NFT's kopen (Non-Fungible Tokens)

Wat je ook van ze vindt, de NFT heeft zeker voor een plons gezorgd. Sinds die verkoop van $ 69,3 miljoen de krantenkoppen haalde, was het groot nieuws. En hoewel sommigen debatteren over de levensduur van het fenomeen (de markt heeft de laatste tijd een neerwaartse wending genomen), zijn anderen ervan overtuigd dat ze hier zullen blijven. Weet je niet zeker waar we het over hebben? Lees verder om de NFT betekenis te begrijpen. Welke NFT kopen de meeste NFT verzamelaars op dit moment? Wij krijgen ook vaak de vragen hoe koop je NFT?, waar NFT’s kopen? En welke NFT moet je kopen?

In onze gids geven we je een goede NFT uitleg en vertellen we je alles uit wat je moet weten over NFT’s, inclusief wat ze zijn, hoe ze werken, waarom ze enige controverse hebben veroorzaakt en hoe je erbij betrokken kunt raken zoals waar koop je NFT’s? Je kunt hier onze favoriete NFT illustraties bekijken. En als je besluit er zelf een te maken, zorg er dan voor dat je deze briljante software voor digitale kunst gebruikt.

Snel beginnen met NFT’s? Koop dan je crypto bij Bitvavo of eToro en registreer je bij Binance NFT om NFT’s te kopen.

Wat zijn NFT's? Betekenis

Wat is NFT en hoe werkt NFT? Een NFT is in wezen een verzamelbaar digitaal bezit, dat waarde heeft als een vorm van cryptocurrency en als een vorm van kunst of cultuur. Net zoals kunst wordt gezien als een waardebelegging, zo worden NFT’s nu ook gezien. Maar hoe? Door de NFT betekenis goed te begrijpen kun je hier ook succes mee behalen.

Non-Fungible Token

Laten we eerst de term opsplitsen. NFT staat voor non fungible token – een digitaal NFT token dat een soort cryptocurrency is, net als Bitcoin of Ethereum. Maar in tegenstelling tot een standaardmunt in de Bitcoin blockchain, is een NFT uniek en kan deze niet op dezelfde manier worden ingewisseld (vandaar niet fungeerbaar).

Dus wat maakt een NFT specialer dan een doorsnee cryptomunt? Het bestand slaat extra informatie op, waardoor het boven pure valuta uitstijgt en het in het rijk van, nou ja, eigenlijk alles brengt. De soorten NFT’s zijn supergevarieerd, maar ze kunnen de vorm aannemen van een stukje digitale kunst of een muziekbestand – alles wat uniek is dat digitaal kan worden opgeslagen en waarvan men denkt dat het waarde heeft. In wezen zijn ze net als elk ander fysiek verzamelobject, maar in plaats van een olieverfschilderij op canvas te ontvangen om bijvoorbeeld aan je muur te hangen, krijg je een JPG bestand.

Ethereum blockchain

NFT’s maken deel uit van de Ethereum blockchain, dus het zijn individuele NFT tokens met extra informatie erin opgeslagen. Die extra informatie is het belangrijkste onderdeel, waardoor ze de vorm kunnen aannemen van kunst, muziek, video (enzovoort), in de vorm van JPGS, MP3’s, video’s, GIF’s en meer. Omdat ze waarde hebben, kunnen ze net als andere soorten kunst worden gekocht en verkocht – en net als bij fysieke kunst wordt de waarde grotendeels bepaald door de markt en door de vraag.

Dat wil niet zeggen dat er maar één digitale versie van een NFT kunst beschikbaar is op de markt. Net zoals kunstafdrukken van een origineel worden gemaakt, gebruikt, gekocht en verkocht, zijn kopieën van een NFT nog steeds geldige onderdelen van de blockchain, maar ze zullen niet dezelfde waarde hebben als het origineel.

En denk ook niet dat je het systeem te slim af kunt zijn door met de rechtermuisknop te klikken en de afbeelding van een NFT en deze zo op te slaan. Het gedownloade bestand kan zo namelijk niet de technische informatie bevatten die onderdeel maakt van de Ethereum blockchain. Welke NFT moet je kopen? Lees gauw verder! NFT crypto kopen is nog nooit zo makkelijk geworden!

