Search
Close this search box.

Amerikaanse regelgever wil banken stoppen legale bedrijven, inclusief crypto, te zetten op de zwarte lijst

De Office of the Comptroller of the Currency, of de OCC, heeft vrijdag bekendgemaakt uit te kijken naar openbaar commentaar voor het maken van een wet. Deze wet moet ervoor zorgen dat banken geen dienstweigeren aan bedrijven op basis van sector. Comptroller Brian Brooks gaf aan dat algemene boycots van hele bedrijfstakken moeten stoppen.

De aankondiging van de OCC verwijst naar politieke hot-button kwesties waarbij banken systematisch doen aan dienstweigering. Zowel olie- en gasbedrijven in Alaska als Planned Parenthood. In een gesprek met de media merkte Brooks het tweeledige karakter van veel van deze verboden op. Hij gaf aan dat deze niet politiek partijdig zijn. Hij gaf verder aan dat er allerlei pogingen gedaan zijn om het banksysteem politiek te bewapenen.

Hij zei verder dat er een sluipende politisering van de banksector plaatsvindt die zeer gevaarlijk kan zijn. In gesprek met Cointelegraph zei Brooks dat crypto nergens in de V.S. verboden is. Echter, er zijn verschillende licentievereisten betrokken bij bedrijven die werken met ondernemingen.

Volgens Brooks is het dus duidelijk dat als een bank een van die bedrijven bankiert, een van de dingen waar de bank naar zou kijken als onderdeel van haar toewijding is of die beurs of een ander soort bedrijf de relevante goedkeuringen had in die staat.

Dat wil zeggen dat banken potentiële cryptoklanten niet zouden kunnen weigeren op basis van hun branche. Een combinatie van onzekere regelgeving en reputatierisico’s heeft ertoe geleid dat banken diensten aan cryptobedrijven over de hele wereld hebben afgesloten.

Brooks was eerder het hoofd van het juridisch team van Coinbase en nam de leiding over in mei bij de OCC. Hij heeft een aantal initiatieven geleid om crypto te verzoenen met de banksector. Inderdaad hebben verschillende leden van de House Financial Services Committee het gepast geacht om Brooks te bekritiseren vanwege zijn focus op crypto tijdens de pandemie.

Gezien de prominente rol van olie- en gasbedrijven in de huidige voorgestelde regelgeving, zou Brooks wellicht extra bekritiseerd kunnen worden door dezelfde groep.

De voorgestelde regelgeving voor nu is beschikbaar onder rolnummer OCC-2020-0042. De OCC nodigt commentaar uit tot 4 januari.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.