Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zo kum je veilig online omgaan met crypto’s

Handelen in crypto en ermee betalen wordt steeds populairder onder handelaren en consumenten die voorheen nog niet zo digitaal bewust waren. Dat kan voor problemen zorgen. Hoewel cryptotechnieken op zichzelf heel veilig zijn, is het alsnog goed om je veiligheid op orde te houden. Hieronder lees je waar je op moet letten als je veilig om wilt gaan met crypto’s.

Veilig verbinding maken

Bij het beheer van digitale valuta is het essentieel om je internetverbinding te beveiligen, vooral wanneer je handelt of investeert. Beveiligde verbindingen, waaronder VPN-diensten zoals het gebruik van ExpressVPN voor Mac, zorgen voor encryptie van je online activiteiten. Dit helpt niet alleen om je IP-adres te verbergen, waardoor het voor dieven moeilijker wordt om je locatie en persoonlijke gegevens te achterhalen, maar het beschermt ook tegen het onderscheppen van gevoelige informatie door cybercriminelen.   

In Nederland is het risico op cyberaanvallen niet te onderschatten, zo bleek uit onderzoek van RTL dat er duizenden paspoorten gestolen waren via een lek. Net als paspoorten zijn cryptogegevens ook privacygevoelig. Kies daarom alleen veilige verbindingen als je transacties uitvoert met crypto’s. Gebruik alleen je eigen wifi of data op je telefoon en nooit een openbare wifiverbinding. Zorg ook dat je je toestel of pc regelmatig scant op virussen en hacks, met een goede antivirussoftware. Het is ook verstandig slim te surfen op het web, daarover lees je hieronder meer.  

Vermijd verdachte websites en installeer adblockers om kwaadaardige advertenties te blokkeren. Gebruik altijd HTTPS-websites voor veilige communicatie. Zorg dat je alert blijft op phishing-pogingen en meld verdachte activiteiten onmiddellijk. Regelmatige software-updates zijn essentieel om beveiligingslekken te dichten. Overweeg ook multi-factor authenticatie voor extra beveiliging van je accounts en persoonlijke gegevens.

Omgaan met wachtwoorden en slim surfen

Veilig omgaan met crypto’s, betekent ook dat je slim moet omgaan met wachtwoorden. Gebruik wachtwoorden met een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd keuzes zoals namen of geboortedata. Kies nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten. Je kunt voor het gemak een wachtwoordmanager gebruiken die sterke wachtwoorden voor je kan maken en ze veilig voor je opslaat.

Ben je de toegang tot je cryptoportefeuille kwijt? Zorg voor back-ups van je gegevens. Bewaar deze op verschillende plekken, maar niet op een USB-stick of een harde schijf, aangezien je deze kunt kwijtraken. Gebruik liever een versleutelde online locatie. Werk je back-ups ook regelmatig bij, vooral na het verzenden of ontvangen van crypto.  

Voor de beveiliging van je digitale wallets is tweefactor-authenticatie (2FA) een goede oplossing. Met 2FA is een wachtwoord niet genoeg om toegang te krijgen tot je account. Je hebt ook een tweede vorm van identificatie nodig, zoals een code die naar je smartphone wordt gestuurd. 

Naast goede wachtwoorden kiezen, is ook slim surfen belangrijk. Cybercriminelen stelen gegevens via nep-e-mails of websites. Wees voorzichtig met e-mails die informatie vragen en klik niet op links in e-mails, ook wel bekend als phishing. Ga ook de URL’s van websites na om te controleren of je niet op een vervalste site surft.

In de wereld van crypto staat veiligheid voorop 

Oplichters bedenken steeds weer nieuwe manieren om mensen te bestelen en crypto’s zijn tegenwoordig een gewild online object. Koop je digitale valuta daarom liever via een bekende partij zoals de bank Revolut. Leer daarnaast om oplichting zoals phishing en nepbeurzen te herkennen. Je kunt forums, blogs en cursussen over crypto gebruiken als informatiebron.

Er zijn ook veel forums en discussiegroepen waar je tips en trucs kunt leren van ervaren gebruikers. Platforms zoals Reddit, Discord en Telegram bieden een plek om veiligheidsproblemen te bespreken. Door vragen te stellen, leer je van ervaringen van anderen. 

Het is cruciaal om je crypto op een veilige manier op te slaan. Gebruik hardware wallets zoals Ledger. Ook platform Trezor biedt veilige wallets voor je crypto’s. Deze wallets houden je privésleutels offline en bieden een extra beveiligingslaag tegen online aanvallen. Vermijd ook altijd het bewaren van grote hoeveelheden crypto op één plek, omdat deze een aantrekkelijk doelwit zijn voor hackers.

Elke beveiligingsstap die je neemt, is een investering in de veiligheid van jouw digitale valuta. Net zoals je dat met contant geld doet, moet je Bitcoin of andere crypto zoals bijvoorbeeld Memecoin met zorg beheren. Wees daarom altijd oplettend en blijf op de hoogte van trends. Neem je digitale veiligheid serieus door extra beveiligingsmeldingen aan te zetten voor verdachte activiteiten in je betaal- en cryptoaccounts. 

Tot slot, zorg voor een noodplan. Wat doe je als je gehackt wordt of je toegang verliest? Zorg voor meerdere lagen van beveiliging en backup-opties, zodat je snel kunt reageren en je verliezen kunt minimaliseren.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.