Vandaag nog een NFT kopen

Een NFT kopen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zo lang je maar weet wat je doet! Het eerste wat je moet weten is dat je NFT’s koopt met crypto. Dit kun je het gemakkelijkst doen bij het cryptoplatform Bitvavo of eToro.

Bitvavo heeft zelf geen NFT’s (nog niet). Maar hier kun je wel je crypto (Ethereum) kopen om te starten met NFT’s. Het voordeel van de Bitvavo exchange is dat je hier met iDEAL geld kunt storten, binnen enkele minuten kun je dus al crypto koppen. Wacht dus niet te lang met het inschrijven bij Bitvavo. Een alternatief is eToro.

Nadat je Ethereum hebt aangeschaft kun je beginnen met het kopen van NFT’s. Dit doe je op een NFT platform. Wees ervan bewust dat je eerst jouw gekochte crypto’s over moet storten naar het platform waar je NFT’s wilt kopen.

Binance NFT is een vertrouwde exchange die nu ook NFT’s aanbiedt. Een ander platform is DMarket of de exchange Kraken. Tot slot kun je ook NFT’s kopen op het platform van FTX.

Naast al deze platformen zijn er ook nog specifieke platformen, zoals Sorare. Dit is een NFT platform voor de voetbalfan.

NFT in de kunstwereld (NFT Art)

NFT’s hebben zeker een moment, met makers van NFT kunst, waaronder artiesten, gamers en merken over het hele spectrum van cultuur. Het lijkt er zelfs op dat er elke dag een nieuwe speler op de NFT-marketplace komt. NFT’s kopen wordt steeds makkelijker voor veel crypto liefhebbers.

Voor kunstenaars voegt het betreden van de NFT-ruimte een andere ruimte en indeling toe om kunst te maken en te delen – en biedt het hun bewonderaars een andere manier om hun werk te ondersteunen. Met stukken variërend van kleine, snel te maken GIF’s (Rainbow Cat, hierboven, werd door NyanCat verkocht voor $ 690.000) tot meer ambitieuze werken, kunnen kunstenaars het publiek een scala aan manieren bieden om kunst te kopen en geld te verdienen in het proces.

We hebben het een beetje gehad over degenen die NFT’s maken om in videogames op te nemen, iets wat het concept van het NFT kopen van activa in game opschudt. Tot nu toe waren alle digitale activa die in een game werden gekocht, nog steeds eigendom van het gamebedrijf – waarbij gamers ze slechts tijdelijk kochten om te gebruiken tijdens het spelen van de game. 

Maar, NFT’s betekenen dat het eigendom van activa is verschoven naar de daadwerkelijke koper, wat betekent dat ze kunnen worden gekocht en verkocht via het spelplatform met extra waarde die wordt toegepast op basis van wie ze onderweg in bezit heeft gehad. Er worden zelfs games gemaakt die volledig gebaseerd zijn op NFT’s, wat bewijst hoe ze de industrie opschudden.

Het was te verwachten dat bekende kunstenaars het grote geld zouden ontvangen in ruil voor hun werk, iets waarop werd vertrouwd toen een anonieme groep ‘kunstenthousiastelingen’ een originele Banksy verbrandde om er een NFT van te maken (lees meer in de bovenstaand filmpje). Maar andere verkopen zijn verrassender. 

Het was bijvoorbeeld Beeple’s eerste kennismaking met de NFT markt en, hoe bekend hij ook was als digitale artiest, het was niet te verwachten dat deze veiling de op twee na hoogste prijs opleverde die ooit voor een levende artiest is betaald.

nft art

Hoe koop je een NFT?

Waar koop je NFT’s? Ze kunnen op verschillende platforms worden gekocht, en welke je kiest, hangt af van wat je wilt kopen (als je bijvoorbeeld honkbalkaarten wilt kopen, kunt je het beste naar een site gaan zoals digitaltradingcards, maar andere marktplaatsen verkopen meer algemene stukken). 

NFT’s kopen start met een digitale portemonnee die specifiek is voor het platform waarop je koopt en je moet die portemonnee (crypto wallet) vullen met cryptocurrency. Zoals de verkoop van Beeple’s Everydays – De eerste 5000 dagen bij Christies (hierboven) bewees, beginnen sommige stukken ook meer reguliere veilinghuizen te raken, dus deze zijn ook de moeite waard om op te letten. Voor het geval je het gemist hebt, dat Beeple stuk was degene die $ 69,3 miljoen opleverde.

