Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Over The Counter Trading: Bitcoinhandel voor grote spelers

Naast de crypto-beurzen is er nog een andere manier om Bitcoins te verhandelen, namelijk direct. Deze vorm van handel (ook wel OTC-Bitcoin handel) of Over The Counter Trading genoemd staat in dit artikel centraal. Wij leggen uit wat het is, hoe het werkt, waarom mensen dit doen en welke fouten je zeker niet mag maken als je aan OTC-handel doet.

Wat is Bitcoin over the counter handel?

De meeste investeerders zullen in Bitcoin (BTC of XBT) handelen via de bekende cryptobeurzen. Minder bekend is de tweede manier van het verhandelen van Bitcoin (en andere cryptovaluta), de ‘over the counter’ handel. Hier wordt Bitcoin, via een tussenpersoon, direct verkocht of verkocht aan een andere partij. De beurs of crypto-exchange wordt dus overgeslagen. Er zijn twee soorten tussenpersonen.

OTC-handel via tussenpersonen

Er zijn twee soorten tussenpersonen die actief zijn in de OTC-Bitcoin handel. De eerste categorie noemt men de ‘inter-dealer broker’ en de tweede categorie de ‘OTC trading company’.  Het kenmerkende verschil is dat de broker uitsluitend bemiddelt en dat de trading company zelf aankoopt en verkoopt voor eigen risico. In ieder geval is zo’n tussenpersoon nodig.

Wie handelen OTC-Bitcoin?

Als je het idee hebt om direct over te stappen van de exchange naar OTC-handel dan moeten we je enthousiasme enigszins temperen. Veel tussenpersonen hanteren een ondergrens van 100 Bitcoin of $ 100.000,- om zaken te doen. Het zijn dan ook vooral de grote partijen, ook wel ‘whales’ die deze markt benutten. Daar hebben ze in het algemeen drie redenen voor.

Over the counter Bitcoin trading
Over the counter Bitcoin trading: Cryptohandel voor het grote geld

Waarom OTC-Bitcoin beleggen?

Er zijn drie redenen waarom partijen de beurs mijden als ze grote hoeveelheden cryptovaluta willen verhandelen. Wij benoemen ze hierna:

  1. Kosten van de exchange broker. Bij elke transactie vraagt een exchange een handelscommissie. Meestal is dit een klein % van de verhandelde hoeveelheid (crypto)valuta. Bij zeer grote bedragen is een klein percentage toch een groot bedrag. Het kan dan voordeliger zijn om een vergoeding met een tussenpersoon voor OTC-handel af te spreken.
  2. Prijsschommelingen. Wanneer grote partijen ineens honderden Bitcoins tegelijk inkopen of verkopen heeft dit een direct effect op de prijs omdat de markt nog relatief klein is. Doordat er weinig tot geen partijen op de beurs zijn die ineens zo’n transactie willen doen moet voor zo’n grote transactie meerdere partijen gezocht worden. Deze volatiliteit willen partijen uitsluiten.
  3. Discretie. Uiteraard is de handel in Blockchain redelijk anoniem. Toch speel je jezelf al snel in de kijker als je in korte tijd grote waardes verhandelt. Wanneer je over the counter en onder de beurs doorgaat trek je wat minder attentie.

Welke fouten vermijden bij OTC-Bitcoin handelen?

Er zijn zes veelgemaakte fouten die erg kostbaar kunnen blijken als je ‘over the counter’ wilt handelen. Wij zetten ze op een rij.

  1. Flink shoppen. Als je een grote hoeveelheid cryptovaluta wilt (ver)kopen is het verleidelijk om veel partijen te benaderen. Zij zullen ieder hun achterban benaderen en voor je het weet is de hele markt op de hoogte van een ‘komende’ grote transactie. Het is dan erg verleidelijk om handel te versnellen of te vertragen om de prijs te beïnvloeden. Je kunt het beste scherp onderhandelen met 1 of 2 partijen en de deal zo snel mogelijk rond maken.
  2. Jouw kaarten op tafel leggen. Als je een tussenpersoon belt met de opmerking dat je 1.000 Bitcoins wilt verkopen weet hij dat dit een effect op de markt kan hebben. Hij kan dan snel zijn eigen Bitcoins voor een hogere prijs verkopen en die na jouw order en het bijbehorende prijseffect weer inkopen tegen de dan lagere prijs. Door een prijsopgave te vragen voor 2.000, 1.000, 500 en 100 BTC hou je jouw kaarten tegen de borst en kun je bovendien aan het prijsverschil een aardige inschatting van de marges maken en die ook verder uitonderhandelen.
  3. Wees voorspelbaar en routineus. Als jij, bijvoorbeeld namens een grote miner, elke week een aantal Bitcoins mag verkopen en je belt drie weken na elkaar elke donderdag om 10 uur dezelfde tussenpersonen met dezelfde vraag, dan zullen zij in week vier vast inschatten dat je weer belt. Zij hebben hun posities dan al ingenomen en die zijn niet in jouw voordeel. Breng dus variatie aan in de partijen waarmee je zaken doet (uiteraard niet zonder eerst de betrouwbaarheid gecheckt te hebben) en de momenten waarop je handelt.
  4. Handel de (ver)koop af in 1 transactie. Als je zeker wilt zijn van een slecht bod moet je de deal in één transactie aanbieden. Iedere broker weet namelijk dat een grote deal ineens effect zal hebben op de koersen. De prijs die wordt geboden voor 10 BTC is dan ook veel gunstiger dan die voor 10.000 BTC. Het is dus verstandig om de transactie op te knippen.
  5. Handel in een rustige markt. Hoe meer mensen er in de winkel lopen, hoe groter de kans is dat de winkelier omzet heeft. Dit is exact hetzelfde in de OTC-markt. Hoe meer partijen willen handelen, hoe groter de kans dat jij een goed bod krijgt. Wacht dus bij voorkeur op een drukke markt met veel spelers.
  6. Handel in een volatiele markt. Als de koersen op een zeker moment als een dolle heen en weer vliegen heeft de tussenpersoon de zaken minder goed in de hand. Koersfluctuaties kunnen erg duur zijn. Daar houdt de tussenpersoon rekening mee bij zijn bod. Zorg daarom voor een druk, maar niet te volatiel moment om jouw OTC-transactie te doen.

Dit artikel is deels gebaseerd op een bijdrage van: Hackernoon.com.

Hopelijk heb je met dit artikel weer een stukje meer inkijk gekregen in de wereld van de cryptohandel. Heb jij ervaring met OTC-handel of tips toe te voegen? Laat dan een reactie achter.

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.