Een Nederlandse functionaris heeft de cryptocurrency opgeblazen en opgeroepen tot een dringend algemeen verbod. Terwijl El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel gebruikt. Directeur van het Nederlandse Bureau voor Economische Analyse onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Pieter Hasekamp, publiceerde een essay met de titel “Nederland moet bitcoin verbieden”.
Een brede lijst van redenen waarom de Nederlandse overheid een onmiddellijk totaal verbod op het minen, verhandelen en vasthouden van Bitcoin (BTC) moet afdwingen, is door Hasekamp opgesomt. Deze lijst staat in lijn met de titel van het essay. Dit kan ertoe leiden dat de prijs keldert, omdat Bitcoin volgens de functionaris geen intrinsieke waarde heeft en alleen waardevol is omdat anderen het misschien accepteren.
Met het argument dat cryptovaluta geen van de drie functies van geld als rekeneenheid, betaalmiddel en waardeopslag kan vervullen, citeerde de executive een veelvoorkomend anti-crypto-verhaal. Ook andere veelvoorkomende anti-Bitcoin-argumenten, zoals bezorgdheid over de veiligheid, risico’s van fraude en oplichting haalde hij aan. Verder voerde hij aan dat de crypto een nuttig hulpmiddel is voor criminele actoren.
Nederland loopt achter op landen die de afgelopen jaren zijn overgegaan om de cryptohype te beteugelen, gaf Hasekamp aan. De functionaris schrijft dat Nederlandse toezichthouders geprobeerd hebben het toezicht op handelsplatformen aan te scherpen. Echter, zonder veel succes. In 2018 wees het Centraal Planbureau op de risico’s van cryptohandel, maar concludeerde dat strengere regulering nog niet nodig was, schreef Hasekamp verder.
Hasekamp besteedde speciale aandacht aan de wet van Gresham in zijn essay. Deze wet is een monetair principe dat stelt dat overgewaardeerde valuta, of ‘slecht geld’, de neiging heeft om een wettelijk ondergewaardeerde valuta, of ‘goed geld’, uit de circulatie te drijven. Hasekamp betoogde dat de wet van Gresham op de tegenovergestelde manier zou kunnen werken met Bitcoin, terwijl hij de coin “slecht geld” noemt.
Onduidelijke oorsprong, onzekere waardering, duistere handelspraktijken. Cryptocurrencies tonen alle kenmerken van ‘slecht geld’, volgens Hasekamp. Is de wet van Gresham terug, vroeg hij zich af waarop hij met nee antwoorde. Integendeel, zei hij, cryptocurrencies worden niet gebruikt bij gebruikelijk betalingstransacties. Slecht geld verdwijnt uit de circulatie omdat niemand het meer wil accepteren, besloot Hasekamp.