Vanwege de grote vraag naar veel soorten NFT, worden ze vaak vrijgegeven als ‘drops’ (net als bij evenementen, wanneer batches tickets vaak op verschillende tijdstippen worden vrijgegeven). Dit betekent een waanzinnige stormloop van enthousiaste kopers wanneer de drop begint, dus je moet geregistreerd zijn en je portemonnee van tevoren opwaarderen.

NFT platformen

NFT kopen bij Bitvavo?

Een veelgestelde vraag is of je NFT’s kunt kopen bij Bitvavo. Nou, niet echt, maar Bitvavo is wel erg handig om te gebruiken als crypto platform. Om een NFT te kopen heb je namelijk crypto’s nodig. Vaak is dit Ethereum. 

Aangezien Bitvavo een van de gebruiksvriendelijkste crypto platformen in Nederland is, kun je Bitvavo dus indirect gebruiken om NFT’s te kopen. Nadat je crypto’s hebt gekocht op Bitvavo moet je deze oversturen naar het NFT platform waar je acteif op bent.

NFT kopen met iDEAL

NFT’s kun je niet direct via iDEAL kopen omdat dit altijd via cryptocurrency gaat. Een NFT koop je dus met crypto. Bij Bitvavo kun je eenvoudig geld storten met iDEAL (dit kan bij vele platformen niet). Hier kun je dus gemakkelijk je crypto’s kopen die je nodig hebt voor de NFT die je wilt kopen. 

Bekende NFT's

NFT’s hebben zeker een moment, met makers van NFT kunst, waaronder artiesten, gamers en merken over het hele spectrum van cultuur. Het lijkt er zelfs op dat er elke dag een nieuwe speler op de NFT-marketplace komt.

Voor kunstenaars voegt het betreden van de NFT-ruimte een andere ruimte en indeling toe om kunst te maken en te delen – en biedt het hun bewonderaars een andere manier om hun werk te ondersteunen. Met stukken variërend van kleine, snel te maken GIF’s (Rainbow Cat, hierboven, werd door NyanCat verkocht voor $ 690.000) tot meer ambitieuze werken, kunnen kunstenaars het publiek een scala aan manieren bieden om kunst te kopen en geld te verdienen in het proces.

We hebben het een beetje gehad over degenen die NFT’s maken om in videogames op te nemen, iets wat het concept van het NFT kopen van activa in game opschudt. Tot nu toe waren alle digitale activa die in een game werden gekocht, nog steeds eigendom van het gamebedrijf – waarbij gamers ze slechts tijdelijk kochten om te gebruiken tijdens het spelen van de game. 

Maar, NFT’s kopen betekenen dat het eigendom van activa is verschoven naar de daadwerkelijke koper, wat betekent dat ze kunnen worden gekocht en verkocht via het spelplatform met extra waarde die wordt toegepast op basis van wie ze onderweg in bezit heeft gehad. Er worden zelfs games gemaakt die volledig gebaseerd zijn op NFT’s, wat bewijst hoe ze de industrie opschudden.

Het was te verwachten dat bekende kunstenaars het grote geld zouden ontvangen in ruil voor hun werk, iets waarop werd vertrouwd toen een anonieme groep ‘kunstenthousiastelingen’ een originele Banksy verbrandde om er een NFT van te maken (lees meer in de bovenstaand filmpje). Maar andere verkopen zijn verrassender.

 Het was bijvoorbeeld Beeple’s eerste kennismaking met de NFT markt en, hoe bekend hij ook was als digitale artiest, het was niet te verwachten dat deze veiling de op twee na hoogste prijs opleverde die ooit voor een levende artiest is betaald.

5 duurste NFT's ooit

Het is geen nieuws dat er NFT’s verkocht worden voor een aantal miljoenen euro’s. Maar hoeveel is betaald voor de duurste NFT’s ooit? We zullen hieronder naar de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht kijken.

5. Crossroad door Beeple ($6,6 miljoen)

Beeple is een digitale artiest, en hij staat er bekend om dat hij sinds 2010 élke dag een digitaal kunstwerk maakt. Ook hij heeft besloten om mee te gaan met de NFT hype, en besloot zijn kunstwerken te verkopen.

