Zoeken
Sluit dit zoekvak.

CryptoCrime dinsdag: CryptoClan legt recovery room fraude uit + blacklists

Vorige week trapten wij onze cryptocrime dinsdag af met de Exit scam. Deze week staat een andere vorm van oplichting centraal in de cryptocrime dinsdag, de zogenoemde recovery room fraude. Elke fraude met cryptovaluta is te betreuren, maar deze vorm van fraude is extra cru omdat deze de slachtoffers van eerdere fraude als ‘doelgroep’ heeft. Nadat we de fraude hebben uitgelegd geven we je een overzicht van diverse zwarte lijsten waarop de domeinnamen van bekende fraudeurs worden weergegeven. Altijd goed om, voordat je zaken doet, even te controleren of deze partij niet genoemd is.

Wat is recovery room fraude?

De recovery room fraude gaat op zoek naar de gegevens van gedupeerden van eerdere cryptofraude. Zodra deze gevonden is neemt een serieus klinkende snoodaard contact op. Zij leggen uit dat zij het verschrikkelijk vinden dat je getroffen bent door een fraude en dat men het geboefte te vuur en te zwaard wil bestrijden. Als ze voelen dat je helemaal op hun hand bent en de verloren centjes in gedachten al weer in de beurs ziet verdwijnen slaan ze toe. Misdaadbestrijding is immers duur, dus of je een kleine bijdrage wilt storten (die stiekem een paar honderd of zelfs duizenden euro’s is). Verblind door de glans van jouw verloren geld boek je het maar over….

Je raadt het al, je hoort nooit meer iets en bent de tweede investering kwijt. Er is overigens een variant op deze werkwijze; de spijtoptant. Deze boef belt op, zogenaamd om excuses te maken voor een collega of voormalige werkgever. Hij vindt het zo erg dat je jouw geld verloren ben dat hij speciaal voor jou een geheime tip heeft. Als je daarin belegt kan het niet mis en heb je zo je verloren inleg terug. Voor je het weet heb je gestort….

Hoe herken je recovery room fraude?

Er zijn vier eenvoudig te herkennen factoren die aangeven of je met een recovery room fraude te maken hebt. Dit zijn de volgende:

  1. Je bent al eerder slachtoffer geweest van fraude met cryptovaluta;
  2. Hoe logisch is het dat je benaderd wordt (heb je bijvoorbeeld jouw telefoonnummer wel openbaar gemaakt? De beller zegt immers dat hij jouw verhaal op een forum heeft gelezen);
  3. Lijkt de naam sterk op een zeer gerenommeerd bedrijf, maar scheelt het net iets? Dan is de kans groot dat zij op de betrouwbaarheid van dat bedrijf meeliften;
  4. Zij vragen altijd geld voordat zij in actie komen. Als zij het echt zo goed met jou menen en zo zeker zijn kun je toch net zo goed een afspraak op no-cure, no-pay basis maken? Willen ze dat niet….

Hoe komen fraudeurs aan jouw gegevens?

Een prangende vraag die altijd weer opkomt is hoe de fraudeurs aan jouw gegevens komen. Hiervoor zijn twee veel gebruikte methodes:

1. De fraudeur zelf gebruikt jouw gegevens nog een keer.

Het klinkt hard, maar doordat je de eerste keer in zijn val getuind bent weet de fraudeur dat je vatbaar bent. Het is dan ook vaak gebeurd dat de fraudeur in kwestie na enige tijd een andere persoon laat bellen…

2. De fraudeur heeft jouw gegevens gekocht.

Vaak verzamelt een fraudeur bij zijn pogingen ook direct een aantal persoonsgegevens, waaronder jouw telefoonnummer. Als dat lukt heeft hij, naast de inkomsten uit fraude, nog een bijverdienste. Op het darknet, zeg maar het geheime deel van internet, functioneren marktplaatsen voor illegale zaken. Een lijst met fraudeslachtoffers is daar gemakkelijk te verhandelen en levert de fraudeur nog een zakcentje op.

Overheden bestrijden cryptofraude

Overheden doen veel aan de bestrijding van cryptofraude. Op onze pagina cryptocrime zie je een overzicht van overheidswebsites die de url’s van verdachte sites publiceren. Raadpleeg deze altijd als je een onverwachte aanbieding krijgt.

Dit artikel is deels gebaseerd op de communicatie van de Belgische Autoriteit Financiële Diensten en Markten.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.