De laatste jaren leek het woord ICO (Initial Coin Offering) wel een toverwoord. Het woord was voor menig investeerder genoeg om direct de portemonnee te trekken zodra hij het hoorde. Zeker de combinatie met een ander toverwoord, ‘Blockchain’, deed wonderen. Op het World Blockchain Summit (WBS), dat op 9 november in Amsterdam gehouden werd, blijkt die tijd voorbij. Tijdens diverse discussies en presentatie bleek dat er veel factoren van het financieren van ICO’s veranderen. We zetten de zaken op een rij.
De markt van ICO’s
ICO’s zijn, zoals gezegd eerste aanbiedingen van nieuwe cryptomunten. De gedachte is dat investeerders betalen voor de te komen cryptomunten. De eigenaar van het initiatief kan dit kapitaal dan gebruiken om zijn initiatief te (ver)volmaken en naar de markt te brengen. De laatste jaren is het aantal ICO’s sterk gegroeid. De groei in geïnvesteerd kapitaal hield gelijke pas. Helaas is ook het aantal schandalen, mislukte initiatieven en gevallen van oplichting toegenomen. Daarom lijken ICO’s over hun hoogtepunt te zijn. Tijdens analyses op de World Blockchain Summit blijkt dat dit beeld vertekend is. Veel ICO’s zoeken hun heil niet meer op beurzen maar bij private investeerders. 2019 wordt dan ook in meerdere opzichten een transitiejaar.
ICO van crypto exchange naar private investeerders
Private investeerders krijgen steeds meer interesse in ICO’s en de bestuurders van ICO’s mijden ook vaker de exchanges. Hier zijn diverse redenen voor aan te voeren. Wij noemen er een aantal:
- Door de listing op een beurs is er een waardering aan de ICO gekoppeld. Hierdoor is de financiële speelruimte beperkt;
- Vaak is een cryptobeursgang de tweede ronde na een kapitaalronde bij institutionele beleggers. Hierdoor betalen private investeerders wel de volle prijs terwijl hun grotere (eerdere) concurrenten dat wel doen;
- Door toenemende regelgeving die de ‘onwetende’ moet beschermen lopen bestuurders van een ICO steeds vaker persoonlijk risico. Zo stelt wetgeving in de Verenigde Emiraten dat de white-paper van een ICO gezien moet worden als prospectus en daarmee tot juridische verantwoordelijkheid voor de eigenaren. De SEC stelt steeds vaker dat ook ICO’s onder strenge reguliering van securities vallen.
Private investeerders worden kritischer
Zoals we eerder aangaven golden woorden als ‘Blockchain’ en ‘ICO’ tot voor kort als toverwoorden die acuut de geldkraan in beweging zetten. Deze dagen zijn voorbij. De beurshandel houdt steeds meer afstand van ICO’s en private investeerders laten zich steeds vaker bijstaan door experts. Zij letten in het algemeen op de volgende vijf zaken:
- Wat is de toegevoegde waarde van Blockchain? Veel ICO’s zijn gebouwd op begrippen zoals Blockchain, disrupter en tokenizen. Private investeerders prikken daar steeds vaker doorheen. Wat is de toegevoegde waarde van Blockchain? Waar blijkt die disruptie dan uit? Als jij die vragen niet kan beantwoorden is de private investeerder vaak snel klaar.
- Er moet een duidelijk, concreet en liefst tastbaar idee zijn. Tot voor kort kon je met wat mooie plannen en goed verkoopverhaal een eind komen. Ook die tijd is voorbij. Investeerders zijn op zoek naar concrete oplossingen voor echte problemen, waar Blockchain een wezenlijk onderdeel van is. De tijd dat men eerst een Blockchain bedacht, daar een probleem bij verzond en vervolgens ‘even geld ging halen’ is voorbij. Dit geldt evenzeer voor projecten waarbij Blockchain niet per-se noodzakelijk is.
- Wie is de pipo achter de ICO? Met deze treffende beeldspraak vatte één van de sprekers dit punt samen. Te vaak is een team achter een ICO te eenzijdig georganiseerd. Te veel technici doet de verkoop stageneren en te veel verkopers staan inhoudelijke ontwikkeling in de weg. Ook is belangrijk dat men weet wat de toegevoegde waarde is ieder teamlid. Is het lid zo goed als hij/zij beweert en is zij wel in het team nodig.
- Concrete drive voor resultaten en zicht op winst. Investeerders zoeken (uiteraard) naar rendement op hun investering. Dit is voor crypto-investeerders niet anders. Zij verwachten dus dat de vertegenwoordiging van de ICO op resultaat gericht is. Wat zijn de marges, waar zijn de verdienmogelijkheden en hoe groot is het winstpotentieel?
- Is de ICO authentiek en integer? In de afgelopen jaren gebeurde het regelmatig dat allerlei bekende sterren werden opgetrommeld en dat er openlijk aan pump-and-dump gedaan werd bij gebrek aan regelgeving. Private investeerders accepteren dit soort sterallures steeds minder.
Strenger investeringsklimaat ICO’s is een goede zaak
Wij beschouwen deze ontwikkeling als positief. Hoe serieuzer de ICO’s beoordeeld worden, hoe vaker het kaf van het koren gescheiden kan worden. Uiteindelijk leidt dit tot een beter investeringsklimaat voor ICO’s en daarmee voor alle cryptovaluta.