Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voor het in beslag nemen van crypto, bereiden Russische wetgevers wetswijziging voor

Volgens een hoge functionaris werken Russische wetgevers aan nieuwe wetgeving die de regering in staat stelt cryptocurrencies in beslag te nemen. Het lokale persbureau TASS meldde dat de regering, zo beweerde de Russische procureur-generaal Igor Krasnov, nu een reeks wijzigingen aan het ontwikkelen is van het wetboek van strafrecht van het land. Deze wijzigingen moeten autoriteiten in staat stellen crypto die is verkregen uit illegale activiteiten in beslag te nemen.

Krasnov benadrukte dat cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) in toenemende mate worden gebruikt voor corruptie en omkoping, tijdens een conferentie van openbare aanklagers van Europese landen op woensdag. Cryptocurrency is ook een hulpmiddel voor het witwassen van verduisterde budgetfondsen, volgens de functionaris. Krasnov zei verder dat het criminele gebruik van cryptocurrencies een serieuze uitdaging vormt in hun land.

De door Rusland aangenomen cryptowet “On Digital Financial Assets” (DFA) heeft een cruciale rol gespeeld bij het aanpakken van dit probleem. Echter, nieuwe wetswijzigingen van het strafrecht zouden extra bescherming bieden, beweerde hij ook. Krasnov verklaarde dat dit de toepassing van beperkende maatregelen en confiscatie van virtuele activa mogelijk zou maken.

Geen enkele hoeveelheid wetgeving zou het voor de overheid mogelijk maken om crypto-activa daadwerkelijk in beslag te nemen, volgens sommige lokale industrie-experts. Een voormalig senior advocaat bij Deloitte CIS en directeur van Alfacash, Nikita Soshnikov, vertelde aan Cointelegraph dat het duidelijk is dat digitale activa die in wallets worden bewaard, onmogelijk in beslag genomen kunnen worden zoals elk ander type activa.

Hij merkte op dat er echter al een historische zaak is waarin FSB-officieren schuldig werden bevonden voor het aannemen van steekpenningen. En dat de rechtbank 0,1 en 4,70235 BTC formeel in beslag nam als staatsinkomsten, volgens Soshnikov. Jaren voordat de DFA-wet werd aangenomen, begon Rusland in 2019 met het ontwikkelen van voorstellen voor het in beslag nemen van crypto, gaf Soshnikov aan.

Hij voegde eraan toe dat het parket van de procureur-generaal de belangrijkste belanghebbende van dit project blijft. En in een dergelijke context is de huidige verklaring slechts een bevestiging van overeengekomen plannen, zei Soshnikov verder. Begin 2020 werd Krasnov, voorheen plaatsvervangend voorzitter van de Russische onderzoekscommissie, de procureur-generaal van het land.

Krasnov is, sinds de benoeming, een uitgesproken tegenstander van crypto. Zo beweerde hij vorig jaar dat cybercriminaliteit in Rusland vaak wordt gefaciliteerd door crypto en dat het sinds 2015 een 25-voudige toename heeft gezien. Krasnov zei afgelopen oktober dat Russische ambtenaren crypto-activa op voet van gelijkheid met andere activa zouden moeten aangeven.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden had Krasnov gesanctioneerd voor het vervolgen van de Russische oppositie- en anticorruptieleider, Alexei Navalny. Maanden hierna zijn de hernieuwde inspanningen van Krasnov gekomen om crypto-enabled corruptie in Rusland te bestrijden. Krasnov is zelf betrokken geweest bij enige controverse in verband met corruptie, volgens lokale onderzoeken.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.