Om functionaliteiten zoals slimme contracten te integreren, hebben de ontwikkelaars van Ripple feedback en suggesties gekregen om de XRP Ledger of XRPL uit te breiden. Slimme contracten zijn een belangrijk kenmerk geworden van de bloeiende gedecentraliseerde financiële ruimte. Echter, de makers van Ripple beweren dat een andere oplossing beter is voor de op betalingen gerichte XRPL.
In de vorm van wat zij “federated sidechains” noemen, is deze oplossing gegoten. Dat betekent parallelle grootboeken die de experimenten en gespecialiseerde interesses van ontwikkelaars kunnen ondersteunen, of het nu voor DeFi of andere use-cases is. De belangrijkste XRPL blijft gestroomlijnd en efficiënt door sidechains te gebruiken. De functionaliteit van het bredere XRP-ecosysteem wordt tegelijkertijd uitgebreid door interoperabiliteit te bieden voor native slimme contracten en andere functies.
De makers van Ripple stellen een stuk “federator” -software voor, aan de ene kant verbonden met het XRPL-netwerk en aan de andere kant met een of meer sidechains, om deze interoperabiliteit te vergemakkelijken. Elk van deze functioneert als hun eigen blockchain, maar ze gebruiken XRP als hun belangrijkste troef. Het federatiesysteem ondersteunt bovendien de overdracht van XRP en geeft het tokens uit tussen hen en het grootboek.
Om in aanmerking te komen voor het uitvoeren van de federator-software, moeten validators ten minste één sidechain gebruiken. Volgens Ripple hoeft het slechts twee triviale wijzigingen aan te brengen in de werking van het XRPL-netwerk, om deze nieuwe software te integreren. De XRPL-serversoftware kan in een sidechain werken dankzij nieuwe functies erop. Deze functies worden echter niet ingeschakeld op het mainnet zelf.
David Schwartz, Ripple chief technology officer, beschrijft het federatieve systeem verder. Schwartz geeft aan dat elke sidechain een ‘vertrouwen’-account zou hebben op het XRPL Mainnet. Namens gebruikers van de sidechain kan dit account activa op de XRPL houden. Het account zou een multisign- of drempelsleutel gebruiken, waarbij de ondertekenaars de validators van de sidechain zijn, zei hij verder.
Voor het ondertekenen van transacties op XRPL registreert elke beheerder van de sidechain-validator een ondertekening sleutel. De validators van de sidechain kunnen dus gezamenlijk transacties creëren om het Mainnet-account van de sidechain te beheren, volgens Schwartz.
Elke sidechain kan ervoor kiezen om XRP als native asset te gebruiken of om zijn eigen, nieuwe native asset te hebben. Het account van de sidechain zal in het eerste geval op het mainnet zijn totale XRP-bezit in trust bevatten voor gebruik op de sidechain. Het mainnet-account kan in het laatste geval van de sidechain worden gebruikt om het nieuwe, native asset op het XRPL Mainnet uit te geven.
De voordelen van het gefedereerde systeem zijn, de benadering met een laag risico, capaciteit voor horizontale schaling, eenvoudige ondersteuning voor nieuwe blockchain-experimenten en een langetermijnvisie die ruimte biedt aan een evoluerende toolset, volgens Schwartz. En voortdurende feedback over nieuwe sidechain-ontwikkelingen.
Sidechains zijn, zoals eerder gemeld, een populaire benadering geworden voor blockchain-ontwikkelaars. Zij zijn hiermee in staat om nieuwe oplossingen uit te proberen voor het oplossen van schaalproblemen en om nieuwe functionaliteiten te integreren in gevestigde blockchain-ecosystemen zoals Ethereum.