Search
Close this search box.

Achter de val van het FTX-imperium

Te oordelen naar hoe het er in de nasleep van de ineenstorting van FTX in november uitzag, zouden beleggers van het cryptohandelsplatform in moeilijkheden kunnen komen om hun geld terug te krijgen. Het bedrijf had $9 miljard aan verplichtingen, maar slechts $900 miljoen aan liquide middelen beschikbaar. En, hoewel men eerst dacht dat FTX 5,5 miljard dollar aan cryptocurrency bezat, leek het een week later maar 659.000 dollar te zijn.

De schokken na de val van FTX zullen waarschijnlijk nog vele maanden voelbaar zijn, vooral in de vorm van getraumatiseerd cryptosentiment en verhoogde druk voor regulering in de cryptoruimte. Zo drong de Bank of Japan erop aan om de regelgeving in de sector aan te scherpen om soortgelijke incidenten te voorkomen, ook al was Japan onlangs op weg naar een versoepeling van zijn cryptobeleid. 

In de VS vroeg voorzitter Rostin Behnam van de Commodity Futures Trading Commission om nieuwe wetten om hem meer macht te geven bij het controleren van de sector. Zonder strengere wetgeving, zei hij, zal crypto “een onveilige onderneming blijven voor klanten en een risico kunnen vormen voor het bredere financiële systeem”.

Laten we eens nader bekijken wat er met FTX is gebeurd en hoe het de toekomst van de cryptohandel kan beïnvloeden.

Wie heeft de bal aan het rollen gebracht?

Toen John Ray, de waarnemend CEO van FTX, na de ineenstorting de boeken van het bedrijf onderzocht, was hij geschokt te zien dat ze onvoldoende en onprofessioneel werden bijgehouden.  In feite had hij nog nooit “zo’n volledig gebrek aan betrouwbare financiële informatie aangetroffen als hier”. Afgezien van het feit dat de veiligheidscontroles schromelijk tekortschoten, ontdekte Ray dat de schulden van klanten niet eens in de jaarrekeningen van het bedrijf waren opgenomen. FTX had ook de kredietwaardigheid van zijn bankpartners niet zorgvuldig gecontroleerd, wat de zaak nog erger maakte.

Waartegen de analisten in het bijzonder bezwaar maakten, was dat FTX zijn belofte van bescherming tegen margerisico’s door middel van een betrouwbaar algoritmisch systeem niet nakwam. Het leek erop dat deze belofte, waarop de klanten sterk vertrouwden, slechts gebakken lucht was. Een andere grote vraag betrof de bewering van het bedrijf dat “FTX Trading digitale activa in de rekeningen van gebruikers niet vertegenwoordigt of behandelt als eigendom van FTX Trading”, terwijl dat blijkbaar precies is wat ze hebben gedaan, waardoor het vertrouwen in de hele cryptohandelswereld werd uitgehold.

Rimpeleffecten

De val van FTX was slechts het begin van een bredere situatie in de cryptohandel. Bekende cryptobroker Genesis bevroor opnames in de derde week van november en waarschuwde ook dat ze mogelijk gedwongen werden om faillissement aan te vragen. Hetzelfde verhaal zou verteld kunnen worden van crypto-uitlener BlockFi. James Bromley, een advocaat betrokken bij de FTX-zaak, beschreef de situatie als “één van de meest abrupte en moeilijke instortingen in de geschiedenis van corporate Amerika”. Maar liefst één miljoen partijen in totaal hebben mogelijk al het geld verloren dat ze in FTX staken.

Sheila Bair van de Federal Deposit Insurance Corp zei dat we, wat het schandaal betreft, kunnen rekenen op een grondig regelgevend optreden tegen alle schuldige praktijken en partijen. Inderdaad, voegde Rostin Behnam eraan toe, zolang de zaken blijven zoals ze zijn, zonder een nieuwe juridische aanpak, zal dit “consumenten die investeringen hebben gedaan in digitale grondstoffen grotendeels onbeschermd laten”.

Gevolgen voor Bitcoin

Begin december zei John Toro van Independent Reserve: “Het lijkt het meest waarschijnlijk dat Bitcoin tijdens deze periode van verhoogd kredietrisico ondermaats zal presteren op andere activa met een hoge bèta”. De grootste crypto verloor in november een fikse 16%, en als we terugkijken naar een patroon dat in 2018, 2019 en 2021 is vastgesteld, heeft hij de neiging een slechte november op te volgen met een slechte december. Andere risicovolle activa, zoals aandelen, leken echter klaar om de recente stijgingen voort te zetten, nu de Fed mogelijk op weg is naar een soepeler monetair beleid. Op 2 december stonden de Bitcoin-prijzen op ongeveer $17.000 en Ether op $1.272. 

Waden vooruit

Afgezien van het verdwijnen van het fortuin van CEO Sam Bankman-Fried, dat onlangs 26 miljard dollar bedroeg, “heeft de ineenstorting van FTX op korte termijn het vertrouwen vernietigd”, verklaart Matt Hougan van Bitwise. Het kan enige tijd duren voordat dit verbetert, en een goede regulering zou kunnen helpen bij het herstel. Hougan is van mening dat “deze ramp niets te maken heeft met crypto op zich. Het gaat om fraude en de kracht van virtue signaling”. Hij concludeert dan ook dat de cryptohandelssector de komende maanden mag hopen op een herstel, zij het zeer langzaam.

Wat de CFD cryptohandel betreft, zal het belangrijk zijn om de vinger aan de pols van het cryptosentiment te houden nu het FTX-fiasco zich ontrafelt, en vooral nu er nieuwe wetgeving wordt uitgevaardigd om ervoor te zorgen dat iets dergelijks niet snel weer gebeurt.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.