Amerikaanse federale toezichthouders stellen nieuwe verwachtingen voor uitgevers van stablecoin

Niets revolutionair is gezegd door de werkgroep van de president, maar nieuwe duidelijkheid word wel to stand gebracht.

Een nieuwe verklaring over stablecoins is uitgebracht door een group vooraanstaande Amerikaanse financiële toezichthouders.

Stablecoins, één van de hoofdonderwerpen van cryptoreguleringsnieuws dit jaar, was het belangrijkste onderwerp van een verklaring van 23 december van de President’s Working Group on Financial Markets, of PWG.  De PWG omvat vertegenwoordigers van de Treasury, de Federal Reserve, de Securities and Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission.

De meningen van de groep waren amper revolutionair, waarbij voornamelijk werd gezegd dat uitgevers van stablecoin zich zouden moeten houden aan alle typische verkeersregels in termen van financiële wetgeving. De toezichthouders zeggen dat stablecoins systemen moeten hebben om aan alle toepasselijke antiwitwasvereisten te voldoen voordat ze op de markt komen.

Bovendien zeiden de toezichthouders niet dat stablecoins noodzakelijkerwijs valuta’s of grondstoffen zijn, die onderhevig zijn aan minder agressieve regelgeving dan securities of derivaten.  In plaats daarvan werd de vraag opgelaten door hun –

“Afhankelijk van het ontwerp en andere factoren, kan een stablecoin een waardepapier, grondstof of derivaat vormen die onderhevig is aan de Amerikaanse federale wetten over securities, grondstoffen en/of derivaten.”

De aankondiging citeert de plaatsvervangend secretaris van de Treasury Justin Muzinich, die het volgende had te zeggen:

“De verklaring weerspiegelt de toewijding om zowel de belangrijke voordelen van innovatie te promoten als om kritische doelstellingen te bereiken over nationale veiligheid en financiële stabiliteit.”

Het is een veel voorkomend gebeurtenis onder toezichthouders die omgaan met nieuwe technologieën, maar vooral technologieën welke de functie van geld veranderen: verantwoorde innovatie. 

Maar hier is het interessant om een verduidelijkte verwachting op te merken dat stablecoin-projecten bepaalde systemen vóór de lancering op hun plaats hebben.

Brian Brooks, waarnemend controleur van de valuta, had de volgende te zeggen over de verklaring van vandaag:

“De groep bereikte een productief evenwicht en erkende de waardevolle en belangrijke rol die stablecoins spelen in onze nationale en mondiale economieën en de noodzaak om ervoor te zorgen dat dergelijke financiële instrumenten niet bijdragen aan misdaad of nationale onveiligheid.”

De PWG schetst een zachtere benadering van stablecoins dan sommige, ondanks dat ze vrij mild zijn. Een recent wetsvoorstel van vertegenwoordiger Rashida Tlaib leidde tot verontwaardiging onder de cryptogemeenschap over de bereidheid om zich op node operators te richten als gelddienstverleners.

Een geval van midnight regelgeving van de Treasury zelf, was net zo schokkend voor de crypto industrie, die probeerde door zelf gehoste portefeuilles te onderwerpen aan reisregels voor het bijhouden van eigendom.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.