De 2% “egalisatieheffing” van de Indiase regering zou kunnen worden uitgebreid naar crypto-activa die zijn gekocht van offshore-beurzen, volgens lokale bronnen. Een heffing van 2% kan worden toegevoegd aan de vereffeningsprijs van crypto die is gekocht van in het buitenland gevestigde crypto-uitwisselingen die actief zijn op de Indiase markt. Analisten leiden af dat de bestaande wet dit zou kunnen vereisen, volgens een rapport van 22 juni van de Economic Times.
In 2016 is de vereveningsheffing voor het eerst ingevoerd door de overheid. Een tarief van 6% wordt hierbij opgelegd op betalingen voor leveringen en diensten van e-commerce aan niet-ingezeten bedrijven zonder vaste inrichting in India. Echter, midden 2020 is de vereveningsheffing geactualiseerd. Op diensten die worden geleverd door offshore e-commerce-operators die zakendoen in India, nu de “Google Tax” genoemd, legde de bijgewerkte wetgeving een belasting van 2% op.
Belastingdeskundigen concluderen hierbij dat het tarief ook van toepassing kan zijn op in het buitenland gevestigde crypto-uitwisselingen die diensten verlenen aan Indiase klanten. Girish Vanvari, oprichter van belastingadviesbureau Transaction Square, was in gesprek met Economic Times. Vanvari gaf aan dat de manier waarop de nieuwe egalisatieheffing is geformuleerd en gedefinieerd, het erop lijkt dat deze ook van toepassing zal zijn op cryptocurrency die is gekocht van een beurs die niet in India is gevestigd.
Hij voegde toe dat de heffing op de verkoopprijs is en dat bedrijven kunnen worden verplicht om dit toe te voegen aan de kosten van de crypto-activa. Fiscaal partner bij belastingadviesbureau AKM Global, Amit Maheshwari, betoogde dat het voor de Indiase regering moeilijk zou zijn om een heffing van 2% op te leggen zonder eerst een breder regelgevend apparaat op te zetten voor crypto-activa.
En Maheshwari stelt dat bij gebrek aan richtlijnen voor de behandeling van crypto-activa, er onduidelijkheid is over hoe deze zouden worden behandeld onder de belastingwetten en FEMA (Foreign Exchange Management Act). Al lang vormt de regelgevende status van crypto-activa een controversiële kwestie.
Op 16 juni rapporteerde Cointelegraph dat de Indiase regering beoordeelt of er een wetsvoorstel moet komen dat crypto volledig verbiedt. Sommige functionarissen beweren hierbij dat digitale activa als een alternatieve activaklasse moeten worden geclassificeerd. De Reserve Bank of India (RBI) lijkt haar anti-crypto-standpunt te hebben gehandhaafd.
Hierbij stelt Shaktikanta Das, de RBI-gouverneur, dat de Centrale Bank “grote zorgen” heeft met betrekking tot cryptocurrency die zij aan de regering heeft overgebracht. Het Indiase Hooggerechtshof herriep in maart 2020 het tweejarige verbod van de RBI op lokale financiële ondernemingen die bankdiensten verlenen aan bedrijven die met crypto-activa werken.