Stieren blijven nog steeds baas over de situatie terwijl Bitcoin (BTC) deze week zijn tweede aanval op cruciale weerstand nadert. Bitcoin is al terug en heeft het al zijn verliezen goedgemaakt. Het was namelijk een gemengd weekend met zowel een run op $ 48.000 als een grote afwijzing op dat niveau.
Met omstandigheden die over het algemeen gunstig zijn voor aanhoudende kracht, kan het slechts een kwestie van tijd zijn voordat de volgende impulsbeweging de BTC/USD-spotmarkt hervormt.
CoinTelegraph suggereert vijf factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het beoordelen waar Bitcoin de komende dagen naartoe kan gaan.
Terugkeer van BTC om $ 48.000 uit te dagen
Voor Bitcoin was het dit weekend een vodden-tot-rijkdom verhaal. Nadat BTC/USD boven $ 47.000 was gesprongen, begon zaterdag begon op een hoogtepunt. De zone boven $ 47.000 grenst direct aan een grote weerstandsmuur, die tot nu toe op zijn plaats blijft. Een mislukte aanval op die zone eindigde daarna in een scherpe ommekeer. Bitcoin daalde hierbij tot lokale dieptepunten van $ 45.500 voordat het herstelde.
Uiteindelijk werd Bitcoin teruggebracht naar waar het de actie van het weekend was begonnen. Het herstel vond plaats tot en met zondag. Bovendien geeft de situatie van maandag aan handelaren een sterk gevoel van déja-vù. Voordat de laatste aanloop werd bevestigd, waarschuwde CoinTelegraph-bijdrager Michaël van de Poppe dat Bitcoin $ 46.5K terug moet krijgen.
Hij gaf aan dat als dat gebeurt, hij ervan uitgaat dat de hoogtepunten opnieuw worden getest. Zo niet, dan volgt $44K, volgens Van de Poppe. Verkopers zijn toch standvastig op $ 48.000, met het vooruitzicht van een rematch nu op het spel. Met ondersteuning van $ 45.000 die nu ook aanzienlijk is, laat een blik op de koop- en verkoopniveaus op de grote beurs Binance de omvang van de weerstand zien.
Rekt Capital, collega-handelaar en analist overwoog ondertussen een oplopende driehoek structuur voor BTC/USD. Hierbij bood zondag een test van de bovengrens, maar geen uitbraak. Hij tweette maandag dat BTC een nieuwe Lower High heeft gevormd op deze meest recente succesvolle hertestpoging. Rekt Capital vroeg zich af of $BTC nu is overgegaan naar deze huidige marktstructuur.
Stijging voor hash-snelheid en moeilijkheidsgraad
De fundamenten van het Bitcoin-netwerk stijgen nog steeds naar recordhoogten, volgens bekend goed nieuws uit een bekende bron. De moeilijkheidsgraad zag een stijging van 7,3%, na de laatste geautomatiseerde aanpassing op vrijdag. Hiermee werd de beste prestatie bereikt sinds de prijsuitverkoop van Bitcoin in mei. De cryptominingkracht keert terug naar Bitcoin nadat het uit China is gedwongen, zoals Cointelegraph blijft melden.
Terwijl bestaande operaties hun mogelijkheden vergroten. Het resultaat is een grotere hash-snelheid van Bitcoin-mining. Dit leidt op zijn beurt tot meer concurrentie voor de Bitcoin-bloksubsidie. Dit is een proces dat leidt tot stijging in moeilijkheidsgraad om het netwerk in evenwicht te houden. Verder verhoogt dit ook de netwerkbeveiliging en onderstreept de langdurige toewijding van cryptominers aan Bitcoin. Het zijn investeringen in ruil voor winst.
Maandag stond de hash-snelheid op 113 exahashes per seconde (EH/s). Het staat nu stevig boven de 100 EH/s en met 30 EH/s boven de dieptepunten van na mei. Volgens monitoringbron MiningPoolStats is 168 EH/s het hoogste punt ooit voor de hash-snelheid, die vóór de China-episode in situ was.
