Amerikaanse rechter keurt cryptofraudezaak tegen uitgever van BNT-token af

Een Amerikaanse federale rechter oordeelde om een zaak tegen cryptobedrijf Bancor af te keuren, daarbij verwijzend naar een gebrek aan persoonlijke jurisdictie en het feit dat de eiser de verliezen niet kon bewijzen. Een federale districtsrechtbank in de Verenigde Staten heeft een class action over effectenfraude tegen het in Israël gevestigde cryptocurrency-bedrijf Bancor verworpen. 

De Amerikaanse districtsrechter Alvin Hellerstein oordeelde maandag om een zaak tegen Bancor te seponeren, waarbij hij verklaarde dat eisers niet hadden beweerd dat ze verliezen hadden geleden en dat ze geen persoonlijke jurisdictie hadden. De rechter heeft ook een pleidooi geannuleerd die gepland was voor 4 maart 2021, waarbij hij uitspraak deed in het voordeel van de beklaagden. De zaak werd in april 2020 aangespannen door de New Yorkse advocatenkantoren Roche Cyrulnik Freedman en Selendy & Gay, waarin werd beweerd dat de Bancor-protocolontwikkelaar en BProtocol Foundation de federale en staatswetten over effecten in de VS had geschonden door niet-geregistreerde effecten te verkopen. 

Volgens een door Cointelegraph ingediende aanvraag, oordeelde de rechtbank dat activiteiten die het BNT-token promoten niet voldoende waren om de rechtbank jurisdictie te geven over de BProtocol Foundation. “De rechtbank heeft geen persoonlijke of specifieke jurisdictie over de beklaagden en de zaak moet worden afgewezen wegens forum non conveniens”, luidt het document. 

In de indiening wordt vermeld dat de BProtocol Foundation opereert onder de wet van Zwitserland met kantoren in Zug en Israël. De aanklager van de zaak, Timothy Holsworth beweerde dat hij in 2019 587 BNT-tokens had gekocht van Wisconsin via een digitale uitwisseling in Singapore voor een totaalbedrag van $ 212,50. Ondanks dat Holsworth naar verluidt BNT-tokens uit de VS kon kopen, verklaarde de rechter dat de jurisdictie niet geschikt is: 

“De federale effectenwetten bereiken geen aan- en verkoop buiten de Verenigde Staten. Waar de huidige bedrijfslocatie van Bancor ook is, is New York geen redelijke en gemakkelijke plaats om deze rechtszaak te voeren.” 

 De rechter verklaarde ook dat Holsworth geen bewijs heeft geleverd dat BNT-munten in waarde zijn gedaald. Bovendien beweerde de eiser niet aannemelijk dat de tokens waren gekocht van Bancor of in verband met zijn initiële muntenaanbod van $ 153 miljoen dat in juni 2017 werd voltooid. 

De laatste uitspraak van de rechtbank markeert de laatste uitspraak in een reeks vergelijkbare zaken die zijn ingediend door investeerders vertegenwoordigd door Roche Cyrulnik Freedman en Selendy & Gay. Zoals eerder gemeld door Cointelegraph, vertegenwoordigen de advocatenkantoren ook vergelijkbare aanvragen tegen ’s werelds grootste crypto-exchange Binance, BitMEX, KuCoin, Block.one en anderen. Het bedrijf is ook betrokken bij de rechtszaak tegen Craig Wright een zelfbenoemde maker van Bitcoin (BTC), die de nalatenschap van Ira Kleiman vertegenwoordigt. De nalatenschap streeft naar 50% van Wright’s $ 1,1 miljoen Bitcoin-fortuin dat volgens de eiser terecht aan hen toebehoort. 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.