

Kort na de Chrysalis-upgrade is het Nectar DevNet gevolgd en is een uitbreiding van het Pollen Testnet dat in juni 2020 werd uitgebracht. De basis voor de overgang naar een kosteloos, toestemming loos en volledig gedecentraliseerd Tangle-netwerk, wordt gevormd door het Iota 2.0 DevNet. Een van de belangrijkste elementen van Nectar DevNet is de afwezigheid van een gecentraliseerde coördinator, volgens de aankondiging.

Het oude Coordinator-systeem zal inderdaad in Iota 2.0 worden vervangen door een gedecentraliseerd Coordicide. Hackers vielen Trinity, wallet van Iota, in februari 2020 aan en stalen ongeveer $ 2 miljoen. Bovendien veroorzaakten zij een netwerkonderbreking die bijna een maand duurde om verdere schade door de aanval te voorkomen. Iota is verdergegaan met de geplande overgang naar volledige decentralisatie en de opkomst van een gestimuleerde Coordicide, sinds de hack van de Trinity-wallet.

Nectar zal vertrouwen op netwerkconsensusvalidatie met eerlijke nodes die “mana” als beloningen verdienen, heeft de Iota Foundation onthuld volgens de release. William Sanders, onderzoeksdirecteur bij de Iota Foundation, vertelde in een reactie op hoe mana adoptie zal stimuleren, in gesprek met Cointelegraph. Sanders zei dat de prikkel om deel te nemen voortkomt uit de vraag om gebruik te maken van het netwerk.

Volgens hem hebben gebruikers die hun DApps willen gebruiken, hun tokens willen uitgeven of gegevens op de Tangle willen beveiligen, een natuurlijke prikkel om mana te verwerven om de Tangle te gebruiken. Sanders gaf ook aan dat mana geen token is, omdat het niet kan worden verhandeld. Bovendien zal de waarde ervan altijd afhangen van de vraag naar toegang tot het netwerk.

De mogelijkheid tot tokenisatie is een ander belangrijk kenmerk van de Nectar Iota 2.0 DevNet, los van kosteloze transacties en volledige decentralisatie. De eerste kansen voor het creëren van digitale activa zoals ‘nutsmunten’ en non-fungible tokens op het Iota-netwerk wordt door het onderzoek prototype geboden. Ook wordt Nectar geleverd met een modulaire architectuur waarmee ontwikkelaars specifieke bugfixes en updates op geïsoleerde modules kunnen implementeren.

Dominik Schiener, medeoprichter van de Iota Foundation, noemde het Iota 2.0-onderzoeksprototype een ‘game-changer’. De Iota-ontwikkelaars willen graag nuttige feedback ontvangen over de mogelijkheden van Nectar ter voorbereiding op de belangrijkste Coordicide-update, volgens Schiener. Iota bracht de Alpha-versie van zijn smart contract-protocol uit in maart om betrouwbare cross-chain transfers mogelijk te maken.

Interoperabiliteit tussen verschillende chains wordt inderdaad een belangrijk aandachtspunt in het blockchain-ecosysteem. Schiener vertelde aan Cointelegraph dat ze erg enthousiast zijn over deze cross-chain toekomst gecombineerd met hun slimme contract protocol. Verder zijn ze ervan overtuigd dat de native beveiliging en onfeilbare overdrachten van tokenized activa op Iota, krachtige bouwstenen zal bieden voor DApp-ontwikkelaars. Dit gaf hij aan in een reactie op Iota’s plannen in dit opkomende cross-chain-landschap.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.