Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Black-out van Facebook leidt tot ideeën voor Web 3.0

Maandag hadden Instagram, WhatsApp, Messenger en virtual reality-headset Oculus, allemaal van het conglomeraat van sociale applicaties van Facebook, te maken met een grote stroomstoring. Hierdoor waren de platforms in totaal zes uur offline, waardoor miljarden gebruikers en bedrijven over de hele wereld beïnvloed werden. Er kwam een golf van klachten naar voren van gebruikers over de hele wereld die beweerden dat ze geen toegang hadden tot hun favoriete sociale netwerkplatforms.

Toen werd het incident voor het eerst gemeld op maandag om ongeveer 15:16 uur UTC. Facebook was gestopt met het aankondigen van de routes naar hun DNS-prefixen, concludeerde een Cloudflare-analyse na de crisis. Dit betekende dat de DNS-servers van de platforms niet beschikbaar waren. Het onvermogen om toegang te krijgen tot het domeinwebadres van Facebook werd grafisch getoond iets voor 16.00 uur, tot enkele minuten na 21.00 uur UTC.

Na het recente klokkenluidersverhaal circuleerde een klein aantal individuele claims van een vermoedelijke hack of manipulatie. Toch werd het bewijs om deze theorieën te concluderen niet officieel gemeld. Facebook beschrijft zijn vermoedens over de oorzaak van de storing in een officiële blogpost die dinsdag werd vrijgegeven. Configuratiewijzigingen op de backbone-routers die het netwerkverkeer tussen de datacenters van Facebook coördineren, veroorzaakten problemen die deze communicatie onderbraken.

Dit werd ontdekt door de technische teams van Facebook, volgens de sociale mediagigant zelf. Facebook noemde ook een probleem met een wijziging van de serverconfiguratie, in de nasleep van de storing in maart 2019, die 24 uur duurde. De sociale mediagigant zei verder in de verklaring van gisteren dat ze nu duidelijk willen maken en geloven dat de oorzaak van deze storing een foutieve configuratiewijziging was. Volgens Facebook hebben ze ook geen bewijs dat gebruikersgegevens gecompromitteerd zijn door deze downtime.

De decentralisatiedroom van Dorsey

De roep van de cryptogemeenschappen om open, gedecentraliseerde sociale netwerken rond collega sociale mediagigant Twitter werd luider, terwijl de reus van Facebook over het openbare plein strompelde. Zoekopdrachten van zoekmachines voor sociale-mediatoepassingen buiten het domein van Facebook, zoals Twitter en TikTok, stegen met bijna 200% tijdens de zes uur durende storing, blijkt uit analytische gegevens.

Jack Dorsey, Twitter-CEO, streeft gepassioneerd een initiatief na, zoals vermeld in een tweet uit 2019 en opnieuw eerder dit jaar, namelijk een gedecentraliseerde standaard voor sociale media. Stani Kulechov, CEO van gedecentraliseerd financieel (DeFi) leenprotocol Aave, uitte kennelijk als reactie op de inspanningen van Dorsey, ambitieuze plannen om later dit jaar een Twitter-rivaal uit te brengen die op Ethereum is gebouwd.

Ironisch genoeg liet Kulechov via een tweet weten dat Aave, Twitter op Ethereum zou moeten bouwen, omdat Jack, Aave op Bitcoin gaat bouwen.

De sociale reuzen en hun zwakte

De toestroom van morele zorgen rond privacy schendingen, gegevensverzameling, censuur en nepnieuws, heeft in de afgelopen jaren aangezet tot de transformatie voor een renovatie van de sociale-mediaplatforms die de democratie zijn gaan domineren. In het voordeel van meer vrije alternatieven, zijn de mate en ernst van dergelijke problemen begonnen om bewuste gebruikers zelfs af te schrikken van gecentraliseerde giganten Facebook, YouTube en Twitter.

De snelle opkomst van cryptocurrency en blockchain-technologie heeft de opkomst van deze initiatieven van de volgende generatie mogelijk gemaakt. Vooral de oorpronkelijke kenmerken van decentralisatie, transparantie en community-beloning. De toekomstige platforms, die Web 3.0 vertegenwoordigen, beloven een eerlijker, meer inclusief model van digitale interactie te stimuleren. Hierbij worden de waarden van de sociale ruimte opnieuw afgestemd om vrije meningsuiting, gebruikerswelzijn en zelfbestuur aan te moedigen.

Een open platform voor gedecentraliseerde sociale netwerken en marktplaatsen gebouwd op de Polkadot- en IPFS-stack, is Subsocial. Het doel ervan is om gebruikers volledige gegevenssoevereiniteit te bieden. Dit betekent bevrijding van hun gevoelige gegevens, inhoud en inkomstenstromen om de ontwikkeling van eerlijke, open en onafhankelijke gemeenschappen te vergemakkelijken.

Gebruikers kunnen een doe-het-zelf-aanpak gebruiken om hun eigen gedecentraliseerde versies te maken van bijvoorbeeld Medium, Twitter, Reddit, Instagram, Patreon en meer, de meest populaire sociale applicaties die we nu gebruiken. Ze kunnen dit doen door gebruik te maken van kernfuncties zoals ruimten en berichten. Gebruikers van Subsocial zullen zich bewust zijn van de goed gedocumenteerde tekortkomingen van hun voorgangers.

Van Subsocial krijgen ze volledige creatieve licenties gedurende hun hele ervaring, profiteren ze van gepersonaliseerde nieuws en meldingen, transparante reputatie, zoeken in volledige tekst, rijke inhoudsindelingen, zonder dat SEO gecompromitteerd wordt. Het netwerk is meer dan alleen een blogplatform met cryptobetalingen, zoals de light paper van het project aangeeft. Het komt neer op sociale financiën waar sociale media, DeFi ontmoeten.

Colin Pape is een actieve deelnemer van het gedecentraliseerde ecosysteem die ernaar streeft alternatieve, door Web 3.0 aangedreven modellen te bouwen voor de huidige technische ervaring. Pape is de oprichter van de decentrale zoekmachine Presearch en sprak over het belang van eigendom in de sociale sfeer. Hij gaf hierbij aan dat Web 3.0 verder moet werken dan alleen de problemen, centralisatie, aanpakken die deze storing veroorzaken.

In plaats van centralisatie zal Web 3.0 moeten kiezen voor de gedecentraliseerde aanpak die de macht terugzet in de handen van de gebruikers. En het zal gebruikers moeten stimuleren om een digitale wereld te helpen behouden die veiliger, beter beveiligd en vooral online is wanneer het nodig is. Collega actieve deelnemer van het gedecentraliseerde ecosysteem is CEO van de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) Anatha, Ed DeLeon. Hij sprak over de mogelijke invloed van DAO’s in deze sector.

Een van de meest voor de hand liggende maatregelen die genomen kan worden om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, zijn sociale netwerken die maatschappelijk eigendom zijn, legde DeLeon uit. Tenslotte gaf hij aan dat de technologische hulpmiddelen die nodig zijn voor het bouwen van sociaal verantwoordelijke, sociaal eigendom en sociaal nuttige mediaplatforms, al beschikbaar zijn, namelijk gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s).

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.