Eerder in 2021 heeft hij een NFT genaamd CROSSROAD weten te verkopen voor maar liefst $6,6 miljoen. Deze NFT wordt vertegenwoordigd door een 3D-animatie van 10 seconden.

crossroad

4. CryptoPunk #7804 ($7,6 miljoen)

De CryptoPunks NFT art collectie is de populairste collectie van NFT’s, en dat blijkt ook uit de prijzen waarmee ze verhandeld worden. Zo is de 7.804e CryptoPunk verkocht voor $7,6 miljoen. Deze CryptoPunk is één van de 9 alien-figuurtjes van de 10.000 totale CryptoPunks. Dat maakt het dus erg zeldzaam, en vandaar ook de prijs.

duurste cryptopunk

3. CryptoPunk #3100 ($7,67 miljoen)

Ook de 3.100e CryptoPunk maakt deel uit van de 9 alien-figuurtjes. Deze werd slechts één dag na #7804 verkocht, voor $70.000 meer.

cryptopunk3100

2. CryptoPunk #7523 ($11,75 miljoen)

Nog een CryptoPunk, maar deze is ook heel wat duurder dan de vorige. Dit is momenteel ook de duurste CryptoPunk uit de hele collectie. De reden dat deze zo duur is, is vanwege de extreem zeldzame eigenschappen. Dit is het enige alien-figuurtje met een mondkapje in de CryptoPunks collectie.

cryptopunk7523

1. Everydays: the First 5.000 days door Beeple ($69,3 miljoen)

Dit is de allerduurste NFT ooit, en heeft veel aandacht voortgebracht in de media. Dit kunstwerk is ook gemaakt door digitale artiest Beeple, en is een collage van zijn eerste 5.000 kunstwerken. Het blijkt dus dat het de moeite zeker waard was.

everydays

Crypto VS NFT

NFT crypto en cryptocurrencies zijn vergelijkbaar in die zin dat ze beide digitale records hebben opgeslagen op een blockchain, gedefinieerd als een digitaal grootboek van transacties. De Ethereum blockchain kan bijvoorbeeld NFT’s ondersteunen. Zoals Forbes opmerkt, houdt de gelijkenis tussen de twee daar echter over het algemeen op. Crypto kun je biijvoorbeeld op een exchange kopen met reguliere betaalmethodes, maar je kunt geen NFT met Ideal kopen.

Als je wat dieper in andere mogelijke overeenkomsten wilt duiken, kan ook worden gezegd dat zowel NFT’s als crypto’s ongereguleerd blijven door overheden en centrale banken, hoewel er pogingen zijn gedaan om dit te doen.

Volatiliteit

Zowel NFT crypto en NFT Art als cryptocurrency hebben eveneens een onstabiele volatiliteit. Waar ze echter verschillen, is waar hun waarden worden bepaald. De waarde van een NFT hangt af van de activa-waarde, terwijl de waarde van crypto’s afhankelijk is van marktschommelingen.

Nu je meer weet over NFT crypto en cryptocurrency, vraag je je misschien af welke een betere optie is voor een beginnende handelaar. Zoals vermeld, hebben zowel crypto NFT als cryptocurrency een onstabiele volatiliteit. Dus welke is de betere optie?

Hoog risico

Vooral cryptocurrencies worden als een hoog risico beschouwd, waar crypto critici en regelgevers herhaaldelijk op hebben gewezen in hun kritiek op cryptocurrency. Maar, zoals ze zeggen, hoog risico, hoge beloning.

Er zijn cryptocurrencies die zijn ontworpen om stabieler te zijn dan andere. Deze cryptocurrencies worden stablecoins of soms ook wel crypto NFT coins en NFT tokens genoemd, waarvan het belangrijkste kenmerk de verminderde volatiliteit is in vergelijking met andere zoals Bitcoin en Ethereum. Voorbeelden van stablecoins zijn Tether en USD Coin. Hun waarde is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

Kunst

Als je toevallig een artistieke neiging hebt en graag geld wilt verdienen met je NFT art, dan zijn NFT’s iets wat je kunt overwegen. De creatieve, artistieke kant van NFT heeft zowel kunstenaars als handelaren aangemoedigd om de markt uit te proberen. Aan de andere kant kan het degenen ontmoedigen die het ontwerpen van NFT’s te ontmoedigend, ingewikkeld of te veel gedoe vinden.

