De relatie tussen crypto en Nederlandse banken voelt nog wat ongemakkelijk. De angst voor witwassen en financiering van terrorisme bemoeilijkt de samenwerking. Banken moeten helpen in de strijd tegen deze criminaliteit. De grote vraag is: is een crypto-transactie verdacht? Dit artikel geeft opheldering.
Wat zijn ongebruikelijke transacties?
Allereerst is het handig om te weten wat ongebruikelijke transacties zijn. De ‘Wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme’ (Wwft) biedt hier regels voor. Banken moeten ongebruikelijke transacties melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Deze overheidsinstantie controleert de meldingen.
De Wwft geeft ook richtlijnen voor verdachte overboekingen. Banken moeten ‘objectieve aanwijzingen’ melden, zonder verder onderzoek. Zijn er ‘subjectieve signalen’? Dan kijkt de bank zelf of er iets vreemds aan de hand is.
Voorbeelden van objectieve aanwijzingen zijn transacties van € 10.000 of meer, vooral als ze in een andere valuta zijn. Ook overboekingen van € 2.000 of meer vallen onder deze aanwijzingen.
Tip! Op zoek naar financiering voor het investeren in cryptovaluta? Vergelijk persoonlijke leningen op Geld.nl. Dat is ook het juiste adres voor je persoonlijke lening aanvragen.
Banken en crypto: inzicht in overboekingen
Meestal hebben banken geen inzage in crypto-overboekingen van klanten. Dat geldt niet voor het kopen of verkopen van cryptovaluta via een bankrekening. Dergelijke overboekingen vallen onder het toezicht van de bank.
De eerder genoemde objectieve indicatoren richten zich niet specifiek op crypto-overboekingen. Banken schatten dus zelf in of een crypto-transactie verdacht is. Het aantal meldingen van ongebruikelijke crypto-overboekingen groeit flink.
Jouw crypto-privacy en de bank
Bij crypto-transacties kan de bank vragen stellen om duidelijkheid te krijgen over wat er precies gebeurt. Je bent niet verplicht om alles te beantwoorden, maar je antwoorden kunnen wel invloed hebben op hoe de bank je transacties beoordeelt. Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) moet de bank goed onderzoek doen naar haar klanten. Beantwoord je geen vragen, dan kan dat gevolgen hebben voor je relatie met de bank, zoals het beëindigen van je rekening door de Algemene Bankvoorwaarden (ABV).
Wat gebeurt er na een melding?
Als de bank een ongebruikelijke transactie meldt, doet de FIU onderzoek. Dit betekent niet meteen dat er sprake is van witwassen, maar de FIU bekijkt de situatie. Soms kan er een gesprek volgen om meer duidelijkheid te krijgen. Uiteindelijk beslist een rechter of er verdere stappen nodig zijn.