Met een gejammer viert dollar 50 jaar
Vanuit de bredere macro-omgeving lijkt gunstige tegenwind deze week toe te voegen aan de kracht van Bitcoin. Maandag heeft tot dusver slechts een bescheiden ommekeer opgeleverd, na een moeilijk einde van de week voor de Amerikaanse dollar. Het was dit weekend 50 jaar geleden dat de VS de inwisselbaarheid tussen goud en de dollar beëindigden.
Nog steeds blijft de zwakte van de dollar een nuttige indicator van het potentieel van de cryptomarkt. Toch is het geen garantie voor gemakkelijk rendement voor BTC. De valuta-index van de Amerikaanse dollar (DXY) stond op het moment van schrijven op 92,6, een daling van meer dan 93 vorige week.
Justin d’Anethan, hoofd van de beursverkopen bij het aan de Nasdaq genoteerde cryptobedrijf EQONEX, herhaalde in een marktoverzicht dat een dalende dollar ook een zegen kan zijn voor hedge-activa zoals goud. Maandag schreef hij dat je de dollar ook kon zien dalen in een poging een comeback te maken, risicovolle activa en ook goud ondersteund.
D’Anethan schreef ook dat in de crypto-ruimte je de bullishness ook voelt. En dat investeerders nu een stuk rijker zijn dan vorige week of de week daarvoor. Ook hoopte hij op een extra macrokatalysator van de Amerikaanse regering in de vorm van de omstreden infrastructuurwet waarvan de crypto-belastingtaal in de nabije toekomst zou worden gewijzigd. Hij voegde eraan toe dat als er een mildere formulering kan worden aangenomen, dit zeer ondersteunend zal zijn.
Sinds april bereikt hebzucht hoogste punt
Het marktsentiment dat al flirt met ‘extremen’ is een klein tegenwicht tegen het verlangen naar een aanhoudend bullish momentum op Bitcoin. Extremen komen in de vorm van de Crypto Fear & Greed Index, die dit weekend zijn hoogste score in vier maanden flitste. De Index bereikte zondag 76/100, wat overeenkomt met ‘extreme hebzucht’.
Deze index maakt gebruik van een aantal factoren om te bepalen of crypto in het algemeen oververkocht is of, omgekeerd, onderhevig aan een uitverkoop tegen bepaalde prijzen. Vorige maand was daarentegen nog 10/100 gemeten. Dat is het tegenovergestelde van vandaag, of ‘extreme angst’. Om het sentiment opnieuw op te krikken, zou een mogelijke verdere aanval op $ 50.000 voor Bitcoin dus kunnen bijdragen.
Zo wordt het risico op een verwachtbare correctie vergroot terwijl de markt richting de hoogste punten aller tijden van april gaat.
Terwijl Bitcoin spiraalvormig gedrag vertoont, schitteren altcoins
Deze week is het verlies van de ene munt, de winst van een andere munt. En het lijkt erop dat altcoins de belangrijkste begunstigden zijn van het huidige sentiment. Grote altcoins presteren toch beter dan BTC en zijn geboekte winsten. Nu Bitcoin met ongeveer 8% is gestegen vergeleken met een week geleden. Velen hebben een wekelijks rendement van meer dan 20% behaald, waarbij Solana (SOL) maandag met 60% aan kop ging.
Deze vergelijking volgens de top 50 cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. De hoop is groot dat een of andere vorm van “alt-seizoen” deze zomer nog steeds kan terugkeren, mogelijk aangewakkerd door een heropleving van decentrale financiën, zoals gemeld door Cointelegraph. Ondanks de sterke prestaties daalt ook de marktkapitalisatie van Bitcoin met 43,7%.
Dit opent het potentieel voor altcoins om het voortouw te nemen in het vierde kwartaal.