Annerie Vreugdenhil, chief innovation officer van ING, kondigde aan dat het bedrijf werkt aan een proef van zijn decentralized finance, of DeFi, peer-to-peer lending protocol met de Autoriteit Financiële Markten. Vreugdenhil deed de aankondiging in een presentatie tijdens het Singapore Fintech Festival. Ze gaf het volgende aan over de ontwikkeling, zoals gerapporteerd door Ledger Insights.
Volgens Vreugdenhil zijn ze, in een soort DeFi-configuratie, peer-to-peer-leningen aan het onderzoeken, maar niet op Bitcoins. Hoe je waarschijnlijk peer-to-peer-leningen kunt maken of leenmogelijkheden kunt openen met verschillende soorten onderpand, is wat voor hun interessant is. Dus in plaats van met vluchtige Bitcoin met verschillende manieren om dit te doen, legde de CIO van ING verder uit.
ING bezit meer dan $ 1 biljoen aan beheerd vermogen als een Nederlandse multinational in financiële dienstverlening. Het kredietprotocol Aave dat gebouwd is op de blockchain van Ethereum (ETH), werd door ING eerder dit jaar in een gepubliceerde whitepaper genoemd. Het werd specifiek aangemerkt als een recente innovatie in de branche. Leners kunnen met de slimme contracten van Aave, crypto als onderpand storten en een stablecoin-lening afsluiten.
Net als een traditionele lening van activa kan het mechanisme worden gebruikt. Dat betekent dat leners schulden afsluiten om dagelijkse uitgaven te betalen terwijl iemands investering blijft toenemen. Aave maakt ook het lenen en uitlenen van stablecoins mogelijk, wat in lijn is met de zorgen van ING over het gebruik van volatiele activa als onderpand. Leners kunnen ongeveer 3% rente per jaar verdienen door hun DAI te storten in pools met variabele rente, op het moment van schrijven.
Geldschieters aan de andere kant betalen 4% rente per jaar en vice versa. ING prijst DeFi voor zijn grenzeloze betalingen, 24/7 operaties en snelheid van transacties. Tegelijkertijd wees de Nederlandse multinational in financiële dienstverlening in zijn whitepaper ook op verschillende nadelen. Leen- en uitleenprotocollen vereisen onderpand en dit is een van de belangrijke nadelen.
Want met DeFi is het niet mogelijk om nieuw geld te maken voor initiatieven zoals financieringsmaatschappijen en ondernemers. ING heeft de afgelopen jaren toch veel interesse getoond in de blockchain-industrie. Zo is ING, eind 2020, toegetreden tot de Blockchain Education Alliance. Ook begon het bedrijf in 2021 te werken aan de bewaring van digitale activa en besprak tijdens een conferentie in april van dit jaar enkele stablecoin-ontwikkelingen.