AXA, tweede grootste verzekeringsmaatschappij, van Europa, is de eerste all-line verzekeraar van Zwitserland geworden die zijn klanten de mogelijkheid biedt om hun rekeningen te betalen met Bitcoin (BTC). Dit is mogelijk gemaakt door een samenwerking met de gevestigde cryptocurrency-makelaar Bitcoin Suisse. Voor bijna alle AXA-producten worden Bitcoin-betalingen geaccepteerd.
Behalve voor levensverzekeringen vanwege wettelijke belemmeringen voor de laatste. De versnelde digitale transformatie van de wereldeconomie tijdens de coronavirus-pandemie, noemt AXA een sleutelfactor in haar keuze om cryptocurrency te integreren in haar dagelijkse activiteiten. In 2019 had de verzekeraar marktonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek echter dat ongeveer een derde van de respondenten tussen 18 en 55 jaar al in het bezit was van of geïnteresseerd was in crypto.
Volgens het hoofd open innovatie bij AXA Zwitserland, Claudia Bienentreu, is de acceptatie van Bitcoin-betalingen AXA’s antwoord op de groeiende vraag van haar klanten naar alternatieve betalingsoplossingen. Bovendien gaan nieuwe technologieën hierbij een steeds grotere rol spelen. Voor de klant is de opzet een eenvoudige online overboeking met een referentienummer.
Het verschuldigd bedrag in Zwitserse franken wordt omgerekend naar een gelijkwaardig bedrag in Bitcoin en de aangegeven wisselkoers blijft gedurende een bepaalde tijd geldig. Klanten dragen gedurende dit tijdsbestek geen enkel wisselkoersrisico. Bovendien rekent AXA geen extra kosten aan voor klanten die ervoor kiezen hun rekeningen in Bitcoin te betalen in plaats van in fiat-valuta.
Zelf zal AXA op zijn balans geen Bitcoin houden, die het ontvangt. De Bitcoin gaat in plaats daarvan in handen van cryptomakelaar Bitcoin Suisse. Met name, Bitcoin Suisse neemt wel zijn eigen commissie van 1,75% op bij het berekenen van Bitcoin/Zwitserse frank-wisselkoersen voor AXA-klanten. Terwijl AXA zelf geen kosten in rekening brengt voor Bitcoin-betalingen.
Eerdere betrokkenheid van AXA bij op blockchain gebaseerde technologieën, omvatte het lidmaatschap van het autodossierplatform sinds 2017. Dit platform gebruikt blockchain om de levenscyclus van voertuigen te volgen en vast te leggen. Ook sponsort de verzekeraar de Blockchain Challenge van de Universiteit van Basel. Hierbij ondersteunt de verzekeraar het onderzoek naar het gebruik van slimme contracten in de verzekeringssector.