NFT Coins

In onderstaande tabel zie je de ranking van verschillende NFT coins (NFT tokens). Dit zijn cryptomunten die actief zijn in de NFT-industrie. NFT coins zijn dus eigenlijk gewoon cryptocurrencies. Investeren in één van deze coins? Deze koop je net zoals je andere crypto’s op een exchange zoals Bitvavo of eToro.

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 Small Love Potion Logo Small Lov… SLP $0,34 +52,26% +923,27% $138.295.950 $1.079.371.083
3.150.832.050 SLP
404.090.637 SLP
2 The Virtua Kolect Logo The Virtu… TVK $0,04 +3,78% +18,70% $15.349.268 $7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
3 Gem Exchange and Trading Logo Gem Excha… GXT $0,13 2,23% 6,92% $11.222.783 $8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
4 Polkamon Logo Polkamon PMON $5,14 5,17% 11,69% $8.383.720 $460.854
89.660 PMON
1.625.935 PMON (16%)
5 Spore Logo Spore SPORE $0,0000000002 +16,98% +154,88% $7.861.089 $243.007
1.292.590.425.531.915 SPORE
41.962.876.138.359.104 SPORE
6 Unicly Bored Ape Yacht Club Collection Logo Unicly Bo… UAPE $0,005 0,00% $4.532.310 1.000.000.000 UAPE (100%)
7 Unicly Hashmasks Collection Logo Unicly Ha… UMASK $0,05 0,00% $5.011.611 100.000.000 UMASK (100%)
8 Keanu Inu Logo Keanu Inu KEANU $0,00000000008 4,24% 23,13% $4.127.692 $803.643
10.045.537.500.000.000 KEANU
51.416.156.435.918.432 KEANU (51%)
9 Grey Token Logo Grey Token GREY $0,000001 12,91% $2.869.877 2.550.505.792.752 GREY
10 Avaxtars Token Logo Avaxtars … AVXT $35,34 21,94% +108,09% $3.267.143 $307.150
8.691 AVXT
93.074 AVXT (9%)

Geld verdienen met NFT's

Je hebt waarschijnlijk gehoord van NFT’s doordat een aantal mensen er in korte tijd ineens rijk mee zijn geworden. Maar hoe verdienen ze dit geld en kun jij dit ook doen? Verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met NFT’s zijn:

Manier 1: NFT maken

De eerste manier om geld te verdienen met NFT’s is het zelf maken van NFT’s. Ben jij een artiest of kunstenaar en wil je in de richting van digitale kunst gaan? Dan zijn NFT’s misschien wat voor jou. Geld verdienen doe je dan uiteraard door het verkopen van je kunstwerk.

Manier 2: NFT's flippen

Een tweede manier van geld verdienen met NFT’s is het flippen van NFT’s. Flippen kun je zien als traden in NFT’s. Je koopt een NFT en wacht op een goed moment om het in de toekomst te verkopen met winst.

Manier 3: Gaming

Een derde manier is NFT gaming. Je kunt NFT games spelen en je opgebouwde wezens of stukken virtuele grond verkopen in de vorm van een NFT.

Manier 4: Trading

De vierde manier van geld verdienen met NFT’s is het handelen van NFT coins. Zo kun je actief zijn als daytrader of je coins voor een langere periode vasthouden, om ze in de toekomst te verkopen met winst. NFT coins trade je op een platform zoals Bitvavo of eToro.

Manier 5: Staking

Tot slot nog een laatste manier om geld te verdienen met NFT’s. Het crypto staken van NFT coins. NFT coins zijn eigenlijk gewoon cryptocurrency. Als je deze cryptocurrency wilt bewaren kun je ze staken als dit mogelijk is bij het platform waar je ze bewaard.

Tot slot...

Of NFT’s nu wel of niet blijven, ze zijn zeker een nieuw speeltje geworden voor de uber rijken en er valt echt geld te verdienen, als je het kunt laten gebeuren. 

NFT’s geven een nieuwe betekenis aan digitale kunst, en de prijzen die bij de uitverkoop worden gezien, geven aan dat het een echt onderdeel is van de toekomst van kunst en verzamelobjecten in het